Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 24.09.2012. Руски воз за Димитровград

0

 Ниш/Димитровград:Након 6 година поново се успоставља путнички железнички саобраћај на релацији Ниш – Димитровград. У понедељак 24. септембра ујутру у 7 сати и 25 минута са нишке Железничке станице пут Дмитровграда требало би да крене нов руски моторни воз.

 – Нови дизел-моторни возови омогућиће знатно ефикаснији, квалитетнији и удобнији путнички железнички саобраћај него до сада. Ови возови намењени су превозу путника у локалном и регионалном саобраћају на неелектрифицираним пругама. Воз је дводелан и има 120 места за седење и 126 места за стајање. Опремљен је најсавременијом опремом, а главне компоненте произвели су најпознатији европски произвођачи, по свим домаћим и међународним стандардима. Воз може да се креће брзином од 120 км/х – стоји у саопштењу Железница Србије.

 Реч је о 12 нових дизел-моторних гарнитура серије 711 руског произвођача „Метровагонмаша“, које су српске железнице купиле захваљујући кредиту међународне железничке банке „Еурофиме“ од 43 милиона швајцарских франака.

 До сада их је у Србију стигло 11 и неке од њих већ саобраћају на релацијама Београд Дунав станица-Панчево-Вршац-Београд Дунав станица, Краљево – Лапово, односно Краљево – Пожега.

 Руски воз за Димитровград је пета гарнитура дизел-моторних возова која је укључена у редован саобраћај.

 Ови возови сукцесивно ће заменити путничке „шинобусе“ и „макосе“, старе преко 30 година, са којима је било готово немогуће одржати редовитост у путничком саобраћају.

 

Ниш – Димитровград свакодневно
Нови воз српских железница ће свакодневно саобраћати из Ниша за Белу Паланку у 3 сата и 22 минута.

 Путници ће из Ниша у Димитровград поред јутарњег поласка у 7:25х, моћи да путују и поподне у 15 сати и 20 минута.

 Нова гарнитура ће за Ниш полазити свакодневно из Беле Паланке у 05:15х, а из Димитровграда у 11 сати и 20 минута, односно 19 сати и 20 минута.

 

 Нови возови већ каменовани
Само два дана након укључивања руских возова у редован железнички саобраћај, нове гарнитуре биле су каменоване.

 У суботу, 15. септембра, на Дан железничара, око 13 сати, у месту Трбушани, недалеко од Чачка, непозната лица каменовала су нови воз српских железница.

 Исто се догодило у месту Грошница, недалеко од Крагујевца, када је каменован нови дизел-моторни воз, који је из Лапова саобраћао према Краљеву.

 Железнице Србије саопштиле су да повређених нема и да ће оштећења бити поправљена. Позивају надлежне да овакве појаве спрече и казне починиоце.

 Надајмо се да становници јужне пруге неће приредити исти “дочек” новим возовима који свечано крећу из Ниша данас.

 

Ниш: Највећа фабрика отпада на Балкану
Ново постројење за рециклажу електронског и електричног отпада, отворено недавно у Нишу, највећи је рециклажни центар на Балкану. Вредност новог постројења Е-рециклаже је 8 милиона евра и представља највеће улагање у рециклажну индустрију од њеног зачетка.

 Фабрика запошљава 250 радника, док ће сакупљачка мрежа и кооперанти бројати и до 4000 људи.

 Захваљујући стартешким партнерима из Немачке, компанији „Меwа“ која је лидер у овој области, процесом рециклаже издваја се максимална количина употребљивих сировина у виду рециклата високог степена чистоће.

 Све што буде прерађивано у фабрици моћи ће поново да се користи – катодно стакло, метални делови, бакарни каблови и пластика. Фабрика је извозно орјентисана и сав рециклирани материјал се извози.

 

Бојник: Нови објекти на бојничкој пијаци
У кругу бојничке пијаце у току су завршни радови на изградњи Управне зграде за потребе Јавног комуналног предузећа „Јединство“ и Млечне пијаце. Инвестицију вредну 12,5 милиона динара финансирао је програм ПРОГРЕС.

 Заменик председника општине Аца Јовановић истакао је за агенцију „ЈуГмедиа“ да ће ЈКП „Јединство“ по први пут од оснивања, 1950.године, добити свој простор од 250 квадрата. Поред администрације предузећа биће организован и рад Радионице. Планира се пресељење и Фонда за пољопривреду у овом простору.

 „Млечна пијаца испунајваће све стандарде који су потребни за промет ове врсте намирница. Продавци сира коначно ће моћи да одахну јер су до сада стално били на мети инспекције због неусловне продаје млечних производа, навео је Јовановић и додао да су на бојничку пијацу упућени и грађани Лесковца и Прокупља.

 Радове изводи лесковачко предузеће „СМН градња“.

 

Лесковац: Лесковчани освојили највише пехара на BMW скупу
На паркингу компаније “Здравље Ацтавис” у Лесковцу данас је одржана такмичарска ревија најлепших аутомобила марке БМW, са око 200 учесника из Србије, Бугарске и Македоније, после чега се парадирало улицама града.

 Такмичење је одржано у 19 категорија. Лесковчани су однели 5 пехара, а у Врање је отишао једини пехар за дрифт.

Поред надметаја у лепоти, одржан је и дрифт, паљење и пуцање аутомобилских гума при великој брзини и трењу, али и акробације двојице власника БМW двоточкаша.

 Ово је био трећи званични скуп љубитеља БМW у граду на Ветреници, и једини у Србији, који се одржава у континуитету.

 Љубитељи БМW уживали су и у пратећем програму. На бини је наступио најпознатији репер са београдског асфалта Јуице и две го-го играчице.

 Организатори скупа,“БМW Фан клуб” из Лесковца, нису крили задовољство због успешне организације.

 “Учимо се у ходу, ово је била трећа срећа и због броја учесника и због добре организације, али и зато што су се јавили бројни спонзори”, каже за “јуГмедиу” председник клуба Игор Стефановић.

 После проглашења победника, одржана је парада кроз лесковачке улице, у пратњи полиције, која је и обезбеђивала скуп.

 Своје аутомобиле закитили су пехарима Лесковчани Далибор Станковић у серији Е 32, затим, Горан Стојановић – “олдтимер”, Ивица Петковић – серија Е60, Зоран Билет –серија 6 и Дејан Цакић – серија 5.

 Марко Микић из Врања се вратио кући са пехаром за најбољи бурноут, али и са уљем за аутомобил.

 Међу спонзорима овог јединственог скупа на југу Србије је била и компанија “Ацтавис”.

 

Врање: Почела израда локалног плана за борбу против корупције
Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) из Београда, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, реализује пројекат под називом „Израда плана за борбу против корупције за Град Вање“. Резултат овог пројекта ће бити Локални план за борбу против корупције који ће бити усвојен на седници Скупштине града, као основ за одрживу борбу против корупције, пре свега, у погледу превенције и едукације, на локалном нивоу.

 На првом састанку радне групе за израду плана, било је речи о изради Мапе антикоруптивног активизма која ће представљати основ за даљи рад на Локалном плану за борбу против корупције.

 

 

(Југмедиа.инфо)