Прочитај ми чланак

ШОК У МАН. СИТИЈУ ЈАЈА ТУРЕ: Пеп Гвардиола ме изостављао из тима због боје коже!

0

Бивши фудбалер Манчестер Ситија Јаја Туре изнео је у разговору за Франс фудбал тешке оптужбе на рачун Пепа Гвардиоле. Фудбалер из Обале Слоноваче је поручио да је каталонски стручњак намерно хтео да му уништи опроштајну сезону у Ситију као и да је био љубоморан на њега.

Још када је дошао у Манчестер Сити, Пеп Гвардиола је одмах јасно ставио до знања Јаји Туреу да не рачуна у толикој мери на њега. Везиста из Обале Слоноваче је током своје каријере на „Етихаду“ постао легенда клуба, учествовао је у освајању три титуле шампиона, а успео је да остане у тиму ког води Гвардиола и поред приличне нетрпељивости између њих двојице.

foto: flickr

 

Туре је у последњој сезони био маргинализован у Ситију, али каже и да се према њему менаџер Гвардиола није односио на фер начин.

„Пеп воли да доминира и жели да има послушне играче који ће му лизати руке. Не волим такав однос. Поштујем тренера али нисам ја његова ствар. Препирао сам се са тренерима током каријере, али у неком тренутку се помирите и схватите један другог. То са Гвардиолом није могуће јер је он веома стриктан. Неки играчи су мени рекли да га мрзе али не желе да то кажу јавно јер Пеп манипулише и игра се са њиховим главама“, казао је Туре који има осећај да је Гвардиола имао проблем са играчима из Африке.

„Мислим да је само хтео да ми се освети. Имао сам осећај да је био љубоморан на мене и схватао ме је као ривала. Увек смо гледали један другог чудно, никад нисмо комуницирали како треба иако он зна да ја говорим шпански, каталонски и енглески.Сваки пут када бисмо прошли један поред другога изгледао је посрамљено, као да је схватао да га ја савршено знам. Чак сам помислио да је због боје моје коже. Знам да су се у Барселони неки играчи питали исто то. Можда Африканци нису третирани једнако, али ако је свуда имао проблеме са Африканцима, где год да је био, постављам и ја себи то питање. Он је брутално поступао и према Вилфриду Бонију. Ево ако буде убацио пет ненатурализованих афричких играча у састав послаћу му торту. Никад неће признати да не воли Африканце“, поручује Јаја Туре који каже да жели да разбије мит о Гвардиоли.

„Барселона? Он ту није осмислио ништа. Имао је само инделигенцију да адаптира оно што је Кројф поставио. Онда Бајерн и Сити, покушао је само да користи исти шаблон са условом да ради са ‘својим’ играчима и то по било коју цену. То не би могло у Кристал Паласу или Вотфорду. За мене је Зидан бољи јер је имао мање захтева и много више поштује своје играче. Пеп жели да га гледају као генија, он то обожава. Али ту је много комедије. Када га видим како се чеше по глави на крају меча да би показао како темељно размишља, смеје ми се. То је комедија“, поручује Туре.

https://twitter.com/ManCity/status/992388252454748160

Он је и објаснио како је изгледао његов опроштај од Манчестер Ситија, где је деловало да је „испеглао“ непсоразуме са менаџером Гвардиолом.

„Било је лицемерно од њега што ме је величао, али сам пустио да то уради. Радије бих хтео да није било никакве церемоније и да напустим терен са уздигнутном главом. Имам осећај да је Пеп хтео да поквари моју последњу сезону. То боли после осам сезона, али он ми је украо моменат да се поздравим са Ситијем. Волео бих да сам имао емотивне опроштаје као Андрес Инијеста или Ђанлуиђи Буфон. Пеп ме је спречио у томе. Најгоре је што сам отишао из клуба ког сам волео много. Фрустриран сам био што сам се осетио запостављеним. Нисам могао да заплачем на опроштају јер нисам више могао да гледам Гвардиолу“.