• Почетна
  • СПОРТ
  • Загреб: Крај предигре, обрачун у 18 сати на Максимиру
Прочитај ми чланак

Загреб: Крај предигре, обрачун у 18 сати на Максимиру

0

Reprezentacija Srbije12(Б92,
Репрезентација Србије у петак од 18 часова на Максмиру игра са Хрватском меч квалификација за СП.

Протеклих недеља, а посебно дана обе селекције су биле под лупом јавности, свако је износио своје виђење меча у Загребу, селектори су остали загонетни што се тиче састава, али ће све бити јасно у петак у 18:00.

У петак увече екипе из наше групе имаће иза себе половину квалификација за СП 2014. у Бразилу. Ако Србија тог дана изгуби у Максимиру, прича ће бити готова – Хрвати ће бежати 9 бодова, Белгијанци евентуалном победом у Скопљу такође.

Ако играмо нерешено, испред нашег тима биће врло тежак задатак, достићи велики заостатак (6 против Хрвата, 5/6/8 против Белгијанаца) у малом броју утакмица. Чак ни победа ништа не гарантује, само отвара јасан пут којим би наш тим могао да стигне бар до баража.

Упркос томе, меч у Максимирској 128, на источној страни Загреба, изазвао је потпуну еуфорију, не само у два велика балканска ривала. Претходних дана на овим странама и у преостала два наша медија могли сте да видите да се за утакмицу спрема и дијаспора широм планете, али и цео регион. У приправности су и балканска дописништва свих водећих светских кућа.

Reprezentacija Srbije12.g
20.45 200 новинара на тренингу Србије

Фудбалска репрезентација Србије одрадила је последњи тренинг пред утакмицу у петак. Тренинг је требало да буде отворен за јавност, али су челници фудбалског савеза Хрватске у договору са загребачком полицијом одлучили да из безбедносних разлога не дозволе долазак навијача.

Око 200 новинара и гостију из Србије могло је првих 15 минута да посматра вежбање изабраника Синише Михајловића, а затим су сви морали да напусте стадион.

Претходно су тренинг пред 5.000 навијача одрадили хрватски репрезентативци и то на стадиону фудбалског клуба Загреб.

Reprezentacija Srbije12.g.jpg91_orig
18.39 Хрватски тим се назире, аплауз за Орлове

Српски тим дочекали су аплаузи на терену Максимира, где их је гледало око 200 новинара и званичника.

Хрвати су тренинг обавили нешто раније, а на основу поделе на тренинг мечу могуће је проценити и ко ће да игра, и напашће нас славонски тандем, а обојица су постигла по један гол у победи црвених 2:0.

У једном тиму били су вероватни стартери: Плетикоса, Срна, Шимунић, Ћорлука, Стринић, Ракитић, Вукојевић, Модрић, Крањчар, Олић, Манџукић

На супротној страни били су: Субашић, Вида, Ловрен, Шилденфелд, Бадељ, Ковачић, Едуардо, Самир, Петрић, Калинић, Јелавић.

Ћорлука је после 20 минута напустио тренинг, ако је у питању озбиљна повреда кандидати за попуну су Ловрен, Вида и Шилденфелд.

17.33 Миха: Доста се промашили
Синиша Михајловић спремио је изненађење за петак, дало би се закључити по учинку новинара.

Михајловић је на конференцији за новинаре кренуо да отвара цедуљице са покушајима новинара да погоде стартних 11 за меч.

„Три нетачна“, изгтоворио је селектор. „Четири… Можда су то за вас изненађења, за мене нису… Пет“.

„И не знам откуд вам то да они више желе победу“.

Селектор се кратко осврнуо и на вербални дуел са људима из Партизана.

Mihag
17.04 Срби пред медијима, Хрвати на терену

Хрватски тим почео је последњи тренинг пред утакмицу, далеко од очију српских новинара. Већина их је била заинтересована да присуствује, али челници ХНС то нису дозволили. Уместо српских новинара са играчима је Ћиро Блажевић.

На другој страни града српски фудбалери су стигли на стадион Максимир, где је неколико минута после 17 часова почела конференција за новинаре.

Интересовање је огромно. Огласио се и Анте Готовина, који је рекао да сигурно неће извести почетни ударац. Као да је неко и помслио да би то било могуће.

Организатори су испробавали семафор, добро ради, а у пробној акцији показао је 5:2 за домаћина. Сценарио није могућ, јер је један гол за Србију дао Миралем Сулејмани, који није ни допутовао у Загреб.

Добру најаву сениорима дали су играчи до 17 година хрватске репрезентације, који су на старту завршне фазе квалификација за ЕП победили Шпанију 3:2. Ватрени су водили 3:0, остали без два играча због црвених картона, али су сачували победу.

16.26 Консултације код премијера
Председник ХНС Давор Шукер и селектор Игор Штимац позвани су на разговор са премијером Хрватске Зораном Милановићем.

„Имам одговорност за безбедност уочи великог двобоја на Максимиру. Састанак није сазван због УЕФА већ због хрватских грађана“, рекао је Милановић.

„Фудбал је зближавање, све ћемо направити да не буде нити један инцидент“, рекао је Шукер, на шта је премијер додао:

„Апелујем на навијаче! Сутра ће бити хиљаде људи на стадиону, а ако чујете да вас нешто вређа надгласајте песмом или звиждуком“.

Током поподнева председник Хрватске Иво Јосиповић трребало би да угости челнике два фудбалска савеза Томислава Караџића и Давора Шукера.

REPREZENTACIJA SRBIJE DOPUTOVALA U ZAGREB15.20 Срби парализовали Загреб
Намргођени Михајловић парализовао Загреб, наводе хрватски медији.

Српска репрезентација слетела је на Плесо, после чега је аутобусом пребачена у хотел, а за то време били су затворене многе улице у хрватском главном граду.

После краћег боравка у хотелу играчи ће на Максимир, где их у 17 часова чека конференција, а у 18 часова тренинг у време одигравања меча.

14.15 Полиција: Срби, не наседајте на провокације
Аутобус са новинарима из Србије од граничног прелаза је константно имао пратњу полицијског аутомобила. На уласку у Загреб обезбеђење „седме силе“ из Србије појачано је и са неколико полицијских мотора, комбија и припадницима специјалне полиције.

На наплатној рампи пред Загребом у аутобус је ушао полицајац који је српске новинаре замолио да „због сопствене безбедности не наседају на евентуалне провокације“.

13:30 Српски новинари стижу у Загреб
Прођена је наплатна рампа на бившем аутопуту Братства и јединства. Аутобус лагано улази у град и сви се радујемо, јер ћемо Владимира Ђорђевића чути нешто после 14.30 у емисији Са терена на нашем радију.

У међувремену наставите да шаљете своје верзије Михајловићевог тима за петак.

Данас у 17х Михајловић ће се обратити медијима, а сат касније, у време меча, Србија ће одржати тренинг на Максимиру. Трибине ипак неће бити отворене за јавност.

FUDBAL-SRBIJA13.25 А шта смо све читали и слушали претходних дана?
Легенда југословенског фудбала и друга „Звездина звезда“ Драгослав Шекуларац рекао је у интервјуу за „Јутарњи лист“ да ће „ставити целу имовину“ на победу Хрватске.

Бивши тренер Црвене звезде Роберт Просинечки рекао је да је Хрватска фаворит и да је напад Србије „танак“.

Хрватска полиција спремна је да прекине утакмицу на Максимиру, у случају масовног навијачког скандирања које подстиче на мржњу, нпр. „Убиј Србина“.

Екстремна десничарска Хрватска странка права Анте Старчевић тражила је забрану уласка српском селектору Синиши Михајловићу.

Спортска редакција Б92 спремила вам је две теме – о потенцијалним саставима тимова, као и о старом ривалству и свађи Синише Михајловића и Игора Штимца.

Ивица Краљ, који је 1999. године бранио на Максимиру за тадашњу СР Југославију, каже да га цела ситуација пред меч подсећа на ону од пре 14 година.

Светске кладионице процењују да је Хрватска апсолутни фаворит у предстојећем окршају. А пред меч на Максимиру поново је покренута и тема регионалне фудбалске лиге.

Селектор Хрватске Игор Штимац рекао је да не осећа тензију уочи утакмице са Србијом и да „нико не може да каже да је Србија боља од Хрватске“.

Репрезентативац Србије Иван Радовановић изјавио је да ће ’орлови’ ‘изгинути’ на терену и да се нада да ће прорадити „српски инат“. Радосав Петровић рекао је да се нико из националног тима не плаши дуела са Хрватском.