Прочитај ми чланак

‘ЗЛАТНИ МАСТЕРС’: Зашто Федерер нема лек за Ђоковића

0

Сви се сећамо тог ударца. Ударца који је ушао у историју.

Те 2011. године у финалу УС опена Федерер је имао све. Водио је 5:3 у петом сету, сервис је био његов, као и публика.

Семафор показује 30:15 за Федерера.

Први сервис – аут. Шанса за Новака. Други сервис – Ђоковић погађа мрежу. 40:15.

Публика слави. Две меч лопте за Швајцарца.

Ђоковић полако прелази на другу страну терена, слуша буку са трибина и благо клима главом, као да му кроз главу пролази „ок, само ви навијајте за њега“.

Тишина. Федерер сервира за победу.

И онда бомба – један од најбољих ритернова у историји тениса. Швајцарац је лоптицу могао само да испрати погледом, ако и толико.

Новак гледа ка публици и диже руке.

„Хоћете ли сада да ме подржите“, каже енглески коментатор, читајући можда Новакове мисли.

Следећи Федереров сервис за победу Ђоковић је дочекао уз осмех.

Златни мастерс

Сличан поен виђен је и током финала Синсинатија, додуше не у тако важном тренутку.

Било је 2:2 у другом сету и Федерер је имао 30:0, када је Ђоковић после једног сервиса погодио на исти начин као пре седам година.

Исход је на крају оба меча био исти – Новак је славио.

Победом на Федерером у два сета (6:4, 6:4) у финалу Синсинатија Ђоковић је дошао до „Златног мастерса“ – има титуле из свих девет турнира серије 1.000, других по величини и важности.

Колико је то велики успех показује и чињеница да то нико пре њега није успео то да уради, па ни Надал и Федерер.

Уз сва четири освојена Гренд слема, Новаков успех је заиста невероватан.

Ђоковић је усавршио игру на свакој подлози и када је у форми доминантан је без обзира на то да ли игра на трави, бетону или шљаци.

Сада је прешао и ниво назван „брзи бетон“ Синсинатија у којем је дошао до 70. титуле у каријери, као и 31. освојеног Мастерса.

Новакове титуле на Мастерсима
Мајами – 6
Индијан Велс – 5
Рим – 4
Торонто – 4
Париз – 4
Шангај – 3
Монте Карло – 2
Мадрид – 2
Синсинати – 1

„Када игра како уме…“

Селектор тенисера Србије Ненад Зимоњић за ББЦ на српском каже да Новаку нико не може да парира када је у најбољој форми и када игра како уме.

„Много је напредовао. Федерер је агресиван, стално напада, али је Новак невероватан дефанзивац. Успео је све да неутралише.

„Федерер је и доста старији, па не може да буде бржи и физички спремнији, не може да напредује у односу на Новака на том плану“, истиче Зимоњић.

Како каже, најважније је да Ђоковић буде здрав.

„Поново има самопоуздање и опет гледамо врхунски тенис. Навијачи ће уживати“.

Нема лека

Новак сада у међусобним мечевима против тенисера којег многи виде као најбољег у историји – и који га је три пута победио у финалима Синсинатија – води 24:22.

Федерер је против Ђоковића последњи пут славио у Лондону 2015. године, а у последњих 10 мечева изгубио је чак седам пута.

Нове окршаје су у међувремену спречиле повреде.

Ипак, да Федерер има проблем са Ђоковићем показује и то да на неком Гренд слему чека на победу још од Вимблдона 2012. године.

Спортски новинар Б92 Никола Ђукић каже за ББЦ на српском да „вероватно и они најзагриженији Федерерови навијачи могу да потврде да му је Новак проблем“.

Да, Новак се вратио!

Више није битно шта Новак једе

„Ђоковић је вероватно једини тенисер у историји тениса који може да се похвали да има менталну и играчку предност у односу на Федерера и Надала.

„То се најбоље примети у уводним фазама мечева, када рука још није ‘опуштена’, посебно по говору тела Швајцарца и Шпанца који често избегавају и контакт очима“, наводи Ђукић, познавалац тениса који дуго прати Новакову каријеру.

Како каже, много је разлога због којих је Федереру толико тешко да игра са Новаком.

„У сваки меч улази са одређеном сумњом јер га је наш играч побеђивао где је стигао, па и на Вимблдону који је ‘Федерерово двориште’, како то воле да кажу стране колеге“,

„А ако бих бирао један ударац због чега је то тако, свакако бих изабрао ритерн. Њиме у већини случајева, посебно када се мечеви ломе, Новак успева да неутралише Роџеров разноврстан сервис и стекне предност у поенима“, истиче Ђукић.

Шта даље?

Новак је тријумфом у Синсинатију освојио 1.000 бодова и сада дели шесто место АТП листе са хрватским тенисером Марином Чилићем.

Петопласирани Кевин Андерсон му бежи само 170 бодова, четврти тенисер света Александар Зверев 400, док Дел Потро на трећем има 1.055. више.

Федерер и лидер Надал су и даље далеко.

АТП листа:
Рафаел Надал 10.040
Роџер Федерер 7.080
Хуан Мартин дел Потро 5.500
Александар Зверев 4.845
Кевин Андерсон 4.615
Новак Ђоковић 4.445
Марин Чилић 4.445
Григор Димитров 3.790
Доминик Тим 3.485
Давид Гофан 3.435
Међутим, Новак до краја године не брани поене ни на једном турниру, па има велику шансу да нападне сам врх, а остала су још четири велика такмичења – УС Опен, Мастерси у Шангају и Паризу, као и завршни турнир у Лондону.

Према Ђукићевим речима, Новака у Њујорку треба очекивати у најбољој форми.

„Реално је размишљати о финалу и можда о новом трофеју. Оно што је добро јесте да игра без притиска прошлогодишњих резултата и да ће му сваки турнир бити нова могућност да напредује“.

Ђукић сматра да је Ђоковић на Вимблдону и себе изненадио, па сада растерећено прилази сваком такмичењу.

„Већ је дошао надомак петорице најбољих, треба очекивати добар резултат и у Њујорку јер ће му жреб бити лакши у уводним рундама, али и одличне наступе на турнеји по Кини где традиционално игра добро.

„Мислим да би до Лондона могао да буде међу три најбоља на свету, уз најмање финале у Њујорку, а онда да у финишу сезоне изазове светски трон“.

Зимоњић истиче да Новак на сваки турнир до краја сезоне треба да иде са намером да га освоји.

„Кандидати за прво место су Надал, Федерер и он, а са УС опеном у игри је 5.500 поена. Све је могуће“.