Прочитај ми чланак

СВИ ЧЕКАЈУ ПОТЕЗ ДРЖАВЕ: Српски спортисти у незавидном положају због Косова

0

Влада Србије је још 8. јуна 2015. донела препоруке о томе како наше спортске организације треба да се понашају на такмичењима на којима су и такмичари тзв. Републике Косово.

Србија никада не може да прихвати тзв. Републику Косово. Нажалост, непризнату државу су примиле многе спортске организације, на челу с Међународним олимпијским комитетом (МОК), тако да се наши савези, али и асови, понекад сусрећу са великом дилемом – да ли да изађу или не на мегдан такмичарима из земље коју ниједан Србин не признаје.

Фото: Ројтерс

Прошлог петка Влада Србије је забранила да се у Ковилову одигра квалификациони турнир за јуниорско СП до 20 година за рукометашице на којем је требало да играју и представници тзв. Републике Косово. Дан касније је Џудо савез Србије повукао Марицу Перишић и Ану Обрадовић са Европског јуниорског купа у Сарајеву, како се не би састале с представницама непризнате државе.

Председник Стонотениског савеза Србије Александар Каракашевић био је јасан:

– Молимо бога да се са њима не састанемо, а ако се то деси, биће онако како Влада Србије каже.

НОВЕ ГЛАВОБОЉЕ ВЕЋ У МАЈУ

Нове главобоље за српски спорт стижу већ у мају. Једна баш велика – Олимпијски комитет Србије организује 11. и 12. маја семинар 50 европских олимпијских комитета на којем ће равноправно учествовати и представници Олимпијског комитета тзв. државе Косова. Протокол налаже да се представници наше јужне покрајине појаве на семинару под својом заставом, док је од 9. до 13. маја у Новом Саду ЕП у каратеу (Косово је пуноправан члан међународне федерације).

Влада Србије је још 8. јуна 2015. донела препоруке о томе како наше спортске организације треба да се понашају на такмичењима на којима су и такмичари тзв. Републике Косово, међу којима се издваја она да не иду заједно на постоље. Ипак, занимало нас је да ли наше федерације могу да се изборе да не буду у истој групи с нежељеним ривалима. Послали смо мејлове на више од 15 спортских организација, али се већина њих одлучила на ћутање.

Од оних који су одговорили, најмирнији су у Кајакашком савезу Србије, јер Косово није чланица Светске и Европске федерације. Спокојни су и у Ватерполо савезу, зато што на територији непризнате државе нема клубова, а тиме ни репрезентације.

Председник Џудо савеза Србије доцент др Иван Тодоров објаснио је да теоретски није могуће да њихов такмичар избегне нежељеног противника:

– Такав захтев није могућ у џудо спорту, јер се ради о појединачном спорту, где је увек могуће да се током једног такмичења у одређеној тежинској категорији сретну спортисти из Републике Србије са спортистима из непризнате „државе Косово“. Још прецизније, такмичари теоретски могу бити одвојени у две различите групе на почетку такмичења, али ако побеђују, опет ће се срести у полуфиналној борби, у финалу или у борби за медаљу.

Тодоров подсећа да је Влада Србије дала препоруку о томе шта да раде спортисти у случају да их жреб пошаље на представника тзв. државе Косово:

– У нашем саопштењу од прекјуче сте могли да видите да ЏСС предлаже организацију заједничког састанка свих државних органа са представницима ОКС, спортским савезима Србије и представницима националних гранских савеза како би се утврдио предлог обавезујућех документа којег би се сви убудуће обавезно придржавали.

ОКС И МИНИСТАРСТВО СПОРТА ЗАНЕМЕЛИ

Две кровне спортске организације у држави, Министарство омладине и спорта и Олимпијски комитет Србије, јуче нису имале одговор на конкретно питање „Новости“: Који је ваш став и препорука српским спортистима уколико на територији Србије угостите такмичаре из такозваног Косова, сретну се било где у свету са њима или ако се и једни и други нађу на победничком постољу?