Прочитај ми чланак

Курди стварају своју државу у Сирији?

0

Африн – Док се у сиријским градовима Алепу и Дамаску борбе појачавају, сиријска влада повлачи трупе са неких курдских подручја на северу Сирије.

Курдски лидери успостављају сопствене безбедносне јединице и кажу да намеравају да задрже контролу над својим подручјима, без обзира на исход сиријског сукоба. Поједини Курди то сматрају кораком ка испуњењу сна о сопственој земљи.

Топло поподне у курдском граду Африну. Када су се снаге Сиријске владе недавно повукле, контролу над Африном је преузела курдска Партија демократске уније. Она има своје контролне станице и истиче своју заставу. Стотине су се окупиле у оближњем селу Џолбулу на сахрани једног мештанина. Он је погинуо учествујући у 28-огодишњој борби курдских сепаратиста у Турској против турске власти. Већина сиријских Курда подржава ту борбу и многи приватно кажу да теже истом циљу – курдској државу у њиховом региону.

Курди сачињавају 10 одсто сиријског становништва, али их влада Сиријске Арапске Републике никад није званично признала. Командант Партије демократске уније у овом региону, познат под именом Хасан, каже да Курди сада контролишу отприлике половину курдског подручја дуж сиријске границе са Турском. Ипак, он запажа да на том подручју живе и припадници других мањина.

„Демографски распоред овде не иде у прилог независности и ми не тражимо независност. Све што тражимо су људска права и право на самоопредељење, не отцепљење, само демократску аутономију.“

Курди у овом 17-омесечном сукобу нису стали на страну владе председника Башара Ал Асада или терориста из Слободне сиријске армије. Командант Хасан каже да ниједна страна није спремна да призна курдски идентитет или захтеве, тако да ће наставити да се боре.

„Шта год да се догоди, докле год режим буде нападао курдски народ и одржавао своју политику према нама, курдски народ ће наставити да се жртвује и пружа отпор до последње капи крви.“

Курда укупно има око 30 милиона, распоређених по деловима Турске, Сирије, Ирака и Ирана. Њихове аспирације стварају невоље централним владама тих земаља. Сиријски Курди, окружени сукобом, у посебно су осетљивој ситуацији. Али рат им је дао нову слободу које се, како се заричу, никада неће одрећи.

 

(Глас Русије, Васељенска ТВ)