Прочитај ми чланак

ШТА ТО ИМА КРСТАЈИЋ што није имао Муслин?

0

Вршилац дужности селектора репрезентације Србије објаснио своје поимање фудбала. Да ли је то оно што сви ми желимо?

После азијске турнеје, Младен Крстајић се још више приближио тренутку када би могло да му се избрише оно “в.д.“ испред назива функције коју обавља од одласка Славољуба Муслина са клупе “Орлова“.

Многи су били сумњичави, питали се како ће се Муслинов изненадни одлазак одразити на наше репрезентативце, плашили су се некаквог расула у екипи, али догодило се све супротно, и то највише захваљујући Крстајићу.

Пружио је прилику неколицини младих играча на које Муслин није рачунао, они су му на поверењу узватили на прави начин, а утисак је да је препородио и Адема Љајића, који је против Јужне Кореје показао шта мисли о Крстајићу, када је са супротне стране терена потрчао њему у загрљај после постигнутог гола.

Азијску турнеју Србија је окончала победом над Кином (2:0) и ремијем са Јужном Корејом (1:1), а по повратку у Србију, Крстајић је открио своје утиске у интервјуу данашњем “Спортском журналу“.

Похвалио је све играче, можда нешто више оне најмлађе, а поебно се осврнуо и на поменути гест Адема Љајића.

“Нашли смо му ‘жицу’. Адем је прави момак. Суштима је прићи сваком играчу на начин да схвати да је део тима. Атмосфера је темељ и најбитнији предуслов успеха јер се подразумева да квалитет није споран“, објашњава Крстајић.

Током квалификација је и Александар Митровић баш њему трчао у загрљај после неких од постигнутих голова, иако тада Крстајић није био на позицији коју сада обавља.

“Мој задатак је увек био да направим што бољу атмосферу у свлачионици, покушавао сам то и верујем да сам успевао. Радио сам неке ствари које се можда нису виделе са стране, али сам био део екипе“, објашњава Крстајић.

Ипак, оно што је посебно занимљиво у овом његовом осврту, то је порука да фудбал није никаква наука, да га треба само ускладити са савременим токовима и омогућити све оно што доноси уживање гледаоцима.

“Не волим да спутавам играча који је дошао на 30 метара од гола причама да мора да уради ово или оно. Мора да има максималну слободу да заврши акцију. Пре тога, у организацији напада су потребни идеја и припрема, али пред голом – филозофије нема“, поручује Крстајић.

За крај, подсетићемо вас и на онај транспарент “Један је Младен Крстајић“ који је годинама био истицан на утакмицама нашег националног тима.

Није то било без разлога и не може се свако похвалити тиме…