• Почетна
  • СПОРТ
  • ВИМБЛДОН: Новак у 1/8 финала, Бојана имала меч лопту, Зики и Нестор иду даље!
Прочитај ми чланак

ВИМБЛДОН: Новак у 1/8 финала, Бојана имала меч лопту, Зики и Нестор иду даље!

0

novak bojana 5Петог такмичарског дана на Вимблдону, наступали су Новак Ђоковић, Бојана Јовановски и Ненад Зимоњић. Срби су углавном прошли даље.

Новак Ђоковић пласирао се у осмину финала Вимблдона пошто је у три сета био бољи од француског тенисера Жила Симона са 6:4, 6:2, 6:4, а са трибина централног терена могло се чути „Ноле, волим те“.

Још један у низу тешких противника и још једна победа изграђена на знање, искуство и издржљивост.

Први поен на сусрету освојио је Жил Симон са бекхендом, а истим ударцем Новак је дошао до 40:15, а онда скраћеном лоптицом дошао до уводне предности. Француз је врло лако дошао до свог сервис гема, али је и Ђоковић исто учинио, а до тада је већ скупио три аса и са четири узастопна поена поново дошао до вођства (2:1).

У шестом и седмом гему дошло је до размене брејкова пошто је прво Новак одузео сервис Симону, а онда је француски тенисер узвратио истом мером (4:3), али је у наставку почео много да греши, да лопте шаље у мрежу, па је Ноле у десетом гему решио сет у своју корист (6:4).

Новак је први сервирао и без потешкоћа освојио гем на старту друге деонице, а Симон је потом дошао до 1:1 без да је дозволио да Ђоковић освоји поен. Тачније, Нолету је припао један у том гему, али захваљујући дуплој грешки све бољег Француза.

Иако је прштало од љубави према Новаку, што се огледа кроз неколико пута узвикнуто „Ноле, волим те“, Ђоковић није успео поново да одржи стечену предност (3:1), јер је Симон узвратио без претрпљеног поена брејк. Ипак, Ђоковић се, изгледа наљутио на себе због лоше игре у том гему, па је поново одузео сервис противнику (4:2).

Још два гема у низу и још један сет (6:2) довело је Новака на корак од победе, али се Симон почетком треће деонице потрудио да закомпликује пут ка наредној рунди српском тенисеру и повеже два гема уз брејк (2:0). Ноле је преокренуо на 3:2, али се тада десило нешто што је забринуло Бориса Бекера и остале људе из стручног штаба.

У трећем сету, при резултату 3:2 за Новака и 40:30 за Симона, српски тенисер је појурио за једном лоптицом, те се оклизнуо, али вратио, само што је у наставку поена на десном углу терена пао и повредио лево раме. Медицински тајм-аут од десетак минута пријао је Ђоковићу, тако да је могао да настави дуел.

Пад се није рефлектовао на игру другог тенисера света који је успео да прође даље уз брејк у десетом гему, завршно са смеч поеном који је означио нови успех.

Новак ће се за четвртфинале борити против Жоа Вилфреда Цонге који је савладао Џимија Ванга са 6:2, 6:2, 7:5.

bojana jovanovski 91_f

Успех каријере на чекању: Јовановски пропустила меч лопте и испала са Вимблдона!

Бојана Јовановски није успела да оствари успех каријере пошто се није пласирала у осмину финала Вимблдона након пораза од чешке тенисерке Терезе Смиткове са 4:6, 7:6(5), 10:8.

Јовановски је у другом колу избацила девету тенисерку света Викторију Азаренку, тако да је на папиру Смиткова била знантно лакши противнику и препрека која представницу Србије одваја од још већег успеха на незваничном првенству света у тенису.

Успевала је Бојана да се пласира у осмину финала на Грен слем турнирима, 2013. године на Аустралијан опену, али би јој сигурно, још милији био, пласман међу 16 најбољих на Вимблдону.

Смиткова је боље ушла у меч и већ на старту реализовала прву брејк лопту, али је Јовановски у наредном гему одмах вратила одузети сервис. Интересантно је да у првом сету није била више ниједна прилика да противнице једна другој одуму сервис све до десетог гема када једини брејк лопту Јовановски претвара у сет (6:4).

Ни у наставку дуела окршај није личио на женски тенис прешаран брејковима, јер су Српкиња и Чехиња грчевито чувале своје сервисе све до седмог гема када јој је нагло попустила концентрација, те је са две грешке веома лако препустила брејк противници (3:4).

Ипак, Јовановски се, корак по корак, враћала стандардној игри, па је већ у десетом гему, који јој је био срећан и у првом сету, успела да створи три брејк прилике од којих је искористила другу и тако враила шансу да меч заврши након две деонице (5:5).

Дошло се до тај-брејка, иако је у 11. гему Бојана имала меч лопту, а одлучујућој борби Смиткова је направила мини брејк који јој је, уз два сачувана сервиса донео вођство од 3:0. Уз мало среће и помоћи мреже, српска тенисерка се одржала у сету, спасла две сет лопте на противницин сервис, али не и последњу на свој, тако да се ушло у трећу деонцицу.

Чинило се да Смиткова много боље игра, да више напада и погађа, мање греши, па је у шестом гему дошла до предности брејка (2:4), али то није дуго трајало, јер је већ у наредном гему враћено оно што је било изгубљено. Велика борба трајала је све до 5:5 када је Бојана почела много боље да чита сервис противнице, а затим направи брејк. Успех каријере био је загарантован тек након још једне размене брејкова, и лоптице која је, одбивши се од мреже, ушла у поље Смиткове која је одмах заплакала, па је представница могла да прослави одузимање сервиса.

Ни клацкава осећања нису била предност Бојани која је допустила преокрет и елиминацију против знантно лошије рангиране тенисерке. Смиткова ће се за још већи успех и четвртфинале Вимблдона борити против победнице дуела Луси Сафарове и Доминике Цибулкове.

_46012321_zimonjic-nestor226gettyЗимоњић и Нестор у осмини финала Вимблдона, бољи од Брауна и Штруфа

Ненад Зимоњић и Данијел Нестор пласирали су се у осмину финала Вимблдона у дубл конкуренцији пошто су поразили Дастина Брауна и Жан-Ленара Штруфа са 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

Српском и канадском тенисеру пала је концентрација само у другом сету, али све остало су урадили беспрекорно, тако да су оправдали улогу трећег носиоца на славној лондонској трави.

Следећи противник Зимоњићу и Нестору биче победник дуела Куевас/Мареро – Крајичек/Јанг.

(Блиц)