Прочитај ми чланак

УС Опен: Ђоковић у осмини финала

0

nole

(Вечерње новости)

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић пласирао се у осмину финала Отвореног првенства Америке у Њујорку, пошто је у мечу трећег кола победио Португалца Жоао Соузу у три сета – 6:0, 6:2, 6:2. За улазак у четвртфинале Ђоковић ће у уторак играти против 43. играча света, Шпанца Марсела Гранољерса, са којим се до сада састао само једном, у Мелбурну пре две године, и победио са 6:1, 6:3, 6:1.

И трећи меч на овогодишњем УС опену Ђоковић је добио без изгубљеног сета, а с обзиром на пласман наредног противника то би могао да уради и у осмини финала, чиме би остварио основни циљ да до завршнице турнира не потроши превише снаге.

Као што је најавио, Ђоковић је дуел против 95. играча света схватио максимално озбљно, и за разлику од претходног меча против Бењамина Бекера, када се сет и по доста мучио, против Соузе је од првог поена кренуо са максималном снагоми концентрацијом.

То је резултирало добијањем првог сета за свега 28 минута, а у том делу меча све је више личило на нешто озбиљнији тренинг, него на гренд слем дуел.

Други сет трајао је 15 минута дуже, пре свега због другог гема, којег је Соуза добио после 10 минута и уписао се на семафору.. У том сету Ђоковић је додатно побољшао и појачао сервис, па је Португалац у четири сервис гема српског тенисера освојио само три поена.

Трећи сет је био само формалност. Ђоковић је брзо и лако повео 5:0, а онда као да је решио да не добије и тај део игре са нулом, па је са три неизнуђеме грешке омогућио противнику да дође до првих брејк шанси.

Соуза је искористио прилику и памтиће да је одузео сервис првом тенисеру сбета, а Ђоковић је завршио посао у наредном гему, када је без икаквих проблема направио седми брејк у мечу.

У којој мери је Ђоковић био надмоћан, најбоље се види из податка да је у својих 11 сервис гемова изгубио само 14 поена. Можда је још сликовитији податак да је Соуза на свој сервис освојио 40, а изгубио 52 поена.