• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 14.09.2012. Акција „Пешачењем до здравља” у суботу
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 14.09.2012. Акција „Пешачењем до здравља” у суботу

0

Акција „Пешачењем до здравља”, четврта по реду, одржаће се у суботу, 15. септембра, када ће у 10 часова планинари из наше земље, Словеније, Македоније, Бугарске и Београда пешачити од Пиносаве до Авале. Организатор је Планинарски клуб „Балкан”, а покровитељ град Београд – Секретаријат за спорт и омладину.

 Планинари, рекреативци и особе са инвалидитетом моћи ће дужом (око девет километара) или краћом (око три километра) стазом да се попну на врх Авале, до Споменика незнаном јунаку. Они који се одлуче за дужу кренуће из Пиносаве, проћи поред извора Сакинац, ићи десном маркираном стазом, прећи преко асфалтног пута и пешачити ка Дубоком потоку, па према врху Авале до Споменика незнаном јунаку. Они који се одлуче за краћу стазу такође ће кренути из Пиносаве, поред извора Сакинац, од кога ће скренути левом пешачком стазом која излази на плато код Авалског торња, а затим ће се попети до врха Авале.

 Циљ акције је да што више планинара, рекреативаца и грађана из земље и иностранства изађе у природу, да се омасови планинарство у нашој средини, као и да се промовише Авала и Београд.

 

Измена режима саобраћаја због манифестације „Warriors Dance Festival”
Због одржавања манифестације „Warriors Dance Festival”, од суботе у 12 часова до недеље до 6.30 часова на Калемегдану (Доњи град), за саобраћај ће бити затворен Булевар војводе Бојовића, од раскрснице Булевара војводе Бојовића и Тадеуша Кошћушка до уласка на паркиралиште „Бетона хала”.

 Током одржавања ове манифестације трамвајске линије 5 и 10 ће на делу од раскрснице улица Цара Душана и Тадеуша Кошћушка саобраћати следећом трасом: Тадеуша Кошћушка – Париска – терминус „Пристаниште”. На измењеном делу трасе трамваји са линија 5 и 10 користиће постојећа стајалишта јавног градског превоза.

 Будући да се наведена деоница налази на траси кретања теретног транзитног саобраћаја кроз Београд, привремено се мења и траса кретања транзитног саобраћаја тако што ће се теретна возила у транзиту уместо Булеваром војводе Бојовића кретати трасом: Карађорђева – Париска – Тадеуша Кошћушка – Дунавска и даље редовном трасом.

 

Измењен режим саобраћаја у Вишњичкој улици због радова на „Интерцептору”
Режим саобраћаја у Вишњичкој улици, на делу између станица градског превоза „Спорт” и „Козара”, биће измењен током ове седмице, а потом и до краја године, због изградње канализационе шахте колектора „Интерцептор”, саопштила је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда. Саобраћај у овом делу Вишњичке улице одвијаће се двосмерно једном коловозном траком, тако да ће возила из правца града према Вишњици бити преусмерена преко зеленог појаса у супротну коловозну траку.

 Због припрема за овакву измену у режиму саобраћаја, од сутра ће за саобраћај бити затворене брзе траке у оба смера Вишњичке улице у дужини од 200 метара. До понедељка, 17. септембра, биће асфалтиран прелаз преко разделног појаса између коловозних трака, када ће саобраћај и бити преусмерен у једну коловозну траку. Из дирекције апелују на возаче да прате саобраћајну сигнализацију и прилагоде брзину кретања возила у зони радова.

 Оваквe изменe неопходнe су како би се изградила шахта, величине 13 пута 20 метара, кроз коју ће бити изнета машина која је копала 6.772 метра дугачак тунел „Вишњица”, у оквиру изградње пете деонице колектора „Интерцептор”. Колектор je капитални објекат београдске канализације, који ће за наредних педесет година решити одвођење отпадних вода до будућег постројења за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу. Изградњом „Интерцептора” биће решен проблем прикупљања свих отпадних и дела атмосферских вода централног слива београдске канализације, који је и по површини и по броју житеља највећи канализациони слив у Београду, од пет постојећих, наводи се у саопштењу.

 

Дидактичка средства у чекаоницама дечјих одељења домова здравља
Заменица градоначелника Београда Татјана Пашић обишла је јуче Дом здравља у Миријеву чије је педијатријско одељење опремљено дидактичким средствима намењеним игрању и образовању деце од две до шест година.

 Она је истакла да град Београд наставља да унапређује услове у домовима здравља, посебно када је реч о педијатријским одељењима.

 – Ово је веома значајан пројекат пре свега за децу и родитеље који у чекаоницама проводе одређено време, јер деца могу да се забаве док чекају одлазак код лекара. Ове играчке, осим забавног, имају и едукативни карактер јер подстичу психички и моторички развој деце – истакла је Пашићева.

Она је навела да су сличним дидактичким средствима, поред миријевског, опремљени домови здравља на Врачару, у Раковици и Младеновцу и најавила наставак акције по свим домовима здравља у Београду.

 Заменица градоначелника је подсетила да је и ове године, у склопу акције коју је град покренуо пре неколико година, педијатријским одељењима у Београду достављено 10.000 бојанки и бојица, које су подељене деци у чекаоницама.

 Мајка троипогодишњег Милоша каже за Беоинфо да је ово добра идеја, јер деца у игри изгубе страх од доктора, чиме је и родитељима олакшано њихово чување, јер су фокусирана на играчке.

 Град Београд је у сарадњи са компанијом „Бош” покренуо акцију опремања дидактичким средствима чекаоница на педијатријским одељењима у домовима здравља. Под дидактичким средствима се подразумевају она средства која су специјално припремљена и намењена образовању деце а циљ њихове употребе је подстицање психомоторног развоја детета, развоја координације и фине моторике, као и правилан развој већине чула код деце.

 Дидактика која је постављена у овим домовима здравља су моторичко-чулни зидови, моторичке коцке и декоративне зидне апликације за децу узраста од две до шест година. Ова врста дидактичких средстава подстиче чула код детета, извор је визуелних, звучних и тактилних надражаја, развија перцепцију и фину моторику. Такође, безбедна је и нема делова који могу отпасти а нису потребна посебна упутства за коришћење јер деца инстинктивно схватају начин игре.

 До краја године дидактиком ће бити опремљен и Дом здравља на Вождовцу, а након тога акција ће се наставити и у осталим домовима здравља у Београду.

 Догађају је присуствовао заменик секретара за здравство града Београда Александар Стефоски и особље Дома здравља „Звездара” – огранак Миријево.

 

Наставак сарадње града Београда и Народног музеја
Изложба „Богови и хероји”, која је у оквиру пројекта „Благо нама” отворена у холу Старог двора, представља наставак успешне сарадње града Београда и Народног музеја.

 Директорка Народног музеја Татјана Цветићанин оценила је да је трећа изложба из овог пројекта најлепша до сада, засенивши својом поставком претходне две („Суграђанке” и „Бити Римљанин”). Изложбу су, како је навела, припремили кустос Аца Ђорђевић, конзерватор Зоран Павловић и сарадници на пројекту Александар Бандовић, Гордана Грабеж и Ана Ђуричић. У неколико стаклених витрина изложено је неколико ремек-дела из збирки Народног музеја, који причају историју последњих 8.000 година. Изложене зооморфне фигурине говечета, припадају винчанској култури, из 5.500 година пре нове ере, Вотивна колица из Дупљаје, из средњег гвозденог доба ( 1.700 година пре нове ере), копија Атене Партенос, други век пре нове ере, бронзане фигуре Јупитера, Венере, Викторије, Сераписа и Доброг пастира од другог до петог века.

 По избору публике изложен је Букранион, такође део винчанске културе, откривен током најранијих истраживање локалитета Винча – Бело брдо, који представља веома редак налаз за наше просторе, истакао је Ђорђевић.

 Изложба у Старом двору (Драгослава Јовановића 2) биће отворена сваке суботе и недеље у септембру и октобру од 10 до 17 сати, уз слободан улаз, истакли су организатори.

 

Нови станари у Улици Милеве Марић Ајнштајн завршавају усељавање
„Ово је моје највеће благо и највећа срећа. Ево завршавам усељавање, све је сређено, добио сам гарсоњеру у приземљу, а имам и уређен прилаз”, каже Миленко Милутиновић, ратни војни инвалид без обе ноге, један од нових станара у Улици Милеве Марић Ајнштајн, у становима које је град наменио социјално угроженим породицама.

 Миленко је шампион Србије и Црне Горе у ауто-релију у категорији инвалида и са поносом нам показује спортског „голфа двојку”, свог мезимца, који га је верно пратио на свим релијима у земљи и иностранству. Иако му је пензија мања од 15.000 динара, Миленко каже да се сналази, али да је гарсоњера оно што му је било најпотребније.

 – Не би мени сметало ништа, било који спрат, ја сам спортски тип, јесте да немам ноге, али сам много спретнији од неких који имају обе. Комшилук ми је диван, помогли су ми да унесем ствари – каже Миленко.

 Док разговарамо са рели шампионом, пажњу нам привлачи госпођа која чисти простор испред зграде. Љубинка Речковић изашла је да сачека камион ЈКП „Градска чистоћа” који јој, у организацији градских служби, довози ствари из насеља у Бољевцима. Иако нам се учинило да је простор довољно чист, Љубинка није била задовољна и решила је да сама обави посао.

 – Мало је нечисто, не може тако, мора лепше да изгледа, па погледајте како је зграда лепа, зашто да не одржавамо како треба од почетка – пита се Љубинка и објашњава свој положај.

 – Мој син је инвалид, имам мужа, снају и унуку која иде у четврти разред и којом се поносим. Усељавамо се у једноипособан стан од 44 квадрата, а добијамо и туђу негу и помоћ и социјалну помоћ. Немамо ми много ствари, а док камион не стигне, помогла сам Миленку да убаци неке ситнице које су још преостале – рекла је Љубинка.

 Оливера Малић је једна од некадашњих становница нехигијенског насеља испод „Газеле”. Са осмочланом породицом добила је стан од 53 квадрата.

 – Пресрећни смо и деца и ја. Нисам се надала да ћу у животу ишта да добијем и ово је за мене као да сањам. И не мислим ја ту само на себе, деца су ми важна, да живе као људи. Живели смо испод „Газеле” и кад су нас одатле склонили били смо јако љути, али сада видим да су имали право, тек сада видимо како живот може лепо да изгледа. У односу на стање испод моста, овај простор је за нас чак и превелик – каже Оливера, коју набавка намештаја тек очекује, уз наду да ће јој помоћи, мало родбина, а мало и компшилук.

 На суседном улазу радници „Чистоће” истоварују камион, усељавају Бору Вукмирицу, композитора и текстописца, и његову супругу, обоје су инвалиди. Податак за „Риплија”– селили су се укупно 48 пута.

 – Свуда смо били, Борча, Овча, Звездара, Падинска Скела и много других места. Негде смо били свега два-три дана, избаци нас газда и ми останемо на улици, а станови влажни, прокишњавају, ма свашта смо видели. Ово је, људи, сада божанствено, имамо стан и сигурност, пристојан тоалет, собе са белим зидовима, паркет. Невероватан је то осећај и ја, искрено, још увек не верујем да сам ту и да је ово стварност – рекао нам је Божа, позивајући нас да, иако се ствари уносе у стан, ипак уђемо и сами се уверимо.

 Да односи са комшијама често знају да буду бољи и од родбинских, доказала нам је Мира Јаћимовић, која помаже петочланој породици Демировић, досадашњим комшијама у насељу Бољевци.

 – Ја имам тамо своју кућу, а они су живели у контејнерском насељу. Упознали смо се, спријатељили и, ево, и данас смо заједно. Жао ми је што су отишли јер ћемо се ређе виђати, али кад видим где су сада, немам дилему да им је овде боље. Тамо су живели у једној просторији, а овде је већ друга ствар и желим им да крену испочетка и да, боже здравља, успеју, а ја ћу свакако бити увек ту да им помогнем – рекла је Мира.

 Радници „Чистоће”, момци који су од јутрос помагали да се све ствари натоваре у камионе и безбедно превезу, кажу да посао није био тежак.

– Од јутрос радимо, а помажу нам сви који су у стању и, наравно, није ништа тешко. И сада, када истоварујемо, нуде се и комшије да помогну и све иде доста брзо. И нама је драго да учествујемо у акцији која људима омогућава да живе боље, а највећа награда нам је управо ово добро расположење које влада међу њима – кажу углас Осман и Дача, момци који су данас били само неки од радника овог градског комуналног предузећа које је бесплатно помогало новим становницима Улице Милеве Марић Ајнштајн.

 У овом насељу биће отворена и канцеларија за пружање помоћи станарима социјалних станова. Оваква канцеларија већ постоји у Камендину, где помажу при запошљавању, упису деце у вртић, школу, при плаћању рачуна.

 

Планирана искључења струје

Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

 

Бео-ком сервис – комунални водич

 

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

 

Град Београд – Градска управа

Служба за комуникације и координацију односа са грађанима

Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

 

ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА

– ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606

ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА

– ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100

ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555

– ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195

ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ

– Телеком Србија, 977, 9813

ГАСОВОД

– ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237

ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ

– Дирекција за јавни превоз, 3309-153

– ГСП „Београд“, 3664-040

– СП „Ласта“, 0800-334-334

– ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035

ПАРКИРАЊЕ

– ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400

– Управа Саобраћајне полиције, 3470-200

ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА

– Дирекција за путеве, 3222-993

– ЈКП „Београд пут“, 3818-101

– ЈП „Путеви Србије“, 3040-700

ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

– Дирекција за путеве, 3222-993

РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

– Секретаријат за саобраћај, 330-9599

ЧИСТОЋА

– ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901

ЗЕЛЕНИЛО

– ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506

ЖИВОТНА СРЕДИНА

– Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106

– Градски завод за јавно здравље, 3237-351

– Служба комуналне зоохигијене, 329-3099

СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ

– ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301

ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ

– „Димничар“ АД, 2646-355

ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740

– Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494

УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ

– Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000

– Урбанистички завод Београда, 3331-500

ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450

ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ

– ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333

НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА

– ЈКП „Инфостан“, 3954-403

ИНСПЕКЦИЈE

– Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760

– градска Грађевинска инспекција, 3220-441

 

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

 

Београдски комунални сервис

 

Тиршова 1, централа 3605-600

Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)

факс 3605-811

e-mail: [email protected]

 

(Бео.инфо)