Прочитај ми чланак

Руси пишу: Протерали хрватског провокатора због усташких поздрава, ударили на ФИФА

0

Дејан Ловрен је напустио Зенит из Санкт Петербурга и потписао уговор са Лионом. Била је то једна од изненађујућих вести почетком 2023. године, а сада је познато и због чега.

Руски медији се баве наводним трансфером од два милиона евра јер је свима било симпатиматично због чега би руски тим одлучио тако брзо да прода капитена. Сада је „soccer.ru“ објавио да је у заправо Ловрен протеран из Русије због кокетирања са усташтвом и нацизмом, што је у овој земљи недопустиво.

printscreen

Објављен је текст „Зенит се после скандала ослободио дефанзивца“ који сведочи да су и у Русији били добро упознати са непримереним слављем Ловрена, а у поднаслову је стајало „Одлазак са политичким призвуком“.

По завршетку Мундијала је испрва објављено да је продужетак сарадње Ловрена и Зенита договорен на још две године, а онда је нагло дошло до заокрета.

„Не постоји особа у Европи која не разуме значење геста са равном десном руком подигнутом нагоре. Љубитељи овог поздрава однели су милионе живота, беба, жена и стараца. Акутна реакција је исписана крвљу. Марцело Брозовић и Дејан Ловрен наљутили су Хрвате када су подигли руке на забави у Загребу. Узвикивали су и усташки слоган „За дом – спремни!“ Овај поздрав је преживео деценије, а коришћен је и током рата и распада Југославије“, стајало је у уводном тексту поменутог портала.

Говорили су и о контроверзном певачу Марку Перковићу Томпсону, подсећају да одрастање Ловрена у Немачкој, да је обожавао Матеуса и Лизаразуа, да је потекао сиромашне породице, да му је отац био молер, а мајка продавачица… Па чак и да му није ишла школа…

Подсећају и на то да је Зенит најавио продужење уговора, да године нису били проблеми. Помиње се у тексту да су навијачи Зенита разговарали са управом неколико пута након што су испливали снимци на којима Ловрен подиже десну руку, салутира и узвикује „За дом спремни“.

„Реакција ФИФА је изненађујућа. Дејан Ловрен и Марцело Брозовић би требало да буду суспендовани на неколико мечева хрватске репрезентације. Ако им је дозвољено да подигну десну руку, зашто би било којем навијачу у Немачкој и Енглеској било у реду доживотно забранити да гледа фудбал због исте ствари? Да ли ће Немци покренути кривични поступак? Ловрен је прескакао часове у Немачкој, где су објашњавали куда води мржња и жеља да се униште читави народи“, стајало је у тексту портала.