• Почетна
  • СВЕТ
  • Египат: Затворена бирачка места, наставак сутра
Прочитај ми чланак

Египат: Затворена бирачка места, наставак сутра

0

 

 

Египту су синоћ затворена бирачка места у другом кругу председничких избора који су почели јутрос, а настављају се сутра уз велико присуство полиције и војске широм земље.

 

На овим изборима 50 милиона грађана с правом гласа бирају између кандидата Муслиманске браће Мохамеда Мурсија и Ахмеда Шафика, бившег премијера из времена Хоснија Мубарака.

 

Победник другог круга избора постаће четврти председник Египта од свргавања монархије пре скоро 60 година.

 

На Шафика се гледа као на продужетак ауторитарног режима Мубарака, који је 2. јуна осуђен на доживотну робију због убиства демонстраната током прошлогодишњих масовних протеста, а за Мурсија многи сматрају да ће ограничити слободе грађана.

 

Како преноси АП, последњих дана Египтом се шире гласине да ће се приликом гласања појавити оловке чије мастило нестаје тако да ће избор гласача „избелети” пре пребројавања гласова.

 

Избори се одржавају у атмосфери узаврелих страсти после одлуке Врховног суда да поништи прошлогодишње парламентарне изборе и да дозволи Шафику, последњем премијеру у влади свргнутог Мубарака, да остане у председничкој трци – упркос ранијој одлуци да се Мубараковим људима не дозволи бављење политиком, преносе агенције.

 

Одлука Врховног суда да су прошлогодишњи избори неуставни и да је потребно расписати нове изазвала је оштре протесте у земљи. Многи, наиме, сматрају да су то били први слободни избори у Египту после више деценија.

 

Муслиманска браћа, која су освојила 46 одсто места у парламенту, сматрају да ова одлука указује да Египат иде у сусрет „веома тешким данима који би могли бити још опаснији него последњи дани Мубаракове владавине”.

 

Ко год од двојице кандидата да победи, наследиће тешку безбедносну и економску ситуацију и оштро подељену земљу.

 

Војни савет који је преузео власт када је Мубарак збачен обећао је да ће пренети власт цивилној влади после председничких избора, али је и иначе несигуран пренос власти угрожен јучерашњом одлуком суда да поништи мандат посланицима у парламенту.

 

Власт новог председника треба да дефинише управо уставотворно тело које је формирао парламент.

 

Први круг председничких избора у Егитпу одржан је у мају и у њему је учествовало 13 кандидата.

 

У трци су били исламисти против секулариста и носиоци промена против припадника бившег режима, али ни један није освојио већину па је други круг заказан за 16. и 17. јун.

 

Танјуг