Прочитај ми чланак

Први пут у свету: Италијани осудили 23 агента ЦИА

0

То је и прва судска одлука у свету којом су осуђени појединци повезани са антитерористичким активностима ЦИА, који су учествовали у отмици Осаме Мустафе Хасана Насра, познатог као Абу Омар.

Италијани се не плаше ЦИА
Касациони суд у Италији подржао је  ранију пресуду нижег суда којом су осуђена 23 држављана САД за отмицу осумњиченог за тероризам, Египћанина Абуа Омара, у акцији коју је у Милану организовала Централна обавештајна агенција (ЦИА).

Одлука суда практично је отворила могућност италијанским властима да од власти у Вашингтону траже изручење америчких држављана који су осуђени за то дело. То је уједно и коначна одлука суда, јер су исцрпљени сви правни механизми и могућности за жалбу.

Уједно, то је и прва судска одлука у свету којом су осуђени појединци повезани са антитерористичким активностима ЦИА.

Амерички држављани осуђени су у одсуству у поступку који је трајао три и по године. Они никада нису били у притвору у Италији. Одлука италијанског суда такође значи да ће та 23 америчка држављана бити изложена ризику изручења уколико се појаве у било којој европској држави.

Милански тужилац Армандо Спатаро, који је у Италији познат као главни тужилац у борби против тероризма, водио је овај случај. Он је похвалио одлуку суда и нагласио да се тиме показало да поступци попут отмица држављана трећих држава „нису у складу са демократијом“.

Поред 23 Американаца судском пресудом из новембра 2009. године осуђена су и двојица италијанских држављана за учешће у отмици Осаме Мустафе Хасана Насра, познатог као Абу Омар, који је киднапован из Италије 2003. године. Он је потом пребачен у америчку базу у Немачкој, а потом у Египат, где је над њим спровођена тортура.

 

(Курир)