Прочитај ми чланак

У Евролигу сигурно иде само шампион АБА лиге!?

0

partizan-i-crvena-zvezda-1337115975-162412(Вечерње новости)

Ко из Јадранске лиге иде у Евролигу? Иако смо мислили да ћемо већ најкасније у суботу знати овај одговор, може да се догоди да ће, ипак, само екипа која победи у суботњем финалу сигурно знати да ће играти елитни европски клупски ранг следеће сезоне.

Наиме, вест да и у Русији од ове сезоне важи бодовање прошла је некако незабележено у кошаркашкој јавности Старог континетна. А она значи да уколико Химки избаци ЦСКА у полуфиналу ВТБ лиге, а имају предност домаћег терена, клуб из Подмосковља заузима друго место на ранг листи клубова за добијање Б лиценце.

Да би клубови из АБА лиге остали без још једног директног места у Евролиги следеће сезоне потребно је да се још у три лиге, које су боље рангиране на табели добијања Б лиценце, догоде изнанађења. У Италији је, на пример, то врло извесно јер ни Варезе, ни Сасари, који су ове године доминантни, немају А лиценцу, а у Турској би то могло да се догоди уколико Галатасарај или Банвит буду шампиони.

Ово значи да би треће изненађење могло да буде оно у шпанској или литванској лиги (мало је вероватно да Олимпијакос или Панатинаикос не буду шампиони у Грчкој), па да другопалсирани тим из АБА буде „само” учесник квалификација за Евролигу следеће сезоне.

Дакле, оно што је дефинитивно је да ће у суботу 27. априла само екипа (наравно уколико испуњава фамозна услове за добијање Б лиценце које прописује Евролига), која буде приглрила шампионски пехар, бити и теоретски ученик елитног такмичења.

КЛУБОВИ СА А ЛИЦЕНЦОМ
Панатинаикос Грчка
Олимпијакос Грчка
Реал Мадрид Шпанија
Барселона Шпанија
Каха Лаборал Шпанија
Уникаха Шпанија
Монтепаски Италија
ЦСКА Русија
Жалгирис Литванија
Макаби Израел
Фенербахче Турска
Анадолу Ефес Турска
Проком Пољска
Армани џинс Италија

РАНГИРАЊЕ ЗА Б ЛИЦЕНЦУ
1. Шпанија шампион
2. Русија шампион
3. Италија шампион
4. Турска шампион
5. Литванија шампион
6. Грчка шампион
7. Француска шампион
8. Немачка шампион
9. АБА лига шампион
10. Пољска шампион
11. АБА лига вицешампион
12. Шпанија вицешампион
13. Русија вицешампион
14. Италија вицешампион
15. Турска вицешампион
16. Литванија вицешампион
17. Грчка вицешампион
18. Француска вицешампион
19. Немачка вицешампион
20. АБА трећепласирани
21. Белгија шампион
22. Чешка шампион
23. Украјина шампион
24. Израел шампион
25. Бугарска шампион
26. Холандија шампион
27. Летонија шампион
28. Пољска вицешампион

СПЕЦ.
Најбоље пласирани тим из ВТБ лиге у сезони 2012-13. који нема А или Б лиценцу, добиће вајлд карту за квалификације за Евролигу следеће сезоне