• Почетна
  • СВЕТ
  • Наставља се јачање руске војске: Војна флота се модернизује са беспилотним подморницама
Прочитај ми чланак

Наставља се јачање руске војске: Војна флота се модернизује са беспилотним подморницама

0

Ово је изјавио начелник одељења државних војних набавки Уједињене бродоградилишне корпорације Анатолиј Шлемов. Према његовим речима, на конструкцији аутономних беспилотних подводних пловила Русија ради од краја осамедесетих година прошлог века.

Још 1989. године постало је јасно да је специјалне задатке непрактично обављати помоћу подморница са људском посадом. Војна лица су сматрала да је диверзантске и антидиверзантске задатке боље обављати помоћу роботизованих уређаја. Уз то беспилотна подводна пловила су у стању да реше читав спектар задатака: како у домену чисто војних циљева, тако и грађанских, каже војно-поморски експерт Владимир Шербаков.

А то су, на пример, извиђања одређених делова морског дна, објеката на дну, када је ангажман ронилаца или подводних пловила са људском посадом отежан, опасан по живот или скуп. Уз помоћ оваквих пловила могу се решавати специјални задаци, могу да се угроажвају бродови, подморнице противника, разни објекти у базама и лукама. Мноштво задатака,, мада се приоритетним сматрају различите врсте извиђања.

Истовремено неки експерти сматрају, да за уништење борбених бродова постоји ефикасније и јефтиније оружје, као што су торпеда и мине. А коришћење подводних пловила за идентификовање мина, минских поља и њихово уништење – веома је акутелно. Развој те области захтева значајна финансијска улагања и високи ниво развоја технологије. Међутим, без таквих уређаја у будућности, ни војна флота, ни грађански, ни други сектори, повезани са коришћењем мора и океана, неће моћи да се нормално развијају. Ово потрвђује и то што Русија, али и друге развијене земље активно конструишу и користе беспилотне подморнице, наглашава Владимир Шербаков:

Овде се убрајају и САД, и Израел, и неколико земаља Еропе – Француска, Велика Британија, Швајцарска и Јапан. Издвојити једну земљу или компанију тешко да је могуће, јер се они специјализирају у одређеним сегментима. Неко прави апарате за војну примену, неко за безбедност ронилаца, укључујући и оне који раде на шелфу, на експлоатацији гаса и нафте. Неко производи технику за полицијске службе, за борбу против тероризма.

У Русији се таква техника користи за отклањање кварова на цевоводима, на подводним објектима, при тражењу потонулих бродова. Конструкција беспилотних подморница спада у светску тенденцију роботизације војне технике. И сама војна лица, данас, говоре о будућим беспилотним борбеним ловцима и роботима тенковима, наглашава одговорни уредник листа „Независни војни преглед“ Виктор Литовкин:

Такво размишљање је у тренду развоја беспилотне технике, копнене, ваздушне, подводне, уопште у складу са вођењем мрежно центричног рата (Network-centricwarfare). Зато што беспилотни уређаји не само да могу да извиђају или уништавају одређене морске циљеве, него се користе за навигацију, истраживачко спасилачке акције, истраживање морског дна. Вероватно, нисмо у стању да замислимо какве све задатке могу да испуне.

Оружане снаге водећих земаља света данас посебну пажњу посвећују војно-поморској компоненти. Имајући то у виду, екпсперти кажу да ће се рад на беспилотним подморницама за специјалне задатке – само интензивирати.

 

А колико су модерне руске подморнице са људском посадом прочитајте овде:

Поринута нова нечујна руска подморница која се слободно „шета” уз америчку обалу

Русија очитала лекцију САД: руска невидљива подморница у Мексичком заливу

(Глас Русије)