Прочитај ми чланак

СУДИЈСКА НЕПРАВДА, ПРЕОКРЕТ: Новак од свега јачи, победом до 1/8 финала Вимблдона!

0

Наш најбољи тенисер Новак Ђоковић пласирао се у осмину финала Вимблдона, пошто је у трећој рунди савладао Британца Кајла Едмунда са 4:6, 6:3, 6:2, 6:4. Ноле ће се за пласман у четвртфинале борити са Русом Кареном Качановим.

Није добро почео меч за српског аса, пошто је дозволио противнику да направи брејк у завршници сета и да поведе. Међутим, у наставку се све променило. Ноле је заиграо много боље, није дозволио Едмунду да га угрози, па је најпре изједначио, да би до краја силовитом игром успео да преокрене и на крају слави.

https://twitter.com/bbctennis/status/1015655082300510208

На тај начин је успео да се реваншира Едмунду за болан пораз на мастерсу у Мадриду, те је дошао до четвртог тријумфа над најбољим британским играчем. Новак је, не рачунајући први сет, одиграо веома добар меч, па му ништа није могла домаћа публика, али и чудне судијске одлуке. Наиме, у четвртом сету је Ноле дебело оштећен и на директан начин је спречен да узме брејк, но касније је успео да одузме противнику сервис и тако је стигао до тријумфа.

Наиме, у седмом гему је после Ђоковићевог ударца је лопта два пута пала у Едмундово поље, али се судија Џек Гарнер није оглашавао. Британац је одиграо поен и освојио га је, а у тим тренуцима није показао спортску страну, пошто се ниједног тренутка није оглашавао, иако је био свестан шта је урадио.

Било како било, Новак је показао да је јачи од судијске крађе, пошто је до краја заиграо још боље, погађао је линије као некад, те је тако дошао до победе и пласмана у осмину финала.

Први сет

Ноле је дуел против великог дужника започео својим сервисом и поене је освојио веома силовито. Веома добро га је служио сервис, па је освојио један директан поен из почетног ударца. До првог гема је стигао сјајним форхендом и бекхендом, те је препустивши противнику само један поен повео са 1:0 у првом сету.

Имао је Ноле велику прилику да направи брејк већ на старту, пошто је имао две прилике да одузме Едмунду сервис. Но, у томе није успео, пошто је Британац одлично сервирао, освојио је четири поена у низу и изједначио је на 1:1. Трећи гем није донео неизвесности, пошто је наш ас био веома сигуран на свој сервис – ређао је ас ударце и поново стекао предност (2:1).

Били су сигурни и Ђоковић и Едмунд на први сервис, а како их је добро служио на почетку меча, није било превише прилика за брејк (сем оних на старту). Тако је Британац Нолету препустио свега један поен у четвртом гему, те је изједначио на 2:2.

Ређао је наш ас бомбе из сервиса, те је дошао већ до четвртог аса у првом сету. Та сигурност му је обезбедила да контролише стање на терену, те је веома лако дошао до вођства од 3:2. Имао је одговор Едмунд за одличну Новакову игру, па је веома добрим форхенд и дроп шот ударцима поново поравнао резултат. Овога пута било је 3:3.

Ђоковић се први пут у седмом гему суочавао са брејк лоптама, и то јер је Едмунд заиста играо добро. Погађао је линије, одлично излазио на мреже и тако поентирао, што је задавало велике проблеме нашем асу. Британац је имао три прилике да Нолету одузме сервис, али је грешком и добрим потезима Ђоковића онемогућен да стекне предност. Ипак, четврта је била успешна, боље се снашао домаћи играч на мрежи и успео је први да нанесе ударац противнику и поведе са 3:4.

Покушао је Ноле да узврати у наредном, маратонском, гему, имао је једну брејк лопту, трећу у првом сету, но није успео да је материјализује. Успео је да се одбрани Едмунд одличним сервисима, погађао је и линије, што је посебно фрустрирало Ђоковића, па је Британац повео са 3:5 и дошао је на корак од вођства у сетовима. Ђоковић је прекинуо серију противника од три везана гема, није имао већих проблема и остао је у првом сету (4:5).

Ноле је освојио прва два поена у десетом гему, али није успео да му зада коначан ударац. Направио је серију Едмунд и асом је успео да освоји први сет.

Други сет

Није на Новака утицао губитак првог сета, пошто је сигурном игром успео да поведе у другом делу игре. Препустио је противнику само један поен, и то после дупле грешке, па је дошао до вођства (1:0). Наш ас је, као што је то био случај у првом сету, имао нове две брејк лопте, али… Успео је Едмунд поново да се одбрани, није имао Ноле решење за његове сервисе, па је Британац поравнао (1:1).

Нису неискоришћене шансе оставиле трага на Новаку, који је успео да заџи предност, те је уз изгубљена два поена имао вођство од 2:1. Имао је наш ас шансу у четвртом гему да зада противнику ударац и направи брејк, виђено је и једно изједначење, но Едмунд је у преломним тренуцима био сигурнији и поравнао је на 2:2.

Новак је био изузетно сигуран у другом сету и није противнику дозвољавао ни промил шансе да може да га угрози. Тако му није препустио нити један поен и повео је са 3:2. Борба се у овом делу игре тек захуктавала. Одговор за Новакову предност имао је и Едмунд, који је нешто лакше решио шести гем, те је поново дошао до егала (3:3). Предност је поново била на Ђоковићевој страни, који опет није изгубио ниједан поен. Деловао је све сигурније, те је стекао 4:3.

Дошао је наш ас до нове две брејк лопте у другом сету, но ни њих није успео да искрористи, пошто је везао три поена. Међутим, није успео да приведе гем крају, пошто је дуплом грешком омогућио Новаку да направи брејк и поведе са 5:3. Тако је дошао на корак од изједначења.

Успео је стечену предност да потврди, пошто је сигурним сервисима сломио отпор Британца за 6:3 и изједначење у сетовима.

Трећи сет

Губитак другог сета очигледно је оставио трага на Едмунду, пошто је одмах на старту изгубио сервис. Стекао је Ноле једну прилику да направи брејк и искористио ју је, те је у раној фази меча имао предност од 1:0. Новак је потпуно избацио ривала из ритма, није му дозвољавао да се опорави од раног ударца, па је рутински дошао до 2:0.

Ђоковић је био у серији од четири освојена гема, но Британац је успео да је заустави. Изгубио је два поена, али је одсервирао и два аса, па је успео да остане у игри у трећем сету. Новак је заиста веома добро сервирао, пошто је већ на почетку трећег сета дошао до бројке од 12 ас удараца и имао их је дупло више од противника. Био је под притиском у четвртом гему Новак, суочавао се и са брејк лоптом, али је успео да избегне брејк, те је повео са 3:1.

Ђоковић је наставио да врши притисак, поново је припретио, дошао до изједначења, но овога пута није успео да дође до новог брејка. Едмунд је успео да се избори са потенцијалним проблемом, па је смањио на 3:2. Едмунд је освојио прва два поена у шестом гему, али је Ноле успео да се тргне и узврати, те је сјајном серијом дошао до предности од 4:2.

Одличну игру у овом сету потврдио је када је са само једним изгубљеним поеном дошао до новог брејка и стигао је до огромне предности од 5:2! После тога се окренуо ка навијачима, који су му који тренутак раније звиждали и гестикулирајући је поручио да их сада не чује.

Сјајно је одиграо и последњи гем трећег сета, пошто је без изгубљеног поена дошао до коначних 6:2. Сада је на само сет од пласмана у осмину финала.

Четврти сет

Ђоковић је био у серији од три гема, које је освојио у финишу трећег сета, али је тај низ успео да прекине Едмунд, који је успео да задржи сервис и поведе са 0:1. Новак је силовито одговорио, те је без изгубљеног поена дошао до поравнања (1:1). Сигуран на свој сервис је био и домаћи тенисер, па ни он није дозволио прилику за брејк (1:2).

Није виђено превише узбуђења у уводним гемовима четвртог сета, пошто су и Ђоковић и Едмунд чували сервис, те је Британац и даље имао предност – 3:2. Ништа се није мењало ни у наставку – јесте Британац успео да освоји два поена, али је то било све, па је Ноле поново успео да изједначи (3:3).

Имао је Ђоковић две брејк лопте у седмом гему и изгледало је да је успео да противнику одузме сервис, али је судија Џејк Гарнер мислио другачије. Лоптица је два пута пала у Едмундово поље, то је јасно видело, но делилац правде то није видео, па је после закаснелог ударца Британац успео да се спасе. Ђоковић је након тога имао још три брејк лопте, но ниједну није успео да искористи. Домаћи тенисер је нанизао неколико директних поена и повео је са 4:3. Ипак, главни утисак је да је Ноле у овом гему дебело оштећен.

Ипак, није дозволио Ђоковић да судијска неправда погубно делује по њега, па је силовитим ударцима и поенима дошао до новог изједначења (4:4). Арбитар није дозволио Новаку да узме брејк када је претходни пут Едмунд сервирао, али овога пута није било таквих препрека. Заиграо је наш ас као у најбољим данима и успео је да направи нови брејк и поведе са 5:4. Ту предност је потврдио и славио је са 6:4.