• Почетна
  • СВЕТ
  • Руска приватна Независна телевизија приказала: Руска опозиција и са Чеченима спремала преврат!
Прочитај ми чланак

Руска приватна Независна телевизија приказала: Руска опозиција и са Чеченима спремала преврат!

0

Русују је потресао један телевизијски документарни филм.
Додуше, не било какав јер је свеопште узбуђење изазвао филм који је потврдио јавну тајну: да део домаће опозиције прима и новац и инструкције из иностранства за лажне „маршеве милиона“ и реално деловање против сопствене државе.

Реч је о филму „Анатомија протеста“ московске приватне независне телевизије (НТВ) чији је први део приказан у марту ове године. Аутори филма су већ тада изнели тврдњу да су међу учесницима протеста и људи који долазе само због новца. Сам филм је сведочио о акцији опозиције Бели прстен од 26.фебруара.

Други део „Анатомије протеста“ приказан је 4. октобра. У филму се отворено и документовано тврди да руска опозиција спрема преузимање власти новцем из иностранства. Приказан је, на пример, снимак на коме координатор Левог фронта Сергеј Удаљцов и његови сарадници разговарају са председником парламентарног комитета Грузије за одбрану и безбедност Гивијем Таргамадзеом. Аутори филма указали својим гледаоцима да тај политичар има искуство у припреми „обојене револуције“ у Грузији, Украјини и масовним нередима у Белорусији.

Удаљцову прети подизање оптужнице. Јер, на снимцима се виде његови преговори са Таргамадзеом које државни тужилац лако може оквалификовати као спремање фактичког плана државног преврата у Русији.

Таргамадзе (који је један од организатора грузијске обојене револуције) саветује Удаљцова како је то најбоље урадити.

 

– Уколико покушамо у целини да узмемо власт у Калињинграду, што је моја идеална идеја – то треба урадити у разним деловима (Русије) истовремено – у Владивостоку и Калињинграду – предлаже координатору Левог фронта грузијски функционер.

– Не, идеално би било то урадити у Калињинграду, Москви, Владивостоку и још негде. И макар, у још неким великим градовима – изнео је своју идеју Удаљцов.

У том разговору се Таргамадзе не устеже ни да руском опозиционару предложи и друге варијанте помоћи „покрету“ за протесте.

Имамо добре контакте са Чеченима. Односно, нека добра провокација која би сада одиграла… На овом паркингу, иза оне ствари, онда неку другу ситуацију, трећу и ако буде потребно повећати калибар… – набрајао је Грузин.

За ово се Удаљцову „смешка затвор“. Уосталом извор из Криминалистичке полиције Русије открио је да се „већ изучава видео-материјал са Удаљцовом“.

– Погледаћемо тај видео-материјал и извести закључке да ли у речима координатора Левог фронта има елементата кривичног дела – нагласио је тај извор.

Удаљцову, у случају да му докажу кривицу, прети оптужница по члану 275. Кривичног законика РФ „Државна издаја“ или по 278. „Насилно освајање или насилно задржавање власти“, а то би значило – до 20 година лишавања слободе. 

Неки правници, који су видели видео-материјал, већ су рекли да Удаљцову због разговора са грузијским политичарем прети, у најбољем случају, члан 282.2 КЗ РФ („Организовање екстремистичке организације“9.  За ово кривично дело Удаљцов би „заглавио“ у затвору до 4 године.

Сам Удаљцов је, иначе, изјавио да није гледао филм, иако је оповргао информацију да је добио новац из иностранства и намерама опозиције да власт узме силом.

„Категорички негирам чињеницу да сам добио новац и спонзорисања из иностранства као и припрема неких насилних акција. То је клевета. Наши правници ће то размотрити, ја принципијелно не гледам сву ту одвратност, али они ће погледати филм и ако наравно нађу нешто компромитујуће, тужићемо их“ – рекао је Удаљцов.

Неће се, међутим, наћи на удару само лидер „Левог фронта“.

 

Анатолиј Кучерена, председник некомерцијалног фонда „Институт за демократију и сарадњу“ који има своје две филијале у свету (у Паризу на чијем је челу Наталија Нарочницка и Њујорку кога предводи Андраник Миграњан), оценио је да је „Анатомија протеста“ јасно показала на који се начин у Русији припремају протести.

Он је истовремено упозорио: да суверена држава не сме да дозволи ситуације да опозиција добија новац из друге државе и извршава налоге „неких комесара“.

„Уколико грађани имају питања за власти, постоје законски начини како да се такве примедбе изнесу“ – истакао је Кучерена. Он је као „ужасну“ окарактерисао и саму могућност да опозиционари на митинзима изговарају речи по туђем налогу.

Кучерена указује на „детаљ из филма“ кад Таргамадзе – за време митинга у Москви од 15. септембра – телефонира опозиционарима и моли да што пре одреде наредну акцију, а Удаљцов са сцене објављује датум који није био усаглашен са сарадницима.

„Могу да претпоставим да снажна Русија никоме не треба, али је ово превише“ – подвукао је Кучерена.

Члан Друштвеног савета РФ Владимир Слепак указао је да ће после овог филма опозицију тешко ико моћи убудуће да сматра опозицијом. „Фактички све је документовано. Сада их више не можеш сматрати опозицијом!“ – рекао је Слепак.

„Раскринкани су. Било је потребно да народ види и другу страну опозиције и схвати да људи без части и савести издају своју државу за конкретан новац“ – истиче он.

На основу чињеница изложених у филму „Анатомија протеста – 2“ треба обавити истражне радње, нагласила је председник комитета Државне Думе за безбедност Ирина Јароваја.

„Сматрам да истражни органи треба да обаве проверу свих чињеница из другог дела филма и да им дају кривично правну оцену“ – рекла је она новинарима.

Јунаци филма нису политичари, чак ни опозиција већ „примитивни криминалци“ – категорична је Јароваја.

„То су људи који су, по свему судећи, за новац спремни да изврше било који злочин. Они су претња безбедности, животима и здрављу грађана Русије, и, судећи по материјалима филма, ништа их не разликује од терориста, криминалаца они једу из истих руку“ – рекла је Јароваја.

„Зато њиховој делатности треба да буде дата правна оцена. Што пре, то боље“ – закључила је она.

Шеф посланичке групе Јединствена Русија, Андреј Воробјов, изјавио је такође да је неопходно проверити информације из у филма и утврдити „има ли ту основа за кривично дело“.

„Међутим, игнорисати њихова дејства („јунака“ филма) било би просто опасно. Ради се о подстрекивању на насиље, о припреми бојовника и провокација. И то је повод да се укључи режим „повећане претње“.

Он је додао да се надлежни органи морају обрачунати са оваквим појавама.

 

Партија ЛДПР (Владимира Жириновског) затражила је хитне мере да се „спречи револуција у Русији“.

„Потребне су хитне мере да се не допусти ситуација сценарију повољном за „револуционаре“. Зараза мора бити уништена у корену, још у првом стадијуму док смртоносни вирус није захватио цео организам“ – каже се у саопштењу ове партије.

Партија Жириновског не крије да је склона да поверује у изложено у филму. „Та вера је заснована на нашим личним претпоставкама о постојању директних веза „нових руских револуционара“ са страним центрима, посебно у Грузији, земљама Балтика, САД и осталима“ – каже се у изјави.

ЛДПР је уверена да опозициони активисти добијају новац од „бизнисмена из Лондона и из других престоница“. „ЛДПР ће инсистирати да се предузму најоштрије мере према оваквим провокаторима и иницијаторима деструктивних акција против државе“.  

Потпредседник Државне Думе Сергеј Железњак има намеру да се званично обрати правосудним органима са захтевом да се чињенице из филма провере и позива органе реда да не допусте бекство учесника овог скандала.

„У филму су изнети материјали на основу којих би требало обавити темељну истрагу јер се ради о озбиљном кривичном делу – припрми териристичких аката уз коришћење криминалних група и страних обавештајних служби“ – рекао је Железњак.

„Они су спремни не само да буду на јаслама страних служби већ и одбеглих олигарха који су се накрали у овој држави и да проливају крв људи“ – уверен је Железњак.

„То више није опозициона, већ злочиначка делатност“ – рекао је он.

Он је истакао да треба урадити све да кривци буду заслужено кажњени.

„Јавни радник који је спао на то да сарађује са терористима, криминалом и страним обавештајним службама, који је спреман да на смрт осуди невине људе, није политичар, већ издајник који не заслужује поштовање ни милост“ – рекао је Железњак.

И први потпредседник Савета Федерације (горњег дома руског парламента) Александар Торшин истиче да је неопходно да се провере наводи изнети у филму на телевизији НТВ.

„Сматрам да у филму постоји много чињеничног материјала који треба да изче одговарајући органи са свим последицама које из тога проистичу“ – рекао је Торшин.

Сенатор је изразио жаљење због тога што руски правосудни органи ни до данас нису предузели мере због навода који су  изнети у филму.

„Где су новинари, видимо, ево њиховог рада, али зашто правосудни органи нису урадили ништа, шта безбедносне структуре чине да се спрече овакве ствари“ – изјавиоје Торшин.

Он је посебно револтиран кадровима филма који откривају како опозиција преговара са Таргамадзеом. Торшин наглашава да је овог Грузина видео у Украјини када су тамо боравили у својству посматрача на изборима у име интерпарламентарне скупштине.

„Добро знам да је Таргамадзе изнајмио два чартер лета да би у Доњецк довели тзв. „посматраче“ који би тамо направили провокацију. Само уз огромне напоре то им није успело“ – рекао је Торшин.

Торшин је изразио забринутост посебно поводом чињеница у филму из којих се види директна веза представника опозиције са организованим криминалом.

 „То је веома озбиљно“ – упозорио је.

 

(Факти)