Прочитај ми чланак

ТРАЖЕ СЕ НОВИ ПЕЛЕ, БЕКЕНБАУЕР, ОВЕН… Можда то буде и Србин

0

Од 17-годишњег Пелеа, преко Франца Бекенбауера, Мануела Амороса, Роберта Просинечког, Мајкла Овена, до Томаса Милера и Пола Погбе. Сваки Мундијал имао је неку младу звезду.

Нису сви од њих дотакли звезде, али је сваки од њих, а било их је до сада укупно 15 освајача награде за најбољег младог играча Светског првенства, имао значајну улогу у светском фудбалу током своје ере.

Гледајући тренутно најбоље младе фудбалере на свету, нема сумње да ће Мундијал у Русији изнедрити још једног достојног члана ове својеврсне „одабране“ дружине.

Маркус Рашфорд (Енглеска)

Година: 20
Позиција: Нападач
Клуб: Манчестер јунајтед (Енглеска)
Учинак у репрезентацији: 15, 2

Иако тек улази у трећу деценију живота, овај момак већ има сасвим довољно искуства на главној сцени да му деби на Мундијалу не представља оптерећење.

Уз то, он талентованог нападача Манчестер јунајтеда се у Русији неће очекивати да решава утакмице, тај терет ће бити на Харију Кејну, па би то требало да буде додатни фактор који ће помоћи „експлозији“ овог младића.

Колики је драгуљ овај младић показао је последњи месец јер када су сви очекивали да га депримира долазак Алексиса Санчеса и избаци из планова на Олд Трафорду, он је практично сам срушио Ливерпул.

Као и сваки 20-годишњак и даље тражи константнос и ефикасност у својој игри, али 12 голова до сада у сезони код не претерано полетне игре Жозеа Муриња, показује да би Рашфорд могао бити џокер „Три лава“.

Постигао је гол на дебију у дресу Јунајтеда, дебију у Лига Купу, на дебију у дербију Манчестера, на дебију у Премијер лиги, на дебију у Лиги Европе, на дербију у Лиги шампиона, на дебију за Енглеску (гол године).

Колика ли је квота да ће „поентирати“ и на дебију на Мундијалу?

Габријел Жезус (Бразил)

Година: 20
Позиција: Нападач
Клуб: Манчестер сити (Енглеска)
Учинак у репрезентацији: 13, 8

Нападач каквог Бразил чека већ годинама, нападач за каквим је „Селесао“ вапио на СП 2014, нападач који би могао да врати најбољу репрезентацију свих времена на врх.

Пеле је имао само 17 година када је заблистао на Мундијалу 1985. Зашто Габријел Жезуз не би могао у 21. да обележи турнир у Русији.

Повреде га јесу спутавале у текућој сезони, али 18 голова у дресу Манчестер ситија показују какав је потенцијал овај момак.

Шта тек рећи за наступе у репрезентацији. Осам погодака на 13 наступа у само две године говоре све – Жезус ће бити Бразилов „икс-фактор“.

Фелипе Кутињо и Нејмар су свакако најбитнији играчи у Титеовом систему 4-3-3, а од тога Габријел може само да профитира јер као центарфор у овој формацији ће на свакој утакмици сигурно добијати небројено много лопти у казненом простору.

Има брзину, технику, завршницу – комплетан пакет који гарантује да ће противничке одбране стрепети.

Килијан Мбапе (Француска)

Година: 19
Позиција: Нападач
Клуб: ПСЖ (Француска)
Учинак у репрезентацији: 10, 1

Шта рећи о момку који је као малолетан плаћен 180 милиона евра? Шта рећи о момку који је као 18-годишњак доминирао у Лиги шампиона?

Шта рећи ново о Килијану Мбапеу како би описали његов таленат, вештину, класу и могућности на СП, а да не поновимо оно што је већ толико пута речено.

Ако је неки фудбалер заслужио ту част да га пореде са „Феноменом“ Роналдом, онда је то центарфор Пари Сен Жермена.

Импресивна снага, моћан корак, неописив осећај незасит апетит за гол чине од Мбапеа једним од најбољих нападача данашњице.

Само једна сезона била му је довољна да од „обећавајућег талента“ постане „звер“, а 19 голова за „Свеце“ ове сезоне је показало да прошла у дресу Монака није била само случајност.

С обзиром на подршку коју ће имати у нападу Француске у Русији (Антоан Гризман, Антони Марсијал, Александар Лаказет, Оливије Жиру), може се очекивати и више од онога што је на пример 1998. учинио Тјери Анри.

Тимо Вернер (Немачка)

Година: 22
Позиција: Нападач
Клуб: РБ Лајпциг
Учинак у репрезентацији: 10, 7

Немци су и даље једна од најбољих селекција на свету, али полако пада ниво који су „Панцери“ показивали претходних година.

Смена генерације је неизбежна пред скоро свако велико такмичење, она често може да буде погубна по репрезентације што Немци одлично знају, али ако „Елф“ има још бар једног фудбалера какав је Тимо Вернер, нема шта да брину.

Након тријумфа у Бразилу Немци су значи да ће им за одбрану титуле у Русији бити потребан неко ко је способан да тресе мреже као Мирослав Клозе.

На њихову срећу нису морали много да траже, добили су то у нападачу Лајпцига који би лако могао да попут Клозеа доминира наредних десетак година.

То најбоље показује његов досадашњи учинак у дресу Немачке, у само једној години, својој дебитантској у „Елфу“, на десет утакмица постигао је чак седам погодака.

Да ће бити напаст по одбране на СП 2018. показао је управо у Русији прошлог лета када је са три гола и две асистенције „погурао“ Немачку до трофеја Купа конфедерација.

Сјајну форму од прошле сезоне (21 гол на 32 утакмице за Лајпциг) пренео је на текућу постигавши 18 погодака на 35 наступа, од чега чак шест у Лиги шампиона и Лиги Европе.

Још један показатељ да ће Вернер на Мундијалу бити међу главним кандидатима за најбољег стрелца турнира.

Сергеј Милинковић-Савић (Србија)

Година: 23
Позиција: Централни везни
Клуб: Лација (Италија)
Учинак у репрезентацији: 2, 0

Без обзира што је Србија побеђивала, освајала бодове и крчила пут ка првом наступу на неком великом такмичењу после осам година, навијачи су констнатно постављали питање зашто Сергеј Милинковић-Савић не игра за „Орлове“.

Управо је то пресудило Славољубу Муслину на месту селектора и то након што је изборио место Србији на Мундијалу у Русији. Сергеј је недуго потом коначно дебитовао за репрезентацију, па се може рећи да на СП стиже као „почетник“.

Међутим, игре у Лацију ове сезоне наговештавају да би Милинковић-Савић могао да буде један од носилаца игре Србије на Мундијалу. Доминација у везном реду – комбинација снаге, технике, интелигенције, учинили су га једним од најтраженијих фудбалера на тржишту.

Говори се о Манчестер јунајтеду, Пари Сен Жермену, Реал Мадриду, Јувентусу, а постоји ли боље место и време да се та прича подигне на још виши ниво од Светског првенства.

Селектору Младену Крстајићу неће бити лако да изабере састав свог везног реда, али нема сумње да ће његову кичму чинити управо Сергеј уз Немању Матића.

Феноменалан осећај за асистенцију и спектакуларан њух за гол за играча његовог типа су адути којима се Србија највише нада на турниру. Ове сезоне је директно донео Лацију 15 голова (11 постигао, четири наместио).

Русија ће бити савршено место да потврди своју класу.

Ова листа је само субјективни предлог аутора, на Светском првенству у Бразилу наступиће на десетине суперталентованих фудбалера од којих сваки може да надмаши сва очекивања и заувек остане записан у историји мундијала.

Међу осталим именима на која би требало обратити пажњу су играчи попут Ирвинга Лозана (Мексико), Максија Гомеса (Уругвај), Марка Асенсија (Шпанија), Османа Дембелеа (Француска), Артура (Бразил), Џошуе Кимиха (Немачка), Леандера Дендонкера (Белгија), Леона Горецке (Немачка), ина Једваја (Хрватска)…

Најбољи млади играчи СП:
1958. Пеле (Бразил) 17 година
1962. Флоријан Алберт (Мађарска) 20
1966. Франц Бекенбауер (Немачка) 20
1970. Теофило Кубиљас (Перу) 21
1974. Владислав Жмуда (Пољска) 20
1978. Антонио Кабрини (Италија) 20
1982. Мануел Аморос (Француска) 21
1986. Енцо Скифо (Белгија) 20
1990. Роберт Просинечки (Југославија) 21
1994. Марк Овермарс (Холандија) 21
1998. Мајкл Овен (Енглеска) 18
2002. Ландон Донован (САД) 20
2006. Лукаш Подолски (Немачка) 21
2010. Томас Милер (Немачка) 20
2014. Пол Погба (Францус) 21
2018. ???

А. Ковачевић