Прочитај ми чланак

Само 20 одсто Немаца жели Србију у ЕУ

0

Грађани ЕУ не желе проширење
Грађани земаља Европске уније верују да ће ЕУ изаћи ојачана из кризе, али већина не жели да у чланство Уније уђу нове земље. То произилази из најновијег истраживања расположења житеља европске двадесетседморице „Еуробарометар 77“, које је обавила Европска комисија и у којем су први пут обухваћена мишљења грађана Србије и осталих кандидата за чланство у ЕУ, као и турског дела Кипра.

Испитивање мишљења и расположења грађана ЕУ и земаља кандидата је показало да поверење у Европску унију није спласнуло, иако близу половине испитаних сматрају да је економска ситуација лоша и у Европи и у свету и да засад ствари не иду набоље.

„Еуробарометар 77“ је потврдио, већ у другој половини прошле године утврђен, одбојан став 53 одсто житеља европске двадесетседморице према уласку нових земаља у чланство Европске уније у идућим годинама, док је 36 одсто грађана ЕУ било за даље проширивање.

Гледајући по земљама ЕУ, за отварање врата Уније новим чланицама се највише залажу Пољаци, њих 62 одсто, затим Румуни и Летонци по 58 одсто, Словенци и Бугари по 56 процената, а преко половине је и Мађара, Словенаца, Бугара, Словака, шВеђана који сматрају да убудуће треба примати нове државе у редове европске двадесетседморице.

Најмање расположени према уласку нових чланица у Унију су Немци, 20 одсто њих, као и Аустријанци – 21 проценат, док је за проширивање такође само 25 посто Француза, 27 одсто Луксембуржана и 29 Британаца. Тек 44 одсто Грка и 40 одсто Италијана би, рецимо, исто тако били за даље проширивање ЕУ.

(Бета)