Прочитај ми чланак

Деспорте: Ердоган је човек који је постао претња за цео свет!

0

tajip-erdogan-turska-600x405

Турски председник Тајип Реџеп Ердоган постао је „претња за цео свет“, рекао је бивши француски генерал Винсент Деспорте.

„Двострука игра“ председника Ердогана са Исламском државом, као и борба против Курда, претворили су Турску у „глобалну претњу“, преноси „Спутњик“.

Према мишљењу Деспортеа, тренутна криза која укључује Турску, Русију, Сирију и Ирак не може да буде решена док Турска не одабере страну и не одлучи ко је њен стварни непријатељ.

„Курдистан остаје за Турску брига број један. Стварна претња Ердогану није Исламска држава, већ курдски покрет за независност.

Мислим да је потребно уздати се у разборитост земаља (Турске и Ирака) и подсетити Ердогана на његове обавезе према савезницима, пре свега према Европи и другим земљама које учествују у борби против ДАЕШ–а (такозвана Исламска држава)„, рекао је француски генерал.

Дволичност Турске огледа се у томе што је она у НАТО–у, а одсуствује из савеза, што жели да буде у Европи тако што није са њом и у томе што води двоструку политику према ДАЕШ–у, сматра генерал.

„То је двострука или трострука игра коју треба зауставити ако желимо да изађемо из кризе и да решимо проблем ДАЕШ–а. Турска заиста представља опасност за све.

Да би се изашло из кризе, треба уразумити Турску, како би она схватила своје праве интересе, који нису краткорочни„, сматра генерал, наглашавајуц́и да је Турска сада основни проблем чијем решавању треба да се посвете све заинтересоване земље.

(БКТВНеwс)