Прочитај ми чланак

ЖДРЕБ ЗА СП У ФУДБАЛУ: „Група смрти“ је извесна, а у њој можда и Србија

0

Од тренутка када су били познати шешири за жреб за Светско првенство 2018. године у Русији, почеле су калкулације ко ће и са ким бити у групи. Извлачење је на програму у петак, 1. децембра у Москви, у једној од куглица биће папирић са именом Србије, а главно питања је да ли ћемо поново имати "групу смрти" и како ће она изгледати.

Готово на сваком великом такмичењу постоји једна група у коју упадне више звучних имена и, са ове тачке гледишта селекција која, уз Сенегал, има највише шансе да се истој нађе јесте управо Србија.

‘Орлови’ су успешно прошли квалификације и играће на великом такмичењу први пут после осам година, а како сада ствари стоје, неће имати једноставан задатак у уводној фази Мундијала.

Извесно је да ће се за пролаз даље борити са неком од најбољих репрезентација света (носиоци група су Русија, Немачка, Бразил, Португал, Аргентина, Белгија, Пољска и Француска), док ће због чињенице да се налази у четвртом шеширу, наш национални тим страховати и од осталих ривала.

Бројна истраживања то потврђују, једно од најзанимљивијих јесте оно рађено у „Р“ програмском језику, које је на узорку од више од 10.000 понављања показало да највише шансе за „групу смрти“ имају споменуте две земље, уз Енглеску, као и да ће се Србија сучељавати са неком од следећих екипа – Бразил, Аргентина, Мексико, Данска, Шведска и Исланд.

Комплетну калкулацију прочитајте ОВДЕ.

Неће се само тим који привремено води Младен Крстајић котирати високо када је реч о „групама смрти“, ту су још Хрвати, Швајцарци, Иранци и Панамци… Светска фудбалска федерација (ФИФА) је приликом демонстрације како функционише жреб ‘Орлове’ спојила са Пољском, Колумбијом и Ираном.

1994: Светско првенство у САД

Мундијал одржан у осам америчких градова био је један од најнеизвеснијих – Бразил је у финалу савладао Италију након бољег извођења пенала, а на том турниру постојале су две „групе смрти“. Момци које је водио Карлос Алберто Переира имали су тежак посао на старту, заједно са Шведском, Русијом и Камеруном просечан пласман на ФИФА ранг листи износио је 13,25, али необично звучи да је постојала једна још јача група. У њој се, заједно са Мексиком, Републиком Ирском и Норвешком, нашла управо Италија – ‘Азури’ су само захваљујући правилу да четири најбоље трећепласиране селекције иду у осмину финала (били последњи и у том рангирању са 4 бода и гол разликом 2:2) наставили такмичење и стали на корак од великог успеха. У том тренутку су били на челу листе, Норвежани који су испали били су четири позиције испод, Ирци на 13. месту, а Мексиканци на 17. Просечан пласман чланова групе Е износио је 9 што се вероватно никада више неће поновити.

група Е:
1. Мексико (17. на ФИФА ранг листи)
2. Република Ирска (13)
3. Италија (1)
4. Норвешка (5)

ФИФА просек: 9

1998: Светско првенство у Француској

Док је 12. јула увече 80.000 људи на стадиону у Сен Денију, као и милиони широм света, уживало у чаролијама Зинедина Зидана, постојали су и они који нису били тако одушевљени. Карлос Валдерама, тада 37-годишњак, опростио се од националног тима неуспехом Колумбије у групној фази. Колумбијци су под диригентском палицом Ернана Дарија Гомеса завршили квалификације на трећој позицији са два бода мање од првопласиране Аргентине, али нису имали среће на жребу. Упали су у групу са Румунијом (у том тренутку пета на свету), шестопласираном Енглеском и Тунисом који је заузимао 23. место. Ниједан од тимова из ове групе није прошао осмину финала.

група Г:
1. Румунија (5)
2. Енглеска (6)
3. Колумбија (9)
4. Тунис (23)

ФИФА просек: 10,75

2002: Светско првенство у Кореји и Јапану

Пре тачно 15 година вест је била да је Бразил освојио пету титулу светског шампиона, да је једна Турска била трећа, а да је Јужна Кореја направила сензацију пласманом у финале. Међутим, у уводној фази турнира имали смо још једну велику – Пабло Каваљеро, Маурисијо Поћетино, Валтер Самјуел, Дијего Пласенте, Хавијер Занети, Дијего Симеоне, Хуан Себастијан Верон, Хуан Пабло Сорин, Аријел Ортега, Габријел Батистута, Клаудио Лопес, Кили Гонсалес, Пабло Аимар, Ернан Креспо и остали ‘Каубоји’ остали су празних шака. Аргентина тренера Марсела Бјелсе је на светску смотру дошла као другопласирана на ФИФА ранг листи, али су је лоши резултати у групи коштали пласмана даље. Шведска (16) је завршила као прва у групи, испред Енглеске (10) коју је касније зауставио шампион. Споменуте фудбалске величине тада су осетиле колико горчине може да донесе мундијалска грозница.

група Ф:
1. Шведска (16)
2. Енглеска (10)
3. Аргентина (2)
4. Нигерија (40)

ФИФА просек: 17

2006: Светско првенство у Немачкој

Упоредна анализа показује да су у последњих 20 година Италијани најчешће били жртва проклества званог „група смрти“, али им 2006. то није сметало да се попну на кров света. У фантастичном финалу су победили Французе, а њихов тежак пут почео је још у групи. Завршили су је на првом месту са седам бодова, једним више од највећег изненађења Гане и наговестили да могу до титуле. Гана, која је са 50. места дошла до осмине финала (Бразил био бољи са 3:0), завршила је групну фазу испред Сједињених Држава и Чешке републике, која је у тренутку жребања била друга на свету, одмах иза до тада неприкосновеног ‘Селесаа’. Што се ‘Азура’ тиче, феноменално их је водио Марчело Липи, редом су падали Аустралија, Украјина и Немачка, пре него што је Фабио Гросо погодио последњи пенал у серији и растужио ‘Триколоре’.

група Е:
1. Италија (12)
2. Гана (50)
3. Чешка република (2)
8. Сједињене Америчке државе (8)

ФИФА просек: 18

2010: Светско првенство у Јужној Африци

Слично као и са Италијом четири године раније, Шпанија је до трофеја, првог у историји, стигла из најтеже групе. И није било нимало једноставно – Швајцарци су у првом сусрету групе Х шокирали ‘Црвену фурију’ поготком Желсона Фернандеса почетком другог полувремена, па се одмах појавила сумња да ли убедљиво најбоља репрезентација тог доба моћи да се ишчупа. Селектор Висенте дел Боске није паничио, ослонио се на проверене снаге пре свега из Барселоне и преокренуо ситуацију у своју корист – Шпанија је прошла групу, дошла до финала и херој је био Андрес Инијеста који је Холандију матирао у 116. минуту. Све оно што је ‘Блауграна’ до тада урадила под вођством Пепа Гвардиоле добило је потврду на највећој светској сцени – доминација једног стила који је ретко када виђен у фудбалу. Треба споменути да је просечни пласман групе у којој су још били Чиле и Хондурас износио 16,75.

група Х:
1. Шпанија (2)
2. Чиле (17)
3. Швајцарска (13)
4. Хондурас (35)

ФИФА просек: 16,75

2014: Светско првенство у Бразилу

Трећи пут узастопно шампион света је морао да прескаче најтеже препреке у групи, пошто је национални тим Немачке за противнике имао Португал (14), Гану (23) и Сједињене Америчке Државе (13). Португалци су разочарали у земљи фудбала, крив им је био и најбољи српски судија Милорад Мажић, а сада је бљеснула америчка репрезентација. Ипак, читав турнир биће упамћен по два детаља – први да су ‘Панцери’, у складу са надимком, осрамотили домаћина у полуфиналу резултатом 7:1, као и да је Лионел Меси заустављен неколико центиметара испред трофеја који несумњиво заслужује, а који би му загарантовао место најбољег свих времена у било којој суманутој расправи. Срца Аргентинаца препукла су у 113. минуту утакмице на ‘Маракани’ ток 13. јула, док је Марио Геце истовремено из једног од најомраженијих ликова прерастао у хероја Немачке.

група Г:
1. Немачка (2)
2. Гана (23)
3. Португал (14)
4. Сједињене Америчке Државе (13)

ФИФА просек: 13

Споменули смо да је жреб за Мундијал у Русији је на програму у петак од 16 часова по средњоевропском времену, а у церемонији извлачења учествоваће Лоран Блан, Гордон Бенкс, Кафу, Фабио Канаваро, Дијего Форлан, Дијего Марадона, Карлес Пујол и Никита Симоњан.

Светско првенство одржава се у 11 руских градова, од 14. јуна до 15. јула 2018. године, док титулу брани селекција Немачке.