Прочитај ми чланак

СРБИЈА ВЕЛИКА ЗА МАЛИ: Дали смо два, а могли смо још пет! (видео)

0

Неко би, после победе омладинске фудбалске репрезентације Србије над Малијем од 1:0 на У20 Светском првенству чији је домаћин Нови Зеланд могао да каже „Па? То је само Мали!?“. Али, тај Мали је у првом колу победио једног од фаворита за највиши пласман, Мексико (2:1), па је у меч са нашима ушао осокољен, док су „орлићи“ због сопственог пораза од Уругваја (0:1) морали да иду на све или ништа.

Срби, обично, подбаце у фудбалу када је неки меч много важан. Подбаце они наши „прави репрезентативци“ и када се чини да их чека лак задатак. Међутим, фудбалски плес екипе селектора Вељка Пауновића, ма колико био важан пред последње коло прве фазе Мундијалита, у коме се у суботу од 6 сати по средњеевропском времену састају са Мексиканцима (који су са 2:1 победили Уругвај), много битније је да… Срби коначно играју фудбал. И, прилично уживају на терену.

Када имате играча ког ниједан фудбалер ривала не може да чува због силних а успешних дриблинга, и притом он буде и пример осталима у борбености код сопственог казненог простора, јер је управо то радио Андрија Живковић, када имате офанзивне бекове који лопту протурају са једне стране, а оптрче супарника са друге, да би потом упутили опасан шут (Гајић), или центирали за победу (Антонов), када имате нестварно покретљив средњи ред, који се не плаши снажних дуела, али ни да ривалу пробаци лопту кроз ноге, када иамте одбрану која делује као сениорски бедем, онда добијете – неку нову фудбалску репрезентацију Србије. Још неко време морамо да је зовемо „омладинска“, али ако овако наставе, та реч ће постати сувишна.

Ево и како су нас у то уверили у мечу од ког је много тога зависило на овом Мундијалиту.

ТОК МЕЧА

Прво полувреме: Доминација и одличан слободњак

Уводну шансу имао је Андрија Живковић у трећем минуту, када је лопта после центаршута са левог крила прескочила дефанзивце афричке селекције, а Партизанов офанзивни везни играч пробао да, са десне стране, левицом погоди даљи горњи угао гола ривала, но ударац није био прецизан. Био је то плод добре покретљивости везног реда „орлића“, у који се вратио Мијат Гаћиновић, чија је улога десног бека била и кобна против Уругваја јер је његово кашњење приликом офсајд-замке и учинило да једини погодак на том мечу буде из дозвољене, а не недозвољене позиције.

У20 Светско првенство, 2. коло

Србија – Мали 2:0 (1:0)
Стрелци: 1:0 Сергеј Милинковић-Савић (27), 2:0 Станиша Мандић (74)
Жути картон: С. Милинковић-Савић (Србија) – Х. Траоре, Думбија (Мали)
Србија: Рајковић, Гајић, Антонов, Вељковић, Бабић, Максимовић, Гаћиновић, Сергеј Милинковић-Савић, Здјелар, Живковић (од 88. Јовановић, Шапоњић (од 64. Мандић)
Мали: Ђигуи, С. Дијара, Коне, И. Дијара, Самасеку, Гуиндо (од 71. Ф. Сако), Кулибали, Думбија, Дијало (Дијабате од 84), Диедоне (Х. Траоре од 57), Траоре

Офсајд је зауставио и одличну акцију у којој је Живковић избио пред голмана Малија у 10. минуту, што је био само наставак иницијативе „орлића“, свесних да их само тријумф оставља у трци за другу фазу.

Сулејман Дијара их је у 12. минуту, врло незгодним ударцем са више од 25 метара подсетио да и Мали има исте амбиције, те да није тек тако, случајно, победио солидне Мексиканце. Ипак, недуго након тог снажног шута, Србија је поново дошла до своје прилике за гол, а центаршут дефинтивно најрасположенијег члана „орлића“ на Мундијалиту, Андрије Живковића, за десетак центиметара био је прејак, те је Максимовић остао без шансе да лопту главом скрене ка мрежи у 14. минуту.

Који тренутак касније, Јусуф Дијара је једним снажнијим улетањем у Живковићеве ноге прилично уздрмао најбољег играча Србије, који је на кратко морао да напусти игру, и то храмљући.

Срећа по „орлиће“, минут, два касније – Андрија Живковић се вратио на терен, а на њему су у 24. минуту наше фудбалске наде могле и до поготка, јер је после аута са десне стране, те акције у којој је учествовао Гаћиновић, Милинковић-Савић „из прве“ шутирао са десетак метара, не и прецизно.

Спаса за Ђигуија није било у 27. минуту, када је после фаула над Живковићем досуђен слободан ударац за „орлиће“. Извео га је, са мало више од 20 метара, фудбалер Гента Сергеј Милинковић-Савић, пославши лопту у голманов угао, у десну страну, али неодбрањиво, за 1:0 и прву радост српске селекције на овом шампионату света.

Подигло је то самопоуздање екипи селектора Пауновића, па је десни бек Милан Гајић почео да пролази чуваре тако што је лопту слао са једне стране, а онда их оптрчавао са друге. Уследило би потом и шут, али ни тај покушај, ни неки са дистанце, као ни волеј Гаћиновића са леве стране казненог простора нису изазвали промену резултата. То је био и епилог солидног, фелшираног шута Дијалоа пред сам крај првог полувремена, а онда и маестралног продора Живковића по десном крилу, те идеалног центаршута за 17-годишњег Шапоњића, који ју је главом исувише скренуо у лево, те је она прохујала покрај стативе.

Друго полувреме: Плес је настављен

Само што је почео други део утакмице, „орлићи“ су направили нову шансу за погодак, а овога пута је слободан ударац Милинковић-Савића натерао голмана Малија да лопту „боксује“, па иако су двојица српских репрезентативаца били пред њим, срећни одбитак омогућио је афричкој селекцији да избегне још једну дефанзивну капитулацију.

Стање на табели:

1. Србија     3 1 0 1 2:1 3
2. Мали       3 1 0 1 2:2 3
3. Уругвај    3 1 0 1 2:2 3
4. Мексико 3 1 0 1 2:3 3

Субота, 6 сати ујутру по средњеевропском времену, последње коло:
Србија – Мексико
Мали – Уругвај

Могла је она да се догодио у 54. минуту, када је надахнути Живковић центрирао са десног крила, лопта прелетела Максимовића и Шапоњића, а код даље стативе Мијат Гаћимовић, из „мртвог угла“, главом пробао да промени резултат, но ту намеру зауставила је статива, у коју је лопта погодила, одбивши се потом у поље, где су је покупили репрезентативци Малија.

Њихов напад је појачао и Хамиду Траоре, па су са два шпица потражили изједначење, док је офанзивни део „орића“ освежио Станиша Мандић, који је у игру ушао уместо најмлађег на терену, Шапоњића. Ипак, и даље је највеће главобоље супарнику задавао Живковић, који је после ко зна ког по реду успешног продора по десном крилу центирао мало високо, па је Гаћиновићев покушај главом био недовољно добар да би се предност удвостручила.

Али, и та акција је показала да у Србији полако али сигурно „расте“ нову генерација фудбалера, која се изузетно бори у фази одбране, а прилично луцидно решева ситуације на другом делу терена, што само може да храбри пред неке наредне изазове.

Када је о овом изазову реч, њега је после 69. минута игре морао да напусти стрелац водећег гола, Милинковић-Савић, ког је, због болова у тетиви, одменила млада Звездина узданица у везном реду, Марко Грујић. Али, у 74. минуту, она прва резерва је пресудила Малију.

После силних продора Живковића по десном крилу, супарник је матиран после једног одличног напада по левом: Гаћиновић је убацио лопту иза леђа десног бека афричке екипе, баш тамо где је утрчао наш леви бек Антонов, а он идеално завршио полу-контру центриравши ниско за Мандића, који је затресао мрежу и донео 2:0 Србији.

Станиша Мандић је у наредној акцији опет био у прилици, шутиравши тада са ивице казненог простора преко пречке, а плес је настављен новом контром, у којој је Живковић можда и брзоплето шутирао, иако је имао саиграча који га је пратио кроз средину терена.

Па опет, мало се шта имало замерити младићима који носе дрес Србије на У20 шампионату планете, а које у суботу чека меч одлуке.

Подсетимо, последње коло се у нашој групи игра управо у суботу, а од 6 сати по средњеевропском времену састају се и Србија – Мексико и Мали – Уругвај.

Даље пролазе две најбоље екипе, као и четири од шест трећепласираних селекција.

Извор: Блиц.рс