• Почетна
  • СРБИЈА
  • Вести са југа Србије 06.09.2012. Нишки логор „затворен“ за странце
Прочитај ми чланак

Вести са југа Србије 06.09.2012. Нишки логор „затворен“ за странце

0

Ниш: Светски познат логор “Црвени Крст” странце дочекује са водичима који слабо знају страни језик, са ћирилицом без превода, а сви који дођу после 16 сати наилазе на затворена врата.

 Рали Ел Хитано је, како за себе каже, светски путник. У свом блогу описао је невероватно искуство које носи из Ниша и логора “Црвени Крст”.

 Упоређујући Аушвиц и нишки логор Рали предност даје нишком споменику културе, али и износи чињенице које не иду у корист људима који управљају овим објектом. Наиме, овај Италијан је након плаћене улазнице, како каже, пуштен сам да лута логором.

 Тврди да му нико ништа није рекао о логору, а притом је све било исписано на ћирилици, тако да је историју овог значајног споменика разумео уз помоћ слика и фотографија.

 Слична искуства има и Ненад Роквић, дипломирани туризмолог из Ниша који често групе странаца води у логор “Црвени Крст”.

 – Услуга је некомплетна од стране персонала у логору. Све је на ћирилици, људи који раде тамо не знају баш добро енглески. Тако да је све лутрија за странце када дођу, да ли ће наићи на неког ко зна добро енглески или француски – рекао је Роквић.

 Поред непотпуне услуге, велики проблем је што логор ради само до 16х.

 – Једном приликом у Ниш су дошли Американци да завршавају неки посао. То је трајало до 18х, а они су желели да после виде логор јер су чули доста о њему. Особље је остало мало дуже, али то није стална пракса. Проблем је када људи дођу послом, они су слободни тек после 17х, а тада немају прилику да виде овај објекат – додаје Роквић.

 Славиша Поповић директор Народног музеја у Нишу потврђује да логор ради до 16 сати и додаје да има људи који тамо раде више деценија. Како каже, услов за то радно место је познавање страног језика, а тамо су увек два водича.

 – Што се тиче оних људи који дуже раде тамо има оних који знају језик, а има и оних који нешто мање знају, али и то није проблем јер је прича о логору стандардна прича – каже Поповић.

 Логор је један од најтраженијих споменика у Нишу судећи према жељама странаца који посете наш град. Туристички радници тврде да је то “јака атракција” јер сви знају историју и шта се збивало 40-их година прошлог века, тако да сви желе да виде овај споменик културе.

  У току је реконструкција главне зграде логора и када буде завршена, према речима директора Народног музеја Славише Поповића, требало би да буде постављена нова стална поставка.

 – Сада је ту стара која је по мало и руинирана, али припрема се нова. Нажалост рестаурација зграде је каснила, ми смо спремни имамо и пројекте – рекао је Поповић.

 У објектима прекопута главне зграде, наглашава Поповић, биће направљена виртуелна учионица где ће посетиоцима бити испричана прича о музеју на један модернији начин.

 – Чекамо да радови буду готови да би представили музеј како треба – закључио је Поповић.

 

Сврљиг: Покретни мамограф нишког клиничког Центра
У оквиру акције раног откривања рака дојке покретни мамограф нишког Клиничког центра стациониран је у сврљишком Дому здравља где ће се вршити бесплатни прегледи код жена старости од 40 до 69 година.

 Прегледи се заказују код главне сестре у Дому здравља „Др Љубинко Ђорђевић“, а рад мамографа одвија се у 2 смене, од 8 до 20х.

 – Дневно се обави преглед код 80 до 100 жена, а због великог одзива мамограф ће бити стациониран у Сврљигу до 18. септембра – каже за Јужне вести Весна Видојковић, главна сестра сврљишког Дома здравља.

 За превентивни преглед, који траје свега неколико минута, неопходна је само здравствена књижица.

 

Пирот: Мање првака него прошле године
Школска година у Пироту почела је без штрајка, а у први разред кренуло је мање ђака него прошле године.

 У први разред уписано је 456 ђака, што је у односу на прошу годину за 54 ученика мање.

 Највише првака, њих 137 је у школи „Вук Карадзић“ . У школи „Свети Сава“ уписано је 122 ђака првог разреда. Основна школа „8. Септембар“ у своје клупе примила је 117 нових ученика, док је у школи „Душан Радовић“ по први пут у ђачке клупе село 76 школараца.

 Према речима просветног инспектора Душана Спасића настава у пиротским основним и средњим школама одвија се без проблема и нема скраћивања часова.

 

 Kуршумлија: Гради се зграда централне лабораторије Дома здравља
У кругу Дома здравља у Куршумлији почели су радови на изградњи нове зграде централне лабораторије. Радове финансирају ЕУ и Влада Швајцарске кроз програм ЕУ Прогрес и локална самоуправа.

 – До сада смо користили простор на спрату Дома здравља за лабораторију и то је много отежавало нашим пацијентима да долазе до ње. Ускоро ћемо имати објекат у приземљу, који ће олакшати и особљу и пацијентима све услуге лабораторије – каже директор куршумлијског Дома здравља Уранија Петровић и додаје да ће се простор који ће бити ослобођен сељењем лабораторије искористити за отварање специјалистичких амбуланти.

 

Блаце/Трубње: Сеоске спортско-планинарске игре у Трбуњу
У суботу осмог септембра у Трбуњу се одржавају пете по реду Сеоске спортско-планинарске игре. Према речима једног од организатора игара Милована Бургића, очекује се велики број гостију.

 -Одржаће се турнири у малом фудбалу, баскету, шаху, пикаду, а бице и бацања камена с рамена, надвлачења конопца, скок у даљ из места… Обавестили смо око 30 планинарских друштава а очекујемо и долазак најављених гостију из Словеније и Босне, као и из других крајева земље и иностранства. Очекекује се долазак И председника планинарског друства Бориса Мићића-најављује Бургић.

 Иначе, организатор игара је Месна заједница Трбуње.

 

Извор: Јужне вести, Топличке вести