Прочитај ми чланак

ЗА ХОЛИВУДСКИ ФИЛМ: Чудесан преокрет, Новак спасао пет меч лопти!

0

Новак Ђоковић пласирао се у финале првог турнира у 2017. години у Дохи, иако је био на ивици пораза.

Фото: Ролан Гарос - Твитер

Фото: Ролан Гарос – Твитер

Српски тенисер је после чудесног преокрета победио Фернанда Вердаска са 4:6, 7:6(7), 6:3.

Вердаско је у тај-брејку другог сета имао четири везане и укупно пет меч лопти, али је Ђоковић у тим тренуцима показао да и даље поседује нестварну менталну снагу и успео је да преокрене.

Иако се мора рећи да је Вердаско заиста играо одлично, подсетивши на своја најбоља издања из 2009. године, ипак би требало признати и да Ђоковићева игра у овом тренутку више подсећа на други, него на први део 2016. године.

Српски тенисер добро је почео, направио је брејк за 4:2, али се од тог тренутка његова игра распала. Вердаско је прелако направио три везана брејка, добио је шест узастопних гемова и имао је велику предност 6:4, 2:0.

То му није било довољно, као ни чак пет меч лопти у тај-брејку другог сета, а Ђоковић је у трећем меч преломио брејком у петом гему…

Српски тенисер у Дохи брани титулу, а ривал у финалу биће му победник дуела Енди Мари – Томаш Бердих.

Текстуални пренос меча

Српски тенисер отворио је меч својим сервисом и већ на старту имао проблема. Било му је потребно да ухвати ритам, због чега је Вердаско дошао до брејк лопте. Ипак, тада је уследио паметан сервис, а потом и први гем.

Шпанац је узвратио сигурним гемом, да би у четвртом гему први пут запретио Ђоковић. После изједначења изборио се за брејк шансу, имао малтене добијен поен, али је Фернандо невероватном дефанзивом успео да се извуче.

Отишао је на 2:2, али није могао два гема касније, када је Новак реализова другу прилику и повео 4:2. Чинило се да се тада опустио и да нас чека рутински финиш сета, када се десило нешто потпуно супротно.

Четири форхенда избацио је у аут и експресно поклонио рибрејк противнику. Вердаско је то искористио, изједначио на 4:4, а онда само држао лоптицу у терену. Други играч света је грешио у серијама, избацио је нова четири ударца и Шпанац је дошао у прилику да сервира за вођство у сетовима.

Иако је Ђоковић добио први поен у 10. гему, погрешио је три ритерна и Вердаско је дошао до две везане сет лопте. Тада се њему стегла рука, узвратио је са три грешке и омогућио противнику да се врати. Србин то није учинио, изабрао је погрешне ударце и Мадриђанин је добио први сет – 4:6.

Вердаско је серију продужио и на почетак трећег сета. Направио је трећи узастопни брејк и добивши шести узастопни гем је потом повео са 2:0. Српски тенисер је брзо успео да се консолидује, одиграо је неколико поена у свом стилу и изједначио је на 2:2.

У наредна четири гема сервери су били сигурни, а драматичан је био девети гем другог сета. Имао је Вердаско три брејк лопте, али није дошао до брејка који би му омогућио сервис за победу. Ђоковић је још једном показао менталну снагу и успео је да поведе са 5:4.

Није ипак имао решење Ђоковић за сервисе Шпанца. Вердаско је уибацивао 75% првог сервиса без дуплих грешака, па је о победнику другог сета одлучио тај-брејк. Ђоковић је направио први мини-брејк – 2:1, али Вердаско је потом добио пет везаних поена и дошео је до четири везане меч лопте.

Српски тенисер одрадио је тежи део посла, спасао је све четири меч лопте ривала, али је потом претрпео нови мини-брејк и Вердаско је дошао и до пете прилике. Ипак, поново је није искористио, послао је форхенд у аут, а Новак је уз још два мини-брејка напокон дошао до сет лопте коју је претворио у 1-1 (9:7).

У трећем сету није било дилеме. Ђоковић је играо много опуштеније, Вердаско је разми9шљао о пропуштеним шансама и српски тенисер је уз два брејка лако привео меч крају – 6:3.