• Почетна
  • СПОРТ
  • СРПСКИ ФУДБАЛ: „Пољски модел“ са плеј-офом за квалитет?
Прочитај ми чланак

СРПСКИ ФУДБАЛ: „Пољски модел“ са плеј-офом за квалитет?

0

fss-copy-copy-velika50456120111007120251

У Суперлиги Србије за сезону 2015/2016. увешће се нови систем такмичења, а пред Извршним одбором ФС Србије 15. јула наћи ће се два предлога: копија пољског система са 16 клубова, плеј-офом и плеј-аутом и постојећи систем са 16 клубова унапређен са два клуба Суперлиге у баражу.

Јавна расправа је показала углавном расположење и потребу да се унесе нешто ново како би се смањио “празан ход” од тренутних пет месеци на само три и по месеца паузе. Пољски систем доноси такмичарску неизвесност, а помаже клубовима који се такмиче у еврокуповима да у мечеве улазе из шампионата, а не из припрема. Донеће и веће приходе од ТВ права, маркетинга, али има и своје услове. Сви клубови морају да имају рефлекторе и да буду спремни да играју у вечерњим терминима.

СИСТЕМИ

1. Да се не мења постојећа лига са 16 клубова, али да се увећа бараж у којем би играли 13. и 14. из Суперлиге са 3. и 4. из Прве лиге Србије.

2. Систем лиге од 16 клубова, плеј-оф (од 1. до 8. места на табели) и плеј-аут (од 9. до 16. места на табели), уз бараж 13. из ЈСЛ и 3. ПСЛ.

Појединци нису за деобу бодова у доигравању, јер сматрају да то није поштено и преферирају да све остане по старом а да се неизвеснот увећа само са баражом. Каква су искуства из Пољске, разговарали смо са Иваном Ђурђевићем, до прошлог лета дугогодишњим играчем Леха из Познања, сада тренером кадета у том клубу. Он је играо у оба система.

– Позитивни ефекти доигравања су: глобална неизвесност у лиги, регуларност јер нема места калкулацијама, већа зарада од ТВ права, интересовање публике је порасло. Кад говорим о Пољској, промена система није се одразила на борби за титулу и квалитет фудбала. Легија и Лех су и даље јачи од других јер су финансијски моћнији. Тако је било у старом, тако је остало у новом систему такмичења. А, фудбал стагнира последњих година јер су финансије главни узрок – истиче Ђурђевић.

По завршетку лиге од 30 кола, свим клубовима се бодови деле са два, па првих осам наставља такмичење у плеј-офу, а других осам у плеј-ауту.

– Спортски гледано то није фер, јер сте 30 кола радили напорно, освојили одређен број бодова и долазите у ситуацију да се смањује ваша предност у односу на ривала ван терена. На почетку је и у Пољској била вођена полемика око деобе бодова, али су је прихватили. Истина је само да се деобом бодова смањује разлика између клубова, прави већа драж и напетост, а оставља могућност клубовима да у седам додатних кола поправе пласман. Лично сам више за класичну лигу, али ова са догравањем показала се профитабилном – уверава Ђурђевић.

Лига би у непарним годинама без ЕУРО и СП почињала 19. јула (19 кола), јесењи део би се завршавао средином децембра, пролећни почињао око 20. фебруара, а лига би се завршавала 30. маја, уз финале Купа почетком јуна. У парним годинама у којима се играју ЕУРО или СП, Лига би почињала око 10. јула (22 кола), јесењи део би се завршавао средином децембра, пролећни почињао око 20. фебруара, а лига би се завршавала 15. маја, уз финале Купа око 18. маја.

(Спорт26)