• Почетна
  • СРБИЈА
  • Добро јутро, Београде 30.08.2012 Дечја радионица „Наш град” на Ади Циганлији
Прочитај ми чланак

Добро јутро, Београде 30.08.2012 Дечја радионица „Наш град” на Ади Циганлији

0

На Ади Циганлији, на почетку стазе ка ресторану „Језеро”, сутра од 12 до 15 часова биће одржана дечја креативна радионица „Наш град”, коју организује ЈП „Градско стамбено”.

Ово јавно предузеће у сарадњи са ЈП „Ада Циганлија” организује дечју креативну радионицу већ другу годину заредом ради промовисања културе становања и значаја очувања животне средине. Почетком овог месеца одржана је прва радионица, а због сјајног одзива, „Градско стамбено” је одлучило да организује још једно весело дружење са најмлађим посетиоцима Аде Циганлије.

На дечју радионицу „Наш град” добродошли су сви малишани предшколског и школског узраста којима се на овај начин пружа прилика да један од последњих дана летњег распуста проведу на занимљив и едукативан начин.

Деци је обезбеђен сав материјал за прављење града из маште, уз уживање у цртању, бојењу и прављењу шареног стамбеног окружења онако како га они замишљају.

 

Настављена акција постављања хигијенских кеса за кућне љубимце
Oпштина Стари град наставља акцију постављања биоразградивих хигијенских кеса за кућне љубимце. Ролне са хигијенским кесама биће постављене у унутрашњости улаза зграда, а власници паса и мачака који љубимце изводе у шетњу, треба да их користе за санитарно-хигијенски отпад и одложе их у контејнере за смеће или „доги пот” канте које су постављене на више локација на Старом граду.

Нова количина ролни са кесама ускоро ће се бити постављена у око 2.000 стамбених зграда. Претходна акција „И кесу у шетњу” наишла је на одличан пријем грађана, нарочито у зградама са великим бројем кућних љубимаца.

Из ове општине апелују на суграђане, посебно на власнике кућних љубимаца, да дају свој допринос комуналној хигијени и чистоћи на тротоарима, улицама и јавним просторима.

 

Богата културна понуда, радионице и неколико акција обележиће рад Дома омладине током септембра
Богат музички, сценски, филмски, ликовни и трибински програм, као и радионице и акције попут удомљавања животиња и разменa ствари „Trange & Frange”, обелeжиће септембар у Дому омладине (ДОБ), најавили су данас из те установе кулутре.

Посетиоци ће, између осталог, бити у прилици да већ у суботу, 1. септембра, погледају филм „Nana event” у организацији Друштва љубитеља јапанске популарне културе „Sakurabana” (Велика сала, од 17 сати. Пројекција је бесплатна). Током викенда, од 7. до 9. септембра, у сали „Американа” биће представљени француски анимирани филмови под називом „Дани (З)анимације”. Друга едиција Фестивала француске анимације откриће домаћој публици светове и снове најпознатијих аутора франкофонских земаља. Програм је састављен од најрепрезентативнијих остварења, почевши од лауреата престижних награда па све до класика Жан Франсоа Лагионија, наводи се у саопштењу. Цена улазнице износи 100 динара.

У оквиру посебног програма, који ће се од 6. до 12. септембра одржати у Великој сали, моћи ће да се погледа ревија филмова који су обележили домаћу кинематографију, попут „Скупљача перја” и „Специјалног васпитања”. У оквиру истог програма, у холу испред Велике сале биће приређена изложба „Беким Фехмиу – Богатство изгубљено у тишини”, у организацији „Associazione Trentino con i Balcani” и Дома омладине Београда. И ова манифестација је бесплатна за посетиоце.

Поводом оснивања Студија – лабораторије извођачких уметности при Факултету драмских уметности у Београду, гостоваће чувени њујоршки авангардни театар „LaMaMa”. Представа је заказана за 13. септембар у 20 сати у сали „Американа”. Наредног дана гости из Њујорка, чија кућа слави 50 година успешног рада, одржаће радионицу са студентима ФДУ.

Представа „Небом града – фрагменти урбаног детињства”, у извођењу Студија драмских и извођачких уметности „Искорак”, биће одиграна на великој сцени ДОБ-а, 18. септембра у 17 сати. На истим даскама у четвртак, 20. септембра, биће реализовано „Вече Stand Up комедије”, када ће се представити најбољи комичари тог жанра из региона. Више информација на сајту www.standup.rs .

Ликовни програм током септембра обележиће инсталација „Мир” Јелене Мило, од 28. августа до 9. септембра, у галерији ДОБ-а, као и отварање кустоске изложбе (скулптуре и инсталација) Ане Богдановић „Објекти у дијалогу”, 11. септембра.

Када је реч о трибинском програму, он ће стартовати 4. септембра, трибином „Jeff Chang: ХИП ХОП и млади”, када ће се београдској публици представити лично Џеф Ченг. Он ће, од 19 до 22 сата, презентовати своју књигу „Can’t stop, won’t stop”, најчувенију књигу о историји хип-хоп културе, после чега је предвиђена јавна дебата и пројекција најстаријег познатог документарног филма о хип-хопу „Style Wars”.

Књижевно вече у организацији Друштва љубитеља фантастике „Лазар Комарчић” биће одржано 13. септембра, од 20 сати у Великој сали ДОБ-а. У оквиру догађаја под називом „Кућа на равном брегу” представиће се седам писаца из шест земаља југоисточне Европе, наводе организатори. У оквиру циклуса „Веровали или не”, 27. септембра, у трибинској сали, од 19 сати, биће одржана трибина „Зашто истражујемо Сунце? Активности Сунца и утицај на земљу – митови и истине”. Предавање ће одржати Иван Милић, истраживач и сарадник Астрономске опсерваторије Београд.

Средином септембра (15. септембра у Клубу Доб-а, од 20 сати) на тематској ди-џеј журци биће представљена корејска поп музика, познатија као „К – поп”. Вече организује Удружење љубитеља јапанске поп културе „Sakurabana” и Дом омладине Београда.

Нешто раније на истом месту, 11. септембра, биће организована радионица специјалних ефеката „Horror show”. Радионица је, у времену од 16 до 20 сати, намењена заљубљеницима у специјалне ефекте, почетницима али и професионалним шминкерима и маскерима, који на овај начин желе да прошире своје знање и науче да примењују материјале који су стандард у светској кинематографији.

У оквиру програма подршке младима током наредног месеца биће организовано психолошко саветовалиште, које се организује у неколико термина током седмице, као и психолошка радионица која креће са радом 15. септембра, чији је програм бесплатан за све заинтересоване. Драмски студио „Creative potencial – talenat” биће организован 16, 19. и 23. септембра, од 11 до 15 сати, у Клубу Дома омладине. Драмска радионица намењена је основцима и средњошколцима, од 10 до 19 година, која треба да препозна нове таленте, који ће свој глумачки деби имати на снимању филма на тему насиља међу младима (телефон за пријаве и информације: 063/111-66-53). Часови конверзације који се одржавају у оквиру програма „Америчког кутка” омогућавају младима да изузетном и неформалном едукативном методом побољшају знање енглеског језика. Такође, сви програми „Америчког кутка” су бесплатни.

Када је реч о акцијама, 15. и 16. септембра, биће уприличена трећа велика јавна акција „уДОМљавања”, овај пут, како се истиче, напуштених мачака, уз позив грађанима да се у што већем броју одазову акцији. Такође, ексклузивно у септембру, поводом почетка нове школске године, биће организована још једна „Trange & Frange” акција, на којој ће моћи да се мењају или купе школске књиге.

Када је реч о другим догађајима, током наредног месеца у ДОБ-у биће одржана манифестација „Дани Јамајке у Србији”, поводом 50 година од стицања независности те карипске земље, као и конференција Европске уније „Наука у Србији”, на тему унапређења инфраструктуре високог образовања (HETIP) и инвестиције у научну инфраструктуру.

 

Олакшано пријављивање саобраћајних проблема у граду
У жељи да комуникација са суграђанима буде унапређена и олакшана, Секретаријат за саобраћај и „Беоком сервис” проширили су листу проблема и захтева који се могу пријавити на бесплатан број телефона тог сервиса 0800-110-011, изјавио је за Беоинфо секретар за саобраћај Бојан Бован.

– Од сада ће грађани моћи да пријаве оштећењa или крађу саобраћајне сигнализације, да сугеришу у којој зони или улици је потребно поставити сигнализацију за смањење брзине возила, да је потребно семафоризовати одређену раскрсницу или променити сигнализациони план. Грађани се могу жалити на режим саобраћаја, упутити захтев да се промени смер у улици, да се од двосмерне направи једносмерна улица и слично.Такође могу упутити захтеве да се обележи колски улаз, могу пријавити рупе у асфалту, предлагати успостављање нове линије градског саобраћаја, као и продужење или скраћење линије, постављање или укидање стајалишта, могу се жалити на возаче, контролоре, исправност или чистоћу возила – прецизирао је Бован.

Процедура пријема захтева, предлога и пријава грађана дефинисана је тако да ће сви који позову „Беоком сервис” у најкраћем року добити повратну информацију од оператера, рекао је Бован и додао да ће се обе службе потрудити да информација буде враћена у року од 48 сати.

Пријаве се такође могу проследити у „Беоком сервис” са мобилних телефона на број 011/3090-007 или их грађани могу послати на адресу [email protected], затим преко линка на сајту града „Беградски позивни центар” или их доставити лично у Тиршову 1 (четврти спрат).

 

Израђен катастар септичких јама за још три београдска насеља
Секретаријат за заштиту животне средине израдио је катастар септичких јама за делове насеља Пиносава, Ресник и Алтина, чиме је завршена четврта фаза израде катастра за целу територију Београда.

Пројекат израде катастра покренут је 2009. године са циљем да се направи основа за трајно решавање проблема септичких јама и тако заштите подземне воде и земљиште. До сада је, осим у три поменута насеља, Катастар израђен и за делове насеља Бели поток, Раковицу, Јајинце, Рипањ, Крњачу, Овчу, Сланце, Борчу, Болеч, Калемегдан и део Кумодража.

Септичке јаме изазивају високи степен загађења подземних вода и земљишта јер најчешће нису правилно изграђене, а ситуација је отежана чињеницом да се у тим подручјима домаћинства још увек баве пољопривредном производњом и држањем домаћих животиња.

Израду катастра прати процена произведеног загађења тла и воде, а на основу добијених резултата, прво ће бити израђен предлог активности за санирање затеченог стања са препорукама уређења објеката септичких јама и локалних одвода до изградње мреже канализације у одређеном насељу.

Након тога, Секретаријат за заштиту животне средине даће предлог параметара и услова за приоритетна и рационална решења изградње сепаратних система за каналисање и пречишћавање комуналних отпадних вода за насеља где је то могуће.

Већ сада се ради на проналажењу најбољег решења за санирање загађења које септичке јаме узрокују, па је прошле године спроведен пилот пројекат биотехнолошког третмана отпадних вода септичких јама. Будући да је биотехнолошки третман дао добре почетне резултате, планира се наставак овог пројекта и следеће године у најосетљивијим зонама.

 

Тродневна акција сузбијања комараца
Aкција сузбијања одраслих форми комараца уређаjима са земље обавиће се у среду, четвртак и петак (29, 30. и 31. августа), саопштено је из Секретаријата за заштиту животне средине. Из овог секретаријата обавештавају суграђане да ће у четвртак и петак ова акција бити комбинована са авионским третманом.

Сузбијање комараца из авиона и са земље извешће се на целој територији града.

 

 

Међународна изложба паса у Обреновцу
Кинолошко друштво „Обреновац” у недељу, 2. септембра, организује Десету међународну изложбу паса свих раса. Изложба ће се одржати на теренима ФК „Раднички”, а организатори очекују велики број домаћих и страних излагача.

На прошлогодишњој изложби учествовало је више од 500 паса. Учествовали су излагачи из Русије, Француске, Немачке, Италије, Румуније и Мађарске.

Истог дана биће организован и Меморијал Драгорада Драгојевића, кинолога, трагично настрадалог приликом бомбардовања зграде РТС-а 1999. године.

 

Обновљена фасада у Адмирала Гепрата 15
Завршени су радови на ревитализацији фасаде зграде у Адмирала Гепрата 15. Радови на обнови фасаде финансирани су средствима из градског буџета.

Овај објекат изграђен је 1928. године по пројекту архитекте Фрање Урбана, у духу академизма. Налази се у оквиру целине „Стари Београд” и ужива статус претходне заштите.

 

 

Уклоњени нелегални продавци у околини пијаце „Блок 44”
Интензивна контрола комуналног реда ЈКП „Градске пијаце” настављена је и претходне седмице. Мобилни тимови овог предузећа контролисали су околину пијаце „Блок 44” и том приликом уклоњене су импровизоване тезге и кутије са којих се вршила нелегална продаја.

Контрола је настављена на пијацама: „Звездара”, „Каленић”, „Скадарлија”, „Зелени венац”, ТЦ „Нови Београд”, „Земун”, „Блок 44”, „Борча”, „Железник”, и пијаци „Видиковац”, где је написано укупно девет потврда за одузимање робе.

У околини „Смедеревског ђерма”, „Палилуле”, „Миријева”, „Карабурме”, „Белих вода” и на пијаци „Душановац”, мобилни тимови нису затекли нелегалне продавце.

 

Београдски латино маратон „Играјмо у ритму београдских река”
Београдски латино маратон одржаће се по трећи пут у суботу, 1. септембра, на платоу Савског пристаништа од 19 до 2 часа у организацији Туристичке организације Београда.

Под слоганом „Играјмо у ритму београдских река”, Београдски латино маратон ће окупити преко 150 плесних парова из земље и иностранства, као и представнике и плесаче свих београдских плесних школа.

Посетиоци манифестације ће имати прилику да од светских и европских првака уче различите латино плесове у оквиру бесплатне отворене школе латино плесова, коју ће држати представници београдских плесних школа. Потом ће уследити наступ интернационалних и домаћих плесних парова, концерт Јована Маљоковића и Балкан салса бенда, као и журка, која почиње након наступа професионалних плесача и траје до раних јутарњих часова.

Туристичка организација Београда, у сврху туристичке промоције града, иницирала је организовање једнодневне манифестације посвећење латино плесу. Београд је дестинација која привлачи велики број гостију из земље и иностранства, при чему су наше реке, са свим манифестацијма које се организују на приобаљу, атрактиван и препознатљив туристички производ.

Организатор Београдског латино маратона је Туристичка организација Београда, у сарадњи са београдским плесним школама („Аурора”, „Салса примера”, „Врачар”, „Бео денс”), Плесним савезом Београда и под покровитељством града Београда.

 

Планирани радови на производном погону „Винча” и у Дубљанској
Потрошачи у насељима Винча и Лештане ће због радова на производном погону „Винча” у четвртак, 30. августа, од 10 до 24 сата остати без воде, најављено је из ЈКП „Београдски водовод и канализација”.

Истог дана од 8.30 до 14.30 сати без воде ће бити потрошачи у Дубљанској, између Подгоричке и Чубурске, и Граничарској, између Улице Стојана Протића и Дубљанске, због планираних радова на водоводној мрежи у Дубљанској улици на Врачару.

За најнужније потребе обезбеђене су цистерне с питком водом.

Додатне информације потрошачи могу добити у Контакт центру ЈКП „Београдски водовод и канализација” на телефон 3606-606, као и на адреси www.bvk.rs .

 

Реконструкција окретнице Миљаковац III
Због реконструкције окретнице Миљаковац III линија 48 је привремено скраћена до окретнице Миљаковац II. До завршетка радова на релацији Миљаковац II – Миљаковац III уводи се локална линија 48Л.

На линији 48Л саобраћаће минибус возило.

 

 

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.edb.rs/planirana_iskljucenja.htm

Електродистрибуције Београд.

Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.

 

Бео-ком сервис – комунални водич

Бео-ком сервис

Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Ми смо надлежни!

Град Београд – Градска управа
Служба за комуникације и координацију односа са грађанима
Бео-ком сервис

 

Ово је Интернет издање „Комуналног водича Града Београда“. На наредних 40 страна имате све о комуналном систему Београда, а овде је преглед најважнијих контакт телефона за 20 врста комуналних услуга:

  • ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА
    – ЈКП „Београдски водовод и канализација“, 3606-606
  • ГРЕЈАЊЕ И ТОПЛА ВОДА
    – ЈКП „Београдске електране“, 2093-011, 2093-100
  • ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА
    – ЕПС –  ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЕПС – ЈП „Електродистрибуција Београд“, 340-5555
    – ЈКП „Јавно осветљење“, 3020-100, 3020-195
  • ТЕЛЕКОМ УСЛУГЕ
    – Телеком Србија, 977, 9813
  • ГАСОВОД
    – ЈП „Србијагас“, 2604-130, 7129-237
  • ЈАВНИ ГРАДСКИ ПРЕВОЗ
    – Дирекција за јавни превоз, 3309-153
    – ГСП „Београд“, 3664-040
    – СП „Ласта“, 0800-334-334
    – ЈП „Железнице Србије“ – Беовоз, 3370-031, -035
  • ПАРКИРАЊЕ
    – ЈКП „Паркинг сервис“, 3035-400
    – Управа Саобраћајне полиције, 3470-200
  • ОДРЖАВАЊЕ УЛИЦА И ПУТЕВА
    – Дирекција за путеве, 3222-993
    – ЈКП „Београд пут“, 3818-101
    – ЈП „Путеви Србије“, 3040-700
  • ЗАУЗЕЋЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
    – Дирекција за путеве, 3222-993
  • РЕГУЛИСАЊЕ И БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА
    – Секретаријат за саобраћај, 330-9599
  • ЧИСТОЋА
    – ЈКП „Градска чистоћа“, 3294-901
  • ЗЕЛЕНИЛО
    – ЈКП „Зеленило Београд“, 2630-506
  • ЖИВОТНА СРЕДИНА
    – Секретаријат за заштиту животне средине, 3226-106
    – Градски завод за јавно здравље, 3237-351
    – Служба комуналне зоохигијене, 329-3099
  • СТАМБЕНЕ УСЛУГЕ
    – ЈП „Градско стамбено“, 3950-300, 3950-301
  • ДИМНИЧАРСКЕ УСЛУГЕ
    – „Димничар“ АД, 2646-355
  • ИМОВИНСКО-ПРАВНИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за имовинско-правне послове и грађевинску инспекцију, 3228-740
    – Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, 244-9494
  • УРБАНИЗАМ И ГРАЂЕВИНСКИ ПОСЛОВИ
    – Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, 3229-000
    – Урбанистички завод Београда, 3331-500
  • ПИЈАЧНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Градске пијаце“, 3806-450
  • ПОГРЕБНЕ УСЛУГЕ
    – ЈКП „Погребне услуге“, 2071-333
  • НАПЛАТА КОМУНАЛНИХ УСЛУГА
    – ЈКП „Инфостан“, 3954-403
  • ИНСПЕКЦИЈE
    – Дежурна градска инспекција, 3227-000, 330-9760
    – градска Грађевинска инспекција, 3220-441

Уколико са горе поменутим службама и предузећима не успете да решите своје комуналне проблеме, позовите нас:

Београдски комунални сервис
Тиршова 1, централа 3605-600
Бесплатни позиви 0800-110-011 (радним даном, 07.00-22.00)
факс 3605-811
e-mail: [email protected]

 

(Бео.инфо)