• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са југа Србије 29.09.2012. Канцеларија за прославу Миланског едикта
Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 29.09.2012. Канцеларија за прославу Миланског едикта

0

Ниш: Градоначелник Ниша Зоран Перишић најавио је отварање Канцеларије за организовање прославе Миланског едикта. Након састанка са саветником председника Републике Србије Радославом Павловићем први човек Ниша најавио је отварање канцеларије.

 Тим који ће бити задужен за организацију прославе чиниће градоначелник Перишић, саветник председника Павловић, менаџер пројекта Славица Трифуновић, в.д. директор НКЦ-а Бојана Симовић, в.д. директор ТОН-а Урош Пралић и в.д. директор Народног позоришта Иван Вуковић, као и привредник из Ниша Драган Милошевић.

 – Први део приче се односи на то шта ће република урадити. Ко је ће бити активности кој еће урадити република како ће све организовати и финансирати. Други део се односи на то шта ће и колико моћи град да реализује и чему ће град требати да да печат Миланског едикта – каже градоначелник Перишић.

 У организацију прославе активно учествује и Министарство културе Републике Србијем које и очекује помоћ од развијенијих и богатијих хришћанских земаља.

 – Договор је, имамо комуникације са амбасадама И са страним владама да велике хришћанске земље као што су Француска, Италија И Русија изфинансирају ове пројекте. Буџети ће бити ускоро познати, али их неће сносити Република Србија – рекао је саветник Павловић.

 Оно што је најважније отварање Канцеларије за прославу Миланског едикта неће бити финансирано из градског буџета.

 – Ја имам довољно службеника у својим службама који могу бити активирани. Биће примљен један једини човек на то место. Ја иначе имам у кабинету по систематизацији бар 8 упражњених места, а у канцеларији директно биће ангажован један једини човек – рекао је градоначелник Ниша.

 Канцеларија ће бити смештена у Тржном центру “Калча”, а још увек није познат тачан датум њеног отварања.

 Према најавама организатора као једна од највећих манифестација у оквиру прославе јубилеја, на дан градске славе 3. јуна, најављен је концерт Сање Илића и Балканике, на коме ће бити представљено музичко-сценско дело „Константинус Магнус“.

 Током јуна месеца 2013. године Београдска филхармонија у Нишу требало би да изведе 9. симфонију Лудвига Ван Бетовена, октобра је планирано извођење опере „Ин хоц сигно винцес“.

 Планирана је и позоришна представа по мотивима романа „Константиново раскршће“ нишког писца Дејана Стојиљковића, бројне изложбе, хорске и фолклорне манифестације. На дан рођења Константина Великог, 27. фебруара, у свим школама биће одржан јавни час посвећен овом светитељу.

 

Бела Паланка: Деда Срба „гази“ век
Србислав Николић из села Шпај, удаљеном од Беле Паланке 12 километара, најстарији је житељ у овој општини а можда чак и у целом пиротском крају. Рођен је 1912. године а са супругом Мирославом добио је четворо деце. Има седморо унука, шесторо праунука и двоје чукунунука.

 “Почели су да ми ничу два нова зуба на доњој вилици, похвалио се старина који је цео радни век провео као поткивач. Био је и ћумурџија, трговац сољу и кромпиром, циглар. .

 “Не пушим, али волим да попијем и то ракијицу кад има. Ћерка Живка ми углавном кува, али кад је нема са радником који ми помаже спремимо по нешто. Умем све да спремам. Једино хлеб никада нисам месио”, при;а Срба.

 Жали се да га помало издају очи, али и ноге.

 “Не могу много да ходам и по дворишту шетам уз помоћ штапа. Али, никада нисам боловао, једино сам оперисао слепо црево на одслужењу војног рока”, присећа се деда Срба.

 

Лебане: Изложба занатских рукотворина
Поводом Светског дана старих заната Туристичка организација и Дом културе „Радан“ организовали су изложбу старих заната на платоу у центру града.

 На изложби је било седамнаест излагача, углавном из региона који су представили дуборезе, везене пешкире, народне ношње, накит, пустовање вуне…

 „Циљ нам је пре свега промовисање, а и очување старих заната“, рекла је директорка Туристичке организације Ивана Ристић и подсетила да је ово четврта изложба и да ће традиција бити настављена.

„Ово се може назвати битним догађајем у Лебану, јер на тај начин наша деца и млади људи могу да се упознају са традицијом“, казала је једна Лебанчанка.

 Млада дизајнерка текстила и одеће Милица Николић рекла је за агенцију „јуГмедиа“ да је смисао ове изложбе да се не удаљимо од својих предака и ручних радова који су непроцењљиве вредности.

 „Данас сам изложила ручне тканине, декоративне и одевне предмете од вуне и памука који су инспирисани опште народним мотивима“, казала је Николићева.

 Посебну пажњу привукао је штанд Туристичке организације Лебане, на којем су били изложени сувенири, које у оквиру радионице рукотворина раде особе са инвалидитетом.

 

Пирот: Све о модерном ропству и трговини људима
Иако у последње три године на подручју није било случајева трговине људима у оквиру акције „Октобар – месец борбе против трговине људима“, пиротска полиција реализоваће низ активности у циљу подизања нивоа свести грађана о овом проблему као облику модерног ропства.

 Како је данас саопштено у седишту Полицијске управе радници Одсека пограничне полиције за странце, сузбијање илегалних миграција и трговине људима ће од 2. октобра о овој теми организовати предавања ученицима основних и средњих школа , студентима Високе школе струковних студија за образовање васпитача и деци ромске популације у Васпитном центру у Ромском насељу.

 У Дому културе 17.октобра биће приказан филм „Сестре“ чија је тема трговина људима. Пројекција је у 20 сати а улаз је бесплатан.

 

Лесковац: Испитују се потпорни зидови надвожњака
Надлежне службе у Лесковцу нису дале неопходну употребну дозволу за надвожњак на улазу у град, већ су наложиле испитивање потпорних стубова, из процедуралних разлога.

 Надвожњак, на коме још нема завршног слоја асфлата ни уређених навоза, је градила француска фирма „Фресине“.

 „Стубови тог типа су по први пут рађени у Србији, па смо зато затражили да се са извођачем радова изврши додатна контрола“, казао је извор „јуГмедие“.

 Изградња надвожњака, једног од капиталних пројеката у последње три године у Лесковцу, коштала је 150 милиона динара. Са 51 одсто је учествовао НИП, а 49 одсто новца је обезбедио град Лесковац.

 

(Јужне вести, Југмедиа.инфо)