Прочитај ми чланак

РСС: Косово је Србија!

0

RSS logo(Вечерње новости)

Европска рукометна федерација послала је Рукометном савезу Србије писмо, у коме га упозорава „да мечеви ван граница федерације могу бити организовани само уз пристанак обе федерације којих се то тиче”, односно да завршница Купа Србије не може да се организује на Космету! Зна ли ЕХФ нешто што људи у Србији не знају, да Косово није Србија?

На потезу је РСС.

– И ми ћемо њима да пошаљемо писмо – у први мах ће за “Спорт” председник Савеза Велимир Марјановић.

Добро, шта ће да пише у том писму?

– Они су изнели своје аргументе, ми своје. Од како се завршила НАТО агресија, пре 13 година, рукомет у том делу Космета опстаје зато што су тамошњи клубови у систему такмичења РСС. Ако ЕХФ није нашао за сходно да 13 година каже да је спорно, не знамо зашто би то било сада. Вероватно су људи из ЕХФ реаговали на писмо, које им је претпостављам, послала Рукометна федерација Косова, односно такозване Републике Косово.

Политика надвладава спорт?

– Тих осам клубова, око 400 играча и 40-ак судија, делегата, не би опстајали да нису део система РСС, а ваљда је најважније да се одржи рукомет, а не да се води политика. Ти људи нису могли да се укључе у систем на југу Косова, јер би то било немогуће. Чак мислим да је овај споразум између државног врха Србије и такозване Републике Косова, баш на „нашој” страни, јер се тим споразумом дају овлашћења у одређеним областима живота за четири општине на северу Космета. Иначе, одлука да се завршница Купа Србије организује на Космету није одлука УО РСС, већ Комисије за такмичење Купа Србије, који је прихватио кандидатуру РС КиМ и Владине Канцеларије за Косово и Метохију. То је догађај који ће да напуни халу коју је направила држава Србија. Ту политике нема.

У Бечу изгледа мисле да Косово није у Србији?

– У допису стоји „ван границе”, а она ниједном и ничијом одлуком граница са Косметом није озваничена. Да је то проблем све ово време, како би се играли првенстви или куп мечеви све ово време, неважно у ком рангу? Ето, рецимо, Мокра Гора се квалификовала у Прву Б лигу, можда уђе и у елиту. Понављам, претпостављам да је ЕХФ реаговао на допис такозване државе Косово и да у њему нису презентоване све чињенице. Није спорно да комуницирамо са било ким.

Дакле, остаје се при идеји да се завршница игра у Зубином Потоку?

– Покушаћемо свим аргументима да објаснимо ЕХФ зашто је Комисија донела одлуку да се Ф4 Купа игра на Космету. У целу иницијативу је била укључења Владина Канцеларија за Косово и Метохију. И њу ћемо да консултујемо. Уважићемо све државне институције. Нећемо ништа на своју руку. Ово је клупски догађај, који нема никаква увредљина национална или политичка облежеја, не утиче на безбедност. Циљ нам је да упознамо и придобијемо све чиниоце у овом послу – јасно ће Марјановић.

Сећања ради, у завршници Купа Србије играју Партизан, Црвенка, Војводина и Зајечар.