Прочитај ми чланак

Удовичић: Верујем да ће МОК преиспитати одлуку о Косову

0

sp-vanja_620x0

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је данас да се нада како ће Међународни олимпијски комитет (МОК) још једном преиспитати одлуку да одобри Косову провизорно чланство и отвори пут једнострано проглашеној држави да самостално учествују на Олимпијским играма у Рију.

„Иако као министар надлежан за спорт у Србији нисам у могућности да утичем на одлуке МОК-а, а уважавајузависност те највише светске организације у олимпизму, желим да верујем да ће ова одлука Извршног одбора при коначном разматрању и одлучивању од стране највише инстанце тог Комитета бити још једном детаљно преиспитана“, изјавио је Удовичић.

Он је посебно нагласио да је потребно имати у виду да би се пријемом у чланство Олимпијског комитета једне такозване државе, која није чланица Уједињених нација, а што представља један од есенцијалних услова за пријем у МОК, направио велики и опасан преседан који до сада није учињен на међународној спортској сцени.

„Као министар спорта и учесник Олимпијских игара сматрам и са своје стране осуђујем сваку одлуку којом се у спорту, где је једна од основних одлика управо придржавање јасних и једнаких правила за све, а сто спорт чини недоступним за утицај политике и било којих других видова утицаја, уводе било какви облици преседана и сматрам апсолутно неприхватљивим да се услови за учествовање разликују и прилагођавању по потреби или по основу различитих критеријума“, навео је Удовичић.

Српски министар спорта, како је навео, уверен је, да без обзира на став Извршног одбора МОК-а који је услован, ова најпрестижнија светска организација неће донети одлуку којом би се довело у питање једно од основних начела олимизма – равноправност свих учесника, у погледу услова за учествовање у спорту и за стицање статуса, јер би то у будућности могло озбиљно да угрози систем спорта на међународном нивоу.

Извршни одбор МОК-а синоћ је одобрио Косову провизорно чланство и предложио да стално чланство буде одобрено на Генералној скупштини МОК, која ће се у децембру одржати у Монаку.