• Почетна
  • СПОРТ
  • ТОМАШЕВИЋ: Међу српским кошаркашима има и оних који не знају ни таблицу множења!
Прочитај ми чланак

ТОМАШЕВИЋ: Међу српским кошаркашима има и оних који не знају ни таблицу множења!

0

Dejan-Tomasevic-1

РОДИТЕЉИ ПОДРЖАВАЈУ ДЕЦУ ДА НЕ ИДУ У ШКОЛУ!

Потпредседник КСС каже да је систем такав да су деца приморана да се такмиче од малена, а не да се играју, што је у њиховом узрасту примереније.
Тај систем приморава родитеље да подржавају децу да бирају спорт пре школе.
– Ту је читав низ проблема.
Родитељи очекују да се њихово улагање у дете исплати једном, па га форсирају.
Тренери који живе од тога и којима је интерес да има што више деце због чланарине анимирају децу већ са четири године.
Виђао сам да се утакмица дечака од седам-осам година прекида, јер су се родитељи посвађали на трибинама, што је страшно – наводи Томашевић и поручује:
– Ми из Кошаркашког савеза Србије смо апсолутно уз Министарство и подржавамо њихове напоре да се уради нови закон о спорту и да се више значаја да школском спорту.
Надамо се да ћемо сви заједно истрајати у томе, не смемо да изгубимо битку.
Спремни смо да као организација помогнемо Министарству у свему што треба – каже на крају потпредседник КСС задужен за такмичења.

 – Играчи напуштају основну школу већ у седмом разреду, велика већина не иде ни у средњу, а њихови родитељи се свађају на трибинама и прекидају утакмице – упозорава потпредседник КСС.

Потпредседник Кошаркашког Савеза Србије, Дејан Томашевић у изјави за Телеграф открио је застрашујућу истину, која се прећуткује – наши млади кошаркаши су све необразованији!

Томашевић тврди да играчи напуштају основну школу већ у седмом разреду, да велика већина не иде ни у средњу школу, а да поједини млади играчи у Србији не знају ни таблицу множења.

Потпредседник КСС се залаже за систем школског спорта у којем би образовање било примарно, а спорт би долазио после.

НЕКАД СПОРТ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА, А ДАНАС?
– Систем нашег спорта је погрешан и то је озбиљан проблем државе која треба да уради анализу и да реагује. Велика већина деце не иде у основну школу, о средњој да и не говоримо, и посвећују се само кошарци.

– Има много играча, који заврше каријеру у 32-33. години, а да се нису материјално обезбедили. И шта се дешава онда? Постају социијални случајеви и проблем државе, јер не могу ништа да раде када нису школовани – каже Томашевић, па додаје:

– Чуо сам неке примере од тренера да играчи не знају таблицу множења и да напуштају школу већ у седмом разреду. То је озбиљан проблем. Некад је кошарка била елитни спорт, сви играчи су завршавали факултете – подсећа Томашевић.

РЕШЕЊЕ ЈЕ У ШКОЛСКОМ СПОРТУ
Речи потпредседника КСС имају посебну тежину кад се зна да у данашње време млади талентовани кошаркаши све више тренирају и да су малтене приморани од стране клубова да бирају – школа или кошарка.

– Ја сам потпуно за систем школског спорта и апсолутно подржавам Министарство које је кренуло да се бави том ствари.

 
Морамо да вратимо спорт у школе, да се ту деца упознају са свим спортовима и да тренирају, да се друже, а тек касније, кад заврше основну школу, да крену озбиљније да тренирају спорт који воле – објашњава Томашевић и нуди решење:

– Треба да уведемо да ниједан играч који не иде у школу редовно не може да игра јуниорску ни кадетску лигу Србије.

(Телеграф.рсфото: МНпресс)