• Почетна
  • СВЕТ
  • Руски званичници неће моћи да штеде у страним банкама
Прочитај ми чланак

Руски званичници неће моћи да штеде у страним банкама

0

Руске власти забраниће званичницима да држе новац у страним банкама
У септембру треба да буде донет закон по коме ће руски званичници морати да штеде у руским банкама, према предлогу који је поднела партија Само Русија.

– Званичници који држе свој новац у иностранству постају подложни страним утицајима. Забрана се мора односити и на њих и на чланове њихових породица – каже Михаил Емељанов.

 

Овај предлог закона подржавају и друге странке, док Либерално демократска партија Русије каже да би спровођење закона могло бити проблематично.

– Како ћете моћи, на пример, да надзирете активности шпијуна? Они раде у једној земљи, а новац им се уплаћује у другој. Томе је немогуће ући у траг? – пита се Сергеј Иванов, члан ЛДПР. – Ниједан политичар нити бирократа који је при здравој памети неће у кофер ставити мито који је примио и носити кофер пун пара преко границе. Они имају разрађене шеме за наплату својих услуга. –

Са предлогом закона слажу се и комунисти.
– Поред политичког аспекта, закон има и економске импликације. Стално поручујемо да новац не треба да излази из земље, тако да би требало да почнемо од нас самих – рекао је Анатолиј Локот.

Многе руске бирократе кажу да више воле да држе свој новац у иностранству због тога што су руске банке ризичне и да им се више исплати да штеде у страним валутама и у различитим земљама.

Не постоји званична статистика која би показала колико новца Руси држе напољу, али, према истраживању Центра Левада, 70 одсто грађана верује су да званичници имају рачуне у страним банкама.
 

(Блиц)