Прочитај ми чланак

СП ФУДБАЛ: Швајцарци преокретом савладали Еквадор

0

svajcarska-ekvador

Фудбалска репрезентација Швајцарске успела је да савлада Еквадор након преокрета са 2:1, иако им је регуларан гол поништен, па се погодак у последњем минуту надокнаде може назвати као „весник правде“.

На старту сусрета видело се да је Еквадор знантно бржи при транзицији лопте, али да су ШВајцарци чвршћи на средини терена, те да врло лако контролишу индивидуалце противника. Селекција Еквадора је упорно покушавала преко бокова да запрети, па је у неколико наврата претила центаршутима, али ниједан није био довољно добар да угрози гол Швајцарске.

Снаге су се одмеравале све до 22. минута када је Монтеро пробио по страни где је успео да заради фаул и „скраћени“ корнер. Лопту је преузео Валтер Ајови који је упутио одличан центаршут, те пронашао Енера Валенсију који је главом савладао лоше постављеног Дијега Бенаља и довео Еквадор у вођство.

Након тога, селекција Еквадора је нападала у таласима и претила, имала неколико веома добрих прилика да поново угрози чувара мреже Швајцараца, а онда је тим из земље сатова и чоколаде преузела иницијативу све до полувремена, али је била јалова и недовољна да се нешто промени.

Оно што нису успели у првих 45 минута, урадили су након 180 секунди у другом делу утакмице када је Родригез извео корнер, док се Адмир Мехмеди добро позиционирао између штопера и главом затресао мрежу Еквадора.

Селекција из Јужне Америке више је нападала, али мање претила од Швајцараца којима је у 72. минуту поништен чист погодак пошто је штопер Еквадора променио смер лопте, а онда је дошла до Џаке који је преварио голмана, али је судија подигао заставицу за офсајд.

Игра се распламсала тек у последњих десет минута када су Еквадорци преко контри уздрмали Швајцарску, а управо су изабраници Отмара Хицфелда контром пресудили противнику након што је Аројо оклевао да из чисте позиције шутира, те му је одузета лопта и искована победа.

Одлично одрађена комбинација Родригеза, други пут на мечу, и погодак Хариса Сеферовића у трећем минуту надокнаде донело је три бода Швајцарцима и тугу за пропуштеним шансама Еквадору.

Швајцарска – Еквадор 2:1 (0:1)

Стадион:“Мане Гаринча“. Судија: Равшан Ирматов (Узбекистан). Стрелци: Мехмеди 48, Сеферовић 90+3 (Швајцарцска) – Е. Валенсија (Еквадор)
Швајцарска: Бенаљо, Вон Берген, Ђуру, Инлер, Џака, Бехрами, Родригез, Дрмић (од 75 Сеферовић), Шаћири, Штокер (од 46 Мехмеди).
Еквадор: Домингез, Гуагуа, Еразо, Паредес, Нобоа, Монтеро (од 76. Рохас), Ајови, Кајседо (од 70 Аројо), Е. Валенсија, А. Валенсија и Груезо.

(Блиц)