• Почетна
  • СПОРТ
  • Универзијада у Казању: Српски кошаркаши опет убедљиви (Резултати, распоред такмичења)
Прочитај ми чланак

Универзијада у Казању: Српски кошаркаши опет убедљиви (Резултати, распоред такмичења)

0

Badmintond-1(Политика)

Наши кошаркаши убедљиви против Мексика, репрезентативци у бадминтону наши јунаци дана на 27. летњој универзијади у Казању.

Универзитетска репрезентација Србије још чека на прво одличје на 27. универзијади у Казању којом доминирају руски спортисти, а медаља се понајвише очекује од наших кошаркаша и ватерполиста. Али, за дан два за медаље ће се борити и кајакаши, стрелци..

Кошаркаши ни у селекцији Мексика, у трећем колу такмичења у групи Б, нису наишли на озбиљнијег противника: Србија – Мексико 100:48 (23:10, 24:11, 37,14, 16:3). Куриозитет овог меча је што су Мексиканци повели са 8:0, а да је највеће вођство тима селектора Оливера Поповића било 58 кошева разлике.

Тодосијевић успешнији од Американца

У финалу такмичења у скоку увис наш репрезентативац Милош Тодосијевић није успео да оствари своју жељу и поправи лични рекорд, али по времену које није било баш погодно за ову дисциплину (прохладно и ветровито, делимично влажно залетиште) успео је да победи представника САД.

И Тодосијевић, чији је стриц Милан 1967. био победник универзијаде, баш у скоку увис, и Американац Монтез Блер прескочили су 2,10 м, а на 2,15 имали по три неуспешна покушаја. Тодосијевић је заузео 13. место, јер је 2,10 прескочио у другом покушају, а Блер 14. јер је и на тој висини морао да изведе три покушаја, иако му је лични рекорд ћак 2,27 м.

Свих 11 кошаркаша који су улазили у игру постигли су бар по кош, а најефикаснији био је Никола Марковић са 22 поготка, укључујући и три „тројке“ из три покушаја: Ђокић 15, Јовић 2, Димић 7, Малешевић 7, Дреновац 6, Калинић 8, Живановић 9, Мајсторовић 9, Гагић 5, Смиљанић, Марковић 22, Балабан 10.

У нашој групи Јапан је победио Филипине са 93:51, а Румунија Монголију са 89:72.

Данас ће кошаркаши Србије имати слободан дан, сутра их очекује меч са Јапаном, по свему судећи екипи број 2 у Б групи, а последњег дана такмичења по групама сусрет са Румунима. Нико у нашој делегацији у Казању не сумња да ће Србија у други део такмичења ући са прве позиције…

Ватерполисти, који као и кошаркаши бране титулу победника универзијаде, одмарали су се јуче, а данас ће играти против Бразила, како је најавио селектор Стевановић, сигурно још концентрисанији и ефикаснији него до сада.

Дебијем наших младих репрезентативаца у бадминтону председник Бадминтон савеза Србије Радомир Јововић био је изузетно задовољан, иако ни Милица Симић ни Илија Павловић нису успели да забележе победе у синглу.

– Наши такмичари нису разочарали ни у синглу. Милица Симић је имала за противницу такмичарку из Немачке која је међу најбољих 20 у Европи, а Илија Павловић је имао за противника Јапанца Нишимота, афирмисаног такмичара. Милица је освојила сет против Немице и само је неискуство спречило да забележи вредну победу – рекао је Јововић.

Данас у Казању

Ватерполо, 4. коло Б група (10,30 ч): Србија – Бразил.
Шах, 2. и 3. коло (8 и 14 ч): Никола Несторовић, Иван Шаренац, Милош Лапчевић, Анђелија Стојановић, Сандра Дукић.
Пливање, квалификације, 50 м делфин (7,25 ч): Тијана Вукановић; квалификације 50 м делфин (8,39 ч): Радован Сиљевски.

Немица Депрез је победила Симићеву са 2:1 (21:15, 13:21, 21:12), а Нишимото Павловића, чији је 22-рођендан вече уочи почетка турнира скромно обележен у Универзитетском селу, са 2:0 (21:18, 21:6).

У мешовитом пару Павловић и Симићева су доживели праву сатисфакцију за свој напоран рад. Прошли су прво коло пошто су им је меч предала британска комбинација Сметхарст, Таулер, а у другом за ривала имали су пар Ли, Синг из Малезије, земље у којој је бадминтон практично национални спорт – и победили

Са 2:1 (19:21, 21:11, 21:12). Тако су допрли до осмине финала ни сами се не надајући таквом домету, а онда их је зауставио корејски пар Чанг, Ко показавши да је азијски бадминтон далеко изнад европског – 2:0 (21:4, 21:8).

Ни последњи наш џудиста на Универзијади Љубиша Ковачевић (- 73 кг) није успео да се домогне одличја. Бронзани са Медитеранских игара у Мерсину био је слободан у првом колу, у другом је победио Казахстанца Канафина са 1:0, а у трећем победом ипоном елиминисао га је Британац Досон.

Дизачица тегова Силвана Вукас у категорији до 63 кг, на основу квалитета стартовала је у Б групи, која није могла да се бори за одличја и заузела је пето место подигавши 166 кг (71 кг; 95 кг) поправивши за килограм свој најбољи резултат с којим је дошла у Казањ.

Живко Баљкас

Универсиада. 3-й день. Прыжки в воду. Женщины. Вышка 10 м. ФиналГлас Русије: Дневник Универзијаде за 09.07.2013.

У понедељак на Универзијади у Казању је било подељено 32 комплета медаља. Руси су добили 26 медаља, 12 од којих су златне. У јутарњем програму су спортисти из академског веслања добили три златне медаље, као и сребрну и бронзану. Иначе је у том спорту било подељено 8 комплета медаља.

Јулија Колтунова је победила Кинескиње у скоковима у воду са одскочне даске. Видело се да је технички ниво спортисткиња исти, али се Колтунова није нервирала. Очекиване златне медаље су добили руски гимнастичари у мушким тимским такмичењима. Без премца су биле руске рапиристкиње у личном турниру. све три медаље су добиле Рускиње, златну је добила Ирина Дериглазова.

На стадиону Централни се настављају такмичења из атлетике. У скоковима удаљ код жена се борба водила између Дарје Клишине и Јелене Соколове. Клишина се концентрисала и демонстрирала свој најбољи резултата у овој сезони, без обзира на кишу.

Иначе волим елементарне снаге природе, зато ме не плаши киша. Не волим, када је веома хладно. Међутим, ту је топло, зато не обраћам пажњу на кишу. Да је сијало сунце, успела бих боље, јер мокри терен и мокра пречка сметају.

У овом програму Рускиње имају златну и сребрну медаље. Очекивала се и победа руског дуета у такмичењу из симултаног пливања, јер је једна од учесница олимпијски шампион Светлана Ромашина. Две златне медаље су добиле Рускине у рвању на појасевима. То су Серафима Сафонова и Татјана Зирјанова. Таисија Кирејева је у финалу била иза спортисткиње из Туркменистана.

Спортисти из те земље имају 9 медаља, од којих је само две златне. Данас Туркменија заузима 7 место у општетимском такмичењу. После 4 дана такмичења Руси имају 43 медаље, 19 су златне. На другом месту су Корејци са 6 медаља, од којих је 5 златних. 13 медаља су добили Украјинци, међу њима је само 1 златна. Зато су Украјинци иза Туркменистана и Литваније, која има 3 медаље – све су златне. Добили су их представници академског веслања.