Прочитај ми чланак

УЕФА ПОКРЕНУЛА дисциплински поступак против Црне Горе после меча са Енглеском

0

Уефа покренула дисциплински поступак против Црне Горе Европска фудбалска унија (Уефа) покренула је данас дисциплински поступак против Црне Горе, после оптужби да су навијачи у Подгорици на расној основи вређали енглеске фудбалере током утакмице у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.

Енглеска је синоћ у Подгорици победила Црну Гору са 5:1, у другом колу квалификација. Навијачи су током утакмице на расној основи вређали тамнопуте репрезентативце Енглеске Денија Роуза, Рахима Стерлинга и Калума Хадсона Одоја.

Уефа је саопштила да је покренут дисциплински поступак против Црне Горе због „расистичког понашања“.

Хадсон Одој и Роуз су пријавили да су навијачи опонашали мајмунске крике током утакмице.

Саслушање поводом инцидената у Подгорици Уефа ће обавити 16. маја.

Такодје, Црна Гора је оптужена и за нереде навијача, који су палили бакље, убацивали предмете у терен и блокирали степениште на трибинама.

Организација која се бори против дискриминације и неједнакости у фудбалу ФАРЕ навела је да ће обезбедити доказе који би могли да доведу до делимичног или потпуног затварања стадиона за наредну утакмицу Црне Горе у квалификацијама, у јуну против Косова.

„Наш посматрач је био присутан и прикупио је доказе. Похваљујемо реакције енглеских фудбалера, ниједно људско биће не би требало да се суочи са злостављањем и понижавањем због своје расе или идентитета, нечега што би многи Црногорци могли да разумеју из разарајуће и крваве недавне историје Балкана“, наводи се у саопштењу.

После постизања петог гола Стерлинг је рукама покрио уши, на шта су навијачи Црне Горе одговорили увредама и бацањем предмета на терен.

У одвојеној истрази о наводним увредама Хадсона Одоја у Кијеву, Уефа је одредила инспектора који ће проценити жалбу Челсија. Челси је пријавио да су навијачи Динама из Кијева на расној основи вређали Хадсона Одоја, у утакмици пре две недеље у Лиги Европа.