• Почетна
  • СПОРТ
  • СВЕТСКИ, А НАШ: Ђоковић без изгубљеног сета до финала
Прочитај ми чланак

СВЕТСКИ, А НАШ: Ђоковић без изгубљеног сета до финала

0

Djokovic

Српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у финале завршног Мастерса у Лондону, сигурном победом на Швајцарцем Станисласом Вавринком, резултатом 6:3, 6:3.

Победник овог дуеал у финалу ће се састати са Шпанцем Рафаелом Надалом, који је у два сета био бољи од Роџера Федерера (7:5, 6:3).

Ђоковић и Вавринка су се до сада снаге одмеравали у 16 наврата, а српски тенисер води са 14-2 у победама. Последњи меч одиграли су проле недеље у Паризу, када је Ђоковић славио са 6:1, 6:4.

ТОК МЕЧА:

Српски тенисер својим сервисом је отворио меч, али је одмах избацио бекхенд паралелу у аут. После дупле грешке било је 0:30 и Ђоковић је одмах ушао у проблем. Одличним нападом добио је први поен, а онда је и Вавринка избацио бекхенд ван терена. Нови дуг поен припао је Новаку, који је и у следећем поену дочекао грешку и повео са 1:0.

Ни Вавринка није био сигуран у свом првом сервис гему, али је ипак успео да поведе са 30:15 прецизном форхенд дијагоналом. Успео је да настави истим ритмом, одличним изласком на мрежу је добио гем лопту, али је Ноле одличним ритерном неутрализовао. Ипак, са два одлична сервиса, дошао је до првог гема – 1:1.

Лош излазак на мрежу и још гори волеј коштао је Новака првог поена у трећем гему, а сценарио из првог гема се поновио, Вавринка је погодио сјајну краку бекхенд дијагоналу. Опет је Ђоковић успео да добије два поена, први сервисом, други после грешке противника, али се Стен ипак изборио за брејк прилику. Међутим, Ђоковић погађа сервис по дијагонали за 40:40. Лош напад српског играча донео је нову шансу Швајцарцу, а овај је то искористио и дошао до првог брејка – 1:2.

Одличним кик сервисима Вавринка је мучио Новака у следећем гему, али је српски тенисер успевао да их врати. Стигао је до прве брејк лопте и одмах је искорстио феноменалном дефанзивом, натеравши противника да избаци лопту у аут – 2:2.

Новак је пустио руку после брејка, диктирао је ритам форхендом и брзо стигао до 40:15. Добрим кик сервисом натерао је противника да бекхендом избаци лопту у аут (3:2).

Ни швајцарски тенисер није имао много проблема у свом сервис гему. Погодио је све прве сервисе, а Ђоковић је успео да узме само један поен. Поново је одбрана била адут Ђоковића, у првом и другом гему седмог гема. Узвратио је истом мером Вавринки и без изгубљеног поена стигао до 4:3.

Најзад је наш тенисер дочекао прилику на сервис свог ривала. Одлично је узвраћао сервис, карактеристично се бранио и увек успевао да натера Вавринку на грешку. Изборио се за две везане брејк лопте, али је прву пропустио јефтином грешком из форхенда. Ипак, код друге је ’изгинуо’ на терену, бацао се за сваку лопту што му је донело поен и, по његовој реакцији, велику радост – 5:3.

Varnika tenis3058_size3

Ниво тениса знатно је порастао у последњих неколико гемова, Ђоковића су почели да слушају сви ударци, а једном инсајд аут дијагоналом је успео да изједначи на 15:15 у деветом гему. То није утицало на Вавринку, који је погодио феноменалну дијагоналу за 30:30, а онда и натерао Ђоковића на грешку, за нову брејк шансу. Поново је кик сервис на бекхенд био лек, Ђоковић спасава и ову. Добар форхенд из дефанзиве, а онда и ас, доносе српском асу први сет – 6:3.

Новак је све бољи у разменама са основне линије, а у првом гему другог сета добрим темпом стигао је до 0:30. Сачекао је нови лош бекхенд противника, али је код прве брејк шансе промашио форхенд. И другу прилику је проћердао, иако је челенџ показао да је Вавринкин претходни ударац био у ауту. Правда је задовољена у следећем поену, Швајцарац испуцава лопту напоље за Новакових 1:0.

Сада све улази што Ђоковић пожели, два квалитетна сервиса и два директна поена. Још један одличан почетни ударац и Ђоковић брзо материјализује стечену предност – 2:0.

Велику серију освојених поена продужио је на 15:5, када је Вавринка погодио ас. Бекхендом Ђоковић ’убија’ Вавринку, феноменалном кратком дијагоналом стиже до 30:30. Вавринка је у нок дауну, нови напад форхендом и нова брејк шанса. После доброг челенџа, поновио се поен, а Швајцарац је потом погодио добар почетни ударац. Са два добра поена, Вавринка се извукао – 2:1.

Сигурним сервисима Ноле брзо стиже до 3:1, а у том гему препустио је само један поен ривалу. На 15:30 у петом гему, Ђоковић је одлично изградио поен, али када је требало слајсом да приђе, избацио је у аут. Ипак, то га није омело да настави са одличном игром, притискао је Стена дубоким лоптама и поново га натерао на грешку. Две брејк лопте није реализовао, али је најлепшим поеном на мечу и пасингом из форхенда дошао до ђуса. Није то поколебало Швајцарца, два добра сервиса и 3:2.

Још један лаган сервис гем други тенисер света ’зачинио’ је одличним дроп шотом, који му је донео 40:0. Сигурним поеном, долази до нове предности – 4:2.

Нову полуприлику репрезентативац Србије добија када Вавринка шаље дијагоналу ван терена (15:30). Овога пута није стигао до прилике за брејк, Швајцарац са три одлична сервиса смањио на 4:3.

Не попушта Новак ни тренутак, осми гем почиње прецизним слајс сервисом. Потом следи добра форхенд дијагонала и већ је 30:0. Смеч ударцем ривал смањује, али је то било све што је урадио, и поред лошег напада Ђоковића. Нови добар атак и Ђоковић је на гем од финала – 5:3.

Није желео да ризикује и да својим сервисом заврши меч, напао је сервис Вавринке и стигао до новог брејка, а самим тим и меча.

(Б92, фото: Бета)