• Почетна
  • СВЕТ
  • Велики успех сиријске војске: Ослобођена стратешки важна подручја у Алепу, Дараи и Хомсу
Прочитај ми чланак

Велики успех сиријске војске: Ослобођена стратешки важна подручја у Алепу, Дараи и Хомсу

0

Сиријске опозиционе организације потврдиле су како је сиријска војска преузела надзор над Деир Баалба у Хомсу, чиме су побуњеници остали у окружењу у Старом граду и четврти Кхалидиа.

Према непотврђеним извештајима, убијени су десеци побуњеника, рекао је Рами Абделрахман, директор опозиционог сиријског опсерваторија за људска права, са седиштем у Британији, преноси Ројтерс.

Сиријски интернетски медији, чије информације западни медији никад не преносе, објавили су још 24. децембар како је сиријска војска покренула офанзиву у Хомсу, супротстављајући се сили од 3000 добро наоружаних побуњеника.

Дневни лист ал-Ватан у суботу је објавио како је сиријска војска у потпуности овладала 4. Деир Баалба и како је наставила борбе за Кхалидииа, при чему су убијени десеци побуњеника. Занимљиво је како су нека од имена убијених које је навео ал-Ватан потврђена на интернетским страницама симпатизера побуњеника, попут Сафвана Најија Канаана и Сабера Манда, једног од побуњеничких команданата у Кхалидииа.

Пре Хомса, ал-Ватан је у четвртак извештавао о „значајним постигнућима“ сиријске војске у Алепо, у подручју Старог града и око старе тврђаве, где су заузели неколико улица и улаза у спаљени сук (тржницу).

Како је пренео портал Бреакингневс.си, сиријска војска досегла је Баб ал-Ахмар (Црвена врата Старога града) и приближила се стратешки важном тргу Баб ал-Хадеед, „упркос жестоком отпору милиција Слободне војске (ФСА)“.

Још од почетка децембра, када је забележено вишедневно искључење интернета у Сирији, сиријска војска је кренула у велику протуофензиву у околини Дамаска. На Западу је готово непримећено прошла битка за Дараиу, у којој су владине снаге током децембра повратиле град који се налази десетак километара јужно од Дамаска. Дараиа је, уз Доума, једно од највећих побуњеничких упоришта у околини Дамаска, којим, до децембра, сиријска војска никако није успевала у потпуности овладати.

Известилац арапског канала Руссиа Тодаи телевизије је већ 6. децембра у Дараии са сиријском војском пратио чишћење подручја. На снимцима се види како у граду постоје подручја из којих побуњеници узвраћају ватру.

И прије је сиријска војска успевала повратити изгубљени териториј, али побуњеници су се увек враћали. Но, 20. децембар Бреакингневс.си преноси извештај ал-Ватан у којему стоји како је „Сиријска арапска војска постигла огроман напредак у граду Дараии у последњих неколико сати“.

Ал-Ватан је известио како су се „десеци наоружаних особа предали сиријској војсци“, наводећи како су „већина милитаната страни држављани“, међу њима „Турци, Саудијци, Либијци и држављани других азијских земаља“.

У недељу је кинеска државна новинска агенција пренела најновији извјештај ал-Ватан о ситуацији у Сирији, у којему стоји како је „сиријска војска нанела велике ударце наоружаним побуњеницима у неколико делова Сирије“, који су резултирали „стотинама мртвих међу терористима од прошлог четвртка“.

Према ал-Ватан, сиријска војска напредовала је у подручју регије источна Гхоута и градовима Доума и Дараии у околини Дамаска, додајући како у Дараии постоје још само џепови отпора. Сиријска војска наметнула је „угушујућу“ опсаду тих џепова, пише сиријски дневни лист, који је иначе најбоље обавештен о збивањима у сиријској влади и акцијама сиријске војске.

Ал-Ватан такође тврди како је цеста из Дамаска према међународној ваздушној луци „100% сигурна“, додајући како се летови одвијају неометано.

Сиријска војска напредовала је иу источном делу Алеппо и повратила контролу над зградом Управе транспорта, у четврти ал-Накарин, која је важна због сигурног саобраћаја према аеродрому, пише ал-Ватан, којем се, чини се, може веровати, јер, за разлику од извјештаја других про-владиних медија, Ал-Ватан вести често добију потврду и из побуњеничких извора и западних медија.

(Адванце)