Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ На Сењаку ниче стадион од 5,2 милиона евра, угрожен манастир Ваведење!

0

На свега неколико метара од два културна добра, Архива Југославије и Манастира Ваведење на Топчидерској звезди, великом брзином ниче стадион. Нити се зна ко је инвеститор, ни која је вредност пројекта, ни ко су извођачи, нити било ко од надлежних жели о томе да каже иједну реч.

Када је у лето 2018, један косовски градоначелник одлучио да је најнормалнија ствар на свету градити магистрални пут за Рожаје, кроз посед манастира Високи Дечани, из Београда је одмах уследила бурна, и оправдана, реакција. Највиши државни званичници експлицитно су захтевали од европских представника да интервенишу и спрече угрожавање српске културно-историјске баштине на Косову.

Кad beogradski FК Grafičar gradi stadion po UEFA standardima u neposrednoj blizini Arhiva Jugoslavije i Manastira…

Posted by NIN on Четвртак, 04. фебруар 2021.

– Очекујем да око тога нема разговора, и да се на томе ради на начин како је цивилизацијски исправно – изјавила је тада председница Владе Србије, Ана Брнабић.

Ипак, када је неколицина моћних људи у самом Београду донела одлуку да изгради читав стадион у непосредној близини јединог манастира у градском језгру престонице, и зграде Архива Југославије, нико од државних званичника није се ни осврнуо. Жалбе сестринства манастира и челника Архива својим надређенима, да је реч о неадекватном избору локације за један спортски објекат тог типа, биле су узалудне.

Градња стадиона ФК Графичар започета је у лето 2020. године. Реч је о модерном стадиону наткривених трибина које ће, према пројекту, моћи да угости чак 3.500 посетилаца, и са пратећим објектима попут фудбалске академије и хотела за смештај играча.

И поред неколико покушаја, магазин НИН није успео да ступи у контакт са руководством овог клуба на чијем се челу налази Слободан Говедарица, раније истакнути навијач фудбалског клуба Црвена звезда и некадашњи возач Звездана Терзића, актуелног генералног директора овог највећег српског фудбалског клуба.

Слободан Говедарица некадашњи је власник ресторана Сен Жак у Улици Косте Главинића број 2 на Сењаку, који је тренутно затворен, а раније је био познат као место окупљања навијача Црвене звезде из фамозне групе Ултра бојс. Нелегално проширење баште овог објекта изазвало је пре неколико година протесте грађана, па је иста морала бити уклоњена.

Иначе, обележја ове навијачке групе могу се видети на сваком кораку у околним улицама, у Улици Васе Пелагића у непосредној близини будућег стадиона а некадашњег игралишта ФК Графичар, односно истоименог реномираног ресторана. Ресторан Графичар у власништву је Ивана Радојевића, угоститеља блиског СНС и власника туристичке агенције Биг блу.

Упркос лошем времену, на градилишту на Топчидерској звезди ових дана је веома живо, а радови напредују великом брзином, иако нигде није истакнута табла са обавештењем о инвеститору, вредности пројекта и извођачу радова.

Ипак, према проценама Канцеларије за јавна улагања, која је под вођством Марка Благојевића најавила изградњу шест нових, и реконструкцију два постојећа стадиона у Србији до краја 2021, вредност оваквих објеката процењује се на око 1.500 евра по седишту.

Ово је иначе најнижа процена цене коштања изградње овог типа објекта, а она у неким случајевима досеже и до 8.000 евра по седишту. Једноставном рачуницом долази се до износа од 5,2 милиона евра као најмање могуће цене изградње једног оваквог објекта, не рачунајући будући хотел и пратеће објекте.

Имајући у виду руинираност постојеће спортске инфраструктуре клубова који се такмиче у нижем рангу, али и неких суперлигаша попут ОФК Београда и његовог Омладинског стадиона који подсећа на античке амфитеатре, занимљиво је како је један мали клуб овог типа обезбедио средства за једну овакву капиталну инвестицију.

Фудбалском клубу Графичар претходна сезона била је изузетно успешна. Добри резултати довели су га на чело Прве лиге Србије, односно омогућили улазак у елитно фудбалско такмичење – Суперлигу, од чега је клуб ипак одустао, због партнерства са Црвеном звездом, чија је клуб са Сењака – филијала.

Ова одлука није ни на који начин индикативна у погледу амбиција Графичара, који је поред огромних улагања у инфраструктуру у стању да у свој први тим чак и доводи квалитетне играче из иностранства, попут Нормана Кемпбела, фудбалског репрезентативца Јамајке.