Прочитај ми чланак

СП 2014: Чудо у Бразилу – шок за Американце у 95. минуту! (Табела)

0

sad fudbal 640

Једна од бољих утакмица на Мундијалу у Бразилу затворила је другог коло, фудбалери САД су приредили шоу својим навијачима, а умало шок Португалцима, пошто су водили са 2:1 све до самог финиша, да би Варела у петом, последњем минуту судијске надокнаде изједначио на 2:2 и спасао свој тим испадања.

Сведоци смо једног од најбољих светских шампионата у историји, чудесних расплета, подвига аутсајдера и елиминације фаворита, и мало је недостајало да се догоди још једна.

Кристијана Роналда и другове секунде су делиле од паковања кофера за повратак кући већ после другог кола, како су играли, нису више ни заслужили, али су добили хероја у лику Силвестреа Вареле.

По свему приказаном, Американци су апсолутно заслужили да први изваде карту за осмину финала, били су на прагу пута међу 16 најбољих, иако су сви тамо већ видели Немце и Португалце руку под руку међу.

Португалци су морали да победе како би сачували наду да могу у нокаут фазу, имали су вођство, али су подбацили и чудесно дошли до ремија наде, не велике, већ теоретеске. Морају да победе Гану са четири гола разлике, а Немци да победе САД са два, како би се пласирали у осмину финала, док је Американцима и „панцерима“ по бод довољан у међусобном окршају у последњем колу.

САД – Португал 2:2 (0:1)
Стадион: Арена Амазонија – Манаус. Судија: Нестор Питана (Аргентина).

Стрелци: Џонс у 64. и Демпси у 81. за САД, а Нани у 5. и Варела у 90+5. минуту за Португал.

САД: Хауард, Џонсон, Камерон, Беслер, Бизли, Бекерман, Џонс, Бедоја (од 72. Једлин), Бредли, Зуси (од 90. Гонзалес), Демпси (од 87. Вондоловски).

Португал: Бето, Переира, Алвеш, Кошта, А. Алмеида (од 46. Карваљо), Меирелеш (од 69. Варела), Велосо, Мутињо, Нани, Поштига (од 16. Едер), Роналдо.

Португал је постигао гол већ у петом минуту и то је готово било све од пулена Паула Бента у првом делу, уз нову принудну измену, и иницијативу пред сам одлазак на одмор.

Имали су почетак из снова, јер је присебни Нани казнио очајну реакцију противничке одбране, нарочито Камерона који је слаб центаршут Велоса са леве стране проследио на другу стативу до крилног нападача Јунајтеда, а њему је само преостало да закуца лопту под пречку немоћног Хауарда.

Од тог тренутка пулени Јиргена Клинсмана су се разлетели по терену, диктирали темпо и били потпуно надмоћни. Десни бек Џонсон је безброј пута пробио по том боку, али су највише претили ударцима са дистанце, преко Бредлија и Демпсија, са којима је Бето излазио на крај.

Тренутак за историју догодио се у 40. минуту овог меча, пошто је аргентински судија Нестор Питана прекинуо меч на два минута, што је први тајм-аут у историји светских првенстава. До предаха долази због велике влажности, поготово на овом терену у прашуми Амазоније, али је чудно што се Питана на прекид одлучио пет минута пре краја полувремена, а не средином првог дела игре.

По повратку са одмора, ситуација на терену иста, само је резултат почео да се мења, а португалски брод да тоне, иако је пре тога резервиста Едер могао да удвостручи предност да није било чудесне одбране Хауарда.

Велику шансу, скоро идеалну за изједначење пропустили су Американци у 55. минуту – севнула је контра, Џонсон је побегао по десној страни и заврнуо лопту до Бредлија, Бето је био матиран, а везиста САД је уместо празне мреже погодио Рикарда Кошту на гол-линији.

Иницијатива им се коначно исплатила девет минута касније, када се после корнера са десне стране лопта одбила до Џермејна Џонса који је са 20-так метара заобишао Нанија и у Месијевом стилу, само са друге стране, искоса са леве стране послао лопту у малу мрежу супротног угла за 1:1.

Уследили су још јачи налети за потпуни преокрет и шок међу португалским навијачима у 81. минуту. Пробили су Американци по ко зна који пут преко десне стране одакле је Џонсон центрирао, шут Бредлија био је изблокиран, лопта се одбила до Зусија који је са левог бока пронашао Демпсија, а капитен САД је грудима спровео лопту иза леђа Бета за 2:1. Све је било регуларно, офсајда није било пошто је Бруно Алвеш закаснио да направи замку.

Умешто су чували победу и карту за осмину финала све до последњих секунди, Питана је дао Португалу пет минута наде, а они су то искористили буквално уочи последњег звиждука аргентинског судије.

Тачку на завршницу за инфкарт и невероватну утакмицу ставили су Кристијано Роналдо асистенцијом са десне стране којом је у главом погодио Варелу, а он је закуцао лопту под пречку за коначних 2:2.

 

Grupa A
Brazil 3:1 4
Meksiko 1:0 4
Hrvatska 5:3 3
Kamerun 0:5 0
Grupa B
Holandija 8:3 6
Čile 5:1 6
Australija 3:6 0
Španija 1:7 0
Grupa C
Kolumbija 5:1 6
Obala Slonovače 3:3 3
Japan 1:2 1
Grčka 0:3 1
Grupa D
Kostarika 4:1 6
Italija 2:2 3
Urugvaj 3:4 3
Engleska 2:4 0
Grupa E
Francuska 8:2 6
Švajcarska 4:6 3
Ekvador 3:3 3
Honduras 1:5 0
Grupa H
Belgija 3:1 6
Alžir 5:4 3
Rusija 1:2 1
Južna Koreja 3:5 1