Прочитај ми чланак

ВИЛОТИЋ ПОРУЧИО ШВАЈЦАРЦИМА: Можда сам због бомбардовања добио рак

0

Бивши штопер Црвене звезде Милан Вилотић, сада играч Грасхоперса, причао је за швајцарске медије о томе колико је бомбардовање наше земље утицало на њега.

Вилотићу је 2010. хируршком интервенцијом одстрањен тумор са десне лопатице, а након вишемесечне паузе успешно се вратио фудбалу.

Пре шест година је из Звезде прешао у Грасхоперс, чији је постао и капитен, три године је играо за Јанг Бојс, да би се 2017. вратио у Цирих где и данас живи са породицом.

„Бомба је експлодирала један километар од наше куће. Једног дана требало је да играмо (Чукарички) против Партизана у гостима. Мајка ми је забранила да идем због бомбардовања ноћ уочи тога. Рекао сам јој да морам да играм. Два пута сам променио аутобус да бих стигао. Током утакмице бомбе су падале у близини“, сећа се Вилотић трагичне 1999.

Једанаест година касније тадашњем капитену Црвене звезде на рутинском прегледу је дијагностификовано тумородино ткиво на десној лопатици.

„Можда сам добио рак због „прљавих“ бомби који су бацане на Србију током рада“, истакао је Вилотић за Блик, „Ниво радијације је и даље врло висок у мојој земљи“.

Српска асоцијација за превенцију рака процењује да је од 2001. до 2010. оболело и убрло на десетине хиљада људи због радиоактивних бомби.

Током НАТО бомбардовања СР Југославије током 1999. године коришћене су бомбе са осиромашеним уранијумом, а студије показују да је њихова употреба изазвала рак код 15.000 особа и убила око 10.000 људи.

Вилотић има 31 годину, а крајем марта је због критиковања тренера Мурата Јакина пребачен у млади тим Грасхоперса.

Смена тренера, долазак привременог Матијаса Велтера као ни новог шефа стручног штаба Торстена Финка нису вратили ветерана у први тим.

Али познат као борац он максимално испуњава своје дужности у У21 тиму где је најчешће на терену од свих играча.

„Живот те научи да будеш снажан. Шездесет одсто људи са којима сам одрастао су постали криминалци или су се одали дроги. Фудбал помаже да останеш нормалан“, закључио је Вилотић.