Прочитај ми чланак

САД: После захтева руских власти USAID напушта Русију

0

Сједињене Државе су саопштиле да ће окончати рад Америчке агенције за међународни развој (USAID) у Русији, после захтева руских власти да та организација напусти земљу.

Портпаролка Стејт департмента Викторила Ниланд је рекла новинарима да је Русија прошле седмице писмом обавестила САД о својој одлуци. Ниландова није навела разлог за одлуку Русије, нити је упутила критике, пренео је АП.

Она је рекла да је новац те агенције одлазио на низ иницијатива, попут борбе против сиде и туберкулозе, помоћи сирочићима и жртвама трафикинга и заштите животне средне. „Ми се надамо да ће Русија сада сама преузети пуну одговорност и наставити сав овај посао“, казала је Ниланд.

USAID је деловао у Русији од пада Совјетског савеза пре две деценије на промовисању „отворенијег и иновативнијег друштва и стратешког партнерска између Русије и САД“, уложивши око 2,7 милијарди долара на социјалне и економске програме.

Ниландова није прецизирала када ће се USAID потпуно повући из Русије, истичући да званичници желе да „одговорно заврше ове програме“. То укључује проналажење начина да се настави рад са руским невладиним организацијама на очувању програма „на које се многи Руси ослањају“, додала је Ниланд.

 

(Танјуг)