Прочитај ми чланак

УРЕДНИК ЊУЈОРК ТАЈМСА oбјавио позадину СВИХ дешавања око Новака Ђоковића!

0

Демијен Кејв, уредник Њујорк тајмса и главни уредник издања овог медија за Аустралију, осврнуо се на статус Новака Ђоковића по доласку у Аустралију.

Кели је у тексту „Како се Афера Ђоковић вратила да их уједе“ оплео по аустралијским политичарима, пре свих по премијеру Скоту Морисону.

Текст преносимо у целости.

Новак Ђоковић је добио лоше вести у четвртак у 7.42 ујутру. Његова виза за улазак у Аустралију је отказана, а он је смештен у притвор, упркос томе што је дошао са медицинским изузећем од обавезне вакцинације за иностране посетиоце.

У 8.56 премијер Скот Морисон је скочио на Твитер да огласи казну за тениског суперстара.

– Правила су правила, поготово кад је реч о нашим границама – написао је Морисон: – Нико није изнад ових правила!

У првом моменту, мора да се учинило да је укидање визе звезди која се противи вакцинама против ковида очигледан политички добитак. Аустралијанци поштују обавезе, од вакцинације до обавезног гласања. Ђоковић није увек симпатичан лик. А са изборима који долазе у мају, Морисон се вратио добро опробаној тактици: скупљање подршке гласача апелом на строжу контролу граница.

Али сад кад је Ђоковић ослобођен а његова виза је поново важећа, после олујног саслушања у канцеларији федералног судије у понедељак, Морисонова спремност да га прикаже као арогантног кршиоца аустралијских идеја о једнакости почиње да изгледа као неизнуђена грешка.

Нација које је последњих недеља обузета навалом инфекција омикроном које обогаљују економију, и несташицом тестова на корону, сада дебатује о правичности и способности своје владе, и пита се о приоритетима свог вође. Овај нагли заокрет је „везао у чворове“ Морисонове конзервативне следбенике, и наљутио критичаре, који га већ видео као опортунисту који више воли представу од бављења правим проблемима, и нерадо преузима одговорност. Премијер је сада пред тешким избором: да ли да настави како је кренуо, или да се преда или пусти Ђоковића да проба да освоји своју 10. титулу на Аустралијан опену, који почиње у понедељак.

Закон допушта аустралијском министру за имиграцију да депортује Ђоковића или било којег другог носиоца визе чак и у случају најмањег прекршаја: у случају и најмањег ризика за јавно здравље, нетачну изјаву у формуларима за имиграцију или „карактерни дефицит“. Алекс Хок (44) је амбициозни партијски лојалиста који је преузео министарство за имиграције пре око годину дана, и у понедељак увече је рекао да још увек разматра да ли да други пут укине визу тениске звезде.

У уторак, имиграционе власти су рекле да истражују да ли би Ђоковић могао да буде оптужен за то што је у формулару нетачно написано да није путовао у иностранство у претходних 14 дана пре лета из Шпаније у Аустралију, преко Дубаија (на друштвеним мрежама се види како прославља Божић у родној Србији).

Ђоковић је рекао владиним званичницима да је треће лице попунило упитник уместо њега, али није јасно да ли би ово могло да га спаси.

Његов противних у овом случају – Морисон – је политички борац који је дошао на власт у току председништва Доналда Трампа, и неговао је њихово пријатељство. Ако пусти Ђоковића да остане у земљи, не само да би признао прави пораз, него би значило да би се одрекао своје прошлости и политичких инклинација.

Кад је Морисон био министар за имиграције у 2013. и 2014. години, био је одговоран за кампању војног типа звану „Операција суверене границе“, у којој је испољена нулта толеранција према свим азилантима који су покушавали да се домогну аустралијских обала бродовима.

Хиљаде су враћене или притворене, чак и пошто су активисти за одбрану људских права осудили оно што су назвали „нехуманим приступом имиграцији“.

Илејн Пирсон, директорка аустралијскок огранка „Хуман Ригхтс Wатцх“, рекла је да је Ђоковић случајно укључио „преко потребни рефлектор“ којим је обасјан окрутни, нехумани систем обавезног притварања миграната у Аустралији. Она је додала да је ово можда довело у питање, у очима света и просечних Аустралијанаца, тенденцију Аустралије да прво притвара а затим поставља питања. Ово је тачно оно што је потврђено на суђењу Ђоковићу у понедељак. Славни спортиста је веровао да је урадио све што је могао како би поштовао правила, одлучио је судија. А владини званичници били су ти који се нису понашали правично и разумно, утврдио је судија.

Ђоковић има документе који потврђују да је добио медицинско изузеће од Тенис Аустралија, организатора турнира. Изузеће, засновано на инфекцији коронавирусом у децембру, потврдили су лекари и независни панел државе Викторије, где се првенство одржава. Кад је био испитиван, сатима, од стране агената граничне службе, Ђоковић је стално нудио да им покаже било шта друго што је потребно влади, пошто је могао да назове своје агенте и организаторе из Тенис Аустралија.

Транскрипт тог разговора, који је објавио суд после пуштања Ђоковића, показао је више него што је судија парафразирао.

Нешто после поноћи, показао је документ, граничар који је разговарао са Ђоковићем имао је помирљив тон.

– Желимо да вам дамо сваку шансу да доставите што је могуће више информација – рекао је званичник.

Али неколико сати касније, пошто је агент напустио собу – претпоставља се да би разговарао са претпостављенима – и вратио се, његов тон се променио. Ђоковићу је саопштено да је процес поништавања његове визе почео.

– Ја стварно не разумем који је разлог што ме не пуштате да уђем у вашу земљу – рекао је: – Мислим, чекам овде четири сата и још увек не разумем који је главни разлог – недостатак којих тачно папира? Недостатак које информације?

На крају, званичник се сложио са тим да се Ђоковићу да мало више времена, да позове свог агента после 8 ујутру. Онда, око 7.30, влада је одустала од тог обећања, како је то рекао судија Ентони Кели. Ако су правила правила, закључио је Кели, правила процедуре нису поштована.

Да ли ће ово променити ставове гласача о Морисону може зависити од тога шта се следеће буде десило у „афери Ђоковић“.

Шон Кели, бивши саветник Лабуристичке партије и аутор нове Морисонове биографије „Игра“, рекао је да премијер има навику непотребне драматизације тривијалних питања и пасивности, кад је реч о већим изазовима.

Кроз пандемију, он је стално пребацивао одговорност на државе. И ово је узрок што Ђоковић, компликован лик познат по емотивним испадима и наклоности алтернативној науци, сад изгледа све више као политичка жртва. Морисонова влада је послала помешане поруке Тенис Аустралији, око тога да ли се изузећа од вакцинације одобравају на нивоу држава или на федералном нивоу, а Ђоковић је, изгледа, урадио све што је могао, а да то није вакцинација, да испоштује ова правила.

Шон Кели је рекао да је тешко видети политички бенефит од продужавања ове драме, у светлу тога да предстоје избори који ће по свему судећи бити веома неизвесни.

– Ако у наредних неколико недеља Аустралијанци буду имали утисак да се пандемија отима контроли, тада питање које влада ставља у први план, као што је питање Ђоковића, почиње да изгледа веома лоше по њих – рекао је он.

Неки од Морисонових савезника, међутим, још увек траже депортацију Ђоковића, наводећи да су се Аустралијанци уредно вакцинисали и издржавали карантине, и да би и он морао. Али премијер се такође сусреће са упозорењима из обично тихих места, да одустане. Џон Александер, члан Морисонове Либералне партије десног центра, иначе бивши професионални тенисер, рекао је у понедељак увече да је „у националном интересу да Ђоковић остане“.

– Лична моћ министра за имиграције да укине визу“ је омогућена како би се спречили да криминалци ходају улицама Аустралије, или да се спречи да заразна особа хода улицама Аустралије – рекао је он: – Није омогућена како би се неко обрачунавао са политичким проблемом тог дана.