• Почетна
  • СВЕТ
  • Одбијени напади Исламске државе на складишта нафте у Либији
Прочитај ми чланак

Одбијени напади Исламске државе на складишта нафте у Либији

0

Најмање два војника убијена су данас када су припадници Исламске државе (ИС) напали главна складишта нафте у Либији, али су напади одбијени, изјавио је данас либијски војни званичник.

Нападачи су првобитно аутомобилом-бомбом разнели војни контролни пункт на уласку у луку Сидра и том приликом страдала су два војника, рекао је пуковник војске одане међународно признатој влади у Либији Башир Будхфира.

„Напао нас је конвој од десетак возила ИС-а“, рекао је Будхира.

Он је додао да су џихадисти потом напали град Рас Лануф, али нису успели да уђу у град.

ИС покушава да напредује источно од Сирта већ неколико недеља како би стигла до седишта главних нафтних рафинерија попут Сидре и Рас Лануфа.

Либијски нафтни званичник рекао је за АФП да је 420.000 барела нафтних танкера запаљено током сукоба у Рас Лануфу.

ИС је на свом Твиртер налогу објавила да су њени припадници предводили напад на подручје Сидре у којем је дошло до насилних сукоба са „непријатељима Бога“.

ИС је рекла да је напад уследио након што су преузели контролу над градом Бин Џавад, који се налази 150 километара источно од Сирта, који је конторлишу џихадисти од јуна 2015. године.

Ниједан званичник или извор из војске није могао то да потврди, додаје француска агенција.

Сидра и оближње луке преко којих се транпортује нафта су затворене више од годину дана због борби ривалских фракција за контролу над земљом.

Исламска држава је у нередима који су уследили после пада Моамера Гадафија 2011. успела да освоји део територије.

Припадници ИС су напали неколико нафтних поља на југу Либије али до сада није успела да стави под конролу нафтна постројења као у Сирији.

Извор: Вечерње новости