Прочитај ми чланак

Шта је фризер Драганче рекао Рашовићу…

0

vuk-1

Тренер Партизана причао о тек завршеној сезони и проблемима који су пратили Партизан. Два фронта су изгубљена, али трећи, најважнији, је и даље у рукама црно-белих. Можемо и уз неколико појачања морамо боље, поручио Рашовић.

Челници Партизана одредили су Вука Рашовића да прошлог пролећа „вади кестење из ватре“.

Млади тренер је за кључне утакмице у Суперлиги прекомандован из Телеоптика и додељен му је први тим Партизана. Циљ је био јасан – титула шампиона.

Задатак, веома тежак, али успешно обављен.

Самопоуздање у екипи је било и те како пољуљано, „отписана“ Звезда је дисала за вратом, а Рашовић на првој великој мисији није имао право на грешку. И није је направио – „ваљак“ је прегазио све до краја и окитио се 25. титулом, шестом узастопном.

Врло брзо уследили су нови изазови, али и велика очекивања. Међутим, један део кестења је овај пут остао да изгори.

Рашовић два дана по окончању јесењег дела сезоне, приликом сумирања утисака са представницима медија, уверава да ће титула остати у Хумској, а на речи председника Црвене звезда Драгана Џајића „да ће се Лига шампиона играти у Партизановом комшилуку“, каже:

„То је прича која се слуша већ дуго. Данас сам био са фризером Драганчетом, који ми је рекао: ‘Види, убио бих те да си други, навикли смо да будемо на првом месту“, нашалио се шеф стручног штаба црно-белих.

Резултати управо завршене фудбалске јесени су – рана елиминација из Европе, такође и из Купа Србије, и освојена јесења титула са бодом предности у односу на Црвену звезду.

Да ли је ова фудбалска јесен била успешна?

„Може да се гледа на више начина, добро је да смо први, знамо колико је било проблема летос, правили екипу сходно могућностима. Желели смо да играмо у Европи, али нисмо имали довољан квалитет за тако нешто у том тренутку, из добро познатих разлога. Куп смо желели, али цела екипа је имала лош дана у Суботици. Знамо колико је пута Партизан кроз историју испао у Купу пре времена. Јесења титула ублажила та два испадања, титула нам је приоритет, уз стварање нове екипе која би требало да започне јулске квалификације“, рекао је Рашовић и наставио:

„То је да остане седам-осам стартера, које летос нисмо имали већ смо морали да их стварамо, и уз добро одрађен прелазни рок, да направимо екипу која ће имати шта да покаже у Европи, да буде првак.“

За реализацију тог пројекта Партизану недостају играчи. Колико тачно?

„Потребна су нам три-четири права играча. Наша највећа појачања су из омладинске школе, то су момци којима је потребно време да дођу до самопоуздања и искуства. Огромна је разлика кад момак из кадета уђе у први тим. Није им лако кад им се зазвижди после првог слабијег потеза, треба им континуитет да би давали оно што је потребно…“.

Да ли Партизан може са овим тимом до титуле?

„До јесење смо стигли. Али, потребна су нам појачања у свим линијама, са највећим акцентом на централном нападачу. Радимо на томе“.

На шта сте поносни?

„Поносан сам на момке, који су одиграли агресивно, мотивисано, посебно против Чукаричког и оне утакмице у Суботици. Да њихов инат проради допринели су и медији који су више пута оспоравали ову генерацију. Добили смо додатни мотив да будемо први и такви као најгори освојимо јесењу титулу.“

Шта замерате новинарима?

„Ништа“.

vuk-2

Како оцењујете игру Партизана у минулој полусезони?

„Имали смо добрих игара, али играли по систему топло ­ хладно. Овим момцима је потребно време. Желимо да убудуће у континуитету играмо добро“.

Да ли мислите да Партизан може боље?

„Увек може боље, Партизану је потребно боље, у условима у којима смо били учинили смо доста. Када погледамо табелу ­ заслужено смо на првом месту“

Шта мора да се мења?

„Понављам, морамо да појачамо екипу и да покушамо да подигнемо нашу игру на виши ниво“.

Колико пута током јесени сте се осетили жртвом?

„Последња три месеца нису била лака. Утисак је да цела Србија жели да противник буде на првом месту. Изборили смо се ипак да будемо први“!

На основу чега сте дошли до закључка да цела Србија жели да противник буде први?

„На основу многих ствари, јавности, како су се они понашали, саопштења, свега и свачега. Осетио се страшан притисак због чињенице да смо шест година шампиони, сада смо на путу да освојимо и седму титулу. То је могло да се осети, поготово ми клубу“.

Колико вас је клуб испоштовао у појачањима?

„Имамо жеље, превасходно за останак неких играча, али наш клуб и фудбал функционишу на одређен начин. Прихватио сам те ствари, наравно да размишљамо о појачањима, неке играче смо пратили, надам се да ћемо реализовати те трансфере.

Од играча који су протеклих дана били на проби да ли ће неко остати у Партизану?

„Отишли су кућама и неће бити ангажовани. У овом тренутку је то тако. Не знам детаље, било би најбоље да питате Алберта Нађа… То су играчи са потенцијалом, али у овом тренутку нисмо имали ни времена, ни правих проба. Оставили су позитиван утисак, поготово момак из Украјине, видећемо да ли ће доћи поново“.

Шта замерате себи?

„Имао сам идеју да Саша Илић у дербију са Звездом уђе у другом полувремену и преокрене утакмицу. Пореметио нас је гол који смо примили ни из чега. Сада када размишљам, можда је требало да Саша почне утакмицу“.

Као бивши дефанзивац можете ли да оцените одбрану Партизана ове јесени?

„Било је пропуста, Остојић је дуго био повређен, без континуитета, Станковић први пут од доласка стандардан. Потребно је и њима времена да се навикну. Обрадовић силом прилика мењао позиције. Није им било лако, али чињеница је и да смо после Радничког из Ниша примили најмање голова“.

Ерик Ђемба Ђемба није направио разлику на терену која се од њега тражила…

„Ђемба Ђемба има квалитет, али није успео да се пронађе у нашој екипи и донесе нам у свим утакмицама оно што смо желели. Потребно је неко време да се играчи прилагоде, видећемо да ли ће у наредних шест месеци пружити Партизану шта му је потребно“.

Да ли вам је жао што је Стефан Шћеповић олако пуштен?

„Немам ја ту пуно да причам. Мирим се са неизбежним стварима. Да је остао, давао би голове и овде као и тамо. Доста играча нам је отишло ­ девет, сви су квалитетни и то је био велики ударац за ову екипу. Добро је што је Пантић потписао уговор, али и он је млад, као и Шапоњић, Живковић… Треба имати стрпљења за млади тим“.

Можда навијачи неће имати стрпљења?

„За тренера је веома битно да има екипу, играче са којима може да ради. То су питања за људе који воде клуб, они су компетентнији. Добро је што је Дача (Пантић) потписао уговор, то је први корак, треба сачекати јун, можда се тада направи и дужи уговор. Пантић нам је потребан, штета што је изгубио шест месеци“.

Били сте прилично малерозни ове јесени и да ли сте исцрпели све малере?

„Зна се колико нам је дерби важан, али да нам је неко понудио да изгубим дерби, а освојим јесењу титулу, ја бих то прихватио. У следећем дербију свим силама да га победимо и сигуран сам да се ти малери неће дешавати. Надамо се да смо их исцрпели“.

Каква вам је сарадња са Алебертом Нађом и стручним штабом?

„Одлична са свима, поносан сам на међуљудске односе. Што се тога тиче све је било перфектно“, подвукао је Вук Рашовић.

(Мондо)