• Почетна
  • СПОРТ
  • Репрезентација Србије: Ко би победио у утакмици Дудиних и непозваних кошаркаша
Прочитај ми чланак

Репрезентација Србије: Ко би победио у утакмици Дудиних и непозваних кошаркаша

0
Reprezentacija Srbije u basketut

Графика: М.Јовановић

(Телеграф.рс)

Процените да ли је изабрани тим Душана Ивковића са Теом, Крстићем, Лучићем, Бјелицом и Недовићем јачи од састава у којем би били Ракочевић, Рашић, Миличић, Радмановић, Радуљица…

Километри претрчани на трим стазама Звездаре и Крањске горе кошаркаши Србије, намерно не кажемо најбољи, заборавиће само уколико на Европском шампионату у Словенији остваре жеље. Суморна слика нашег друштва, друштва у којем су границе и мерила вредности одавно нестали, селектору Душану Ивковићу задале су проблем о којем, признаје, није ни сањао.

– Нисам ни сањао када сам правио план и програм, да ћу на првом тренингу имати 11 играча! Да бих водио и одрадио нешто мени су потребне три петорке, ја немам ни две, јер имам пет центара. Да сам могао да претпоставим, проширио бих списак – рекао је Дуда два дана пре поласка на базичне припреме споменувши да су га поједини кошаркаши, који се нису налазили на првобитном списку одбили.
Наравно, селектор није хтео да открије имена тих момака, али би можда било добро да јесте. Критике јавности би издржали, али би се, вероватно, на тај начин смањила тензија око оне “флоскуле” – не цене дрес са државним грбом.

Са друге стране, свако има право на своје мишљење и одлуку, али је заиста занимљиво видети тим у којем би били играчи којих на списку или плану Дуде Ивковића нема. Опет, искусни стручњак је именован да предводи тим Србије и његово је право да позове играче за које он сматра да се уклапају у његову визију.

Коначно, да ли је изабрани тим бољи од састава у којем би били Рашић, Ракочевић, Радуљица, Перовић, Радмановић, Миличић, Станојевић, Тепић, Паунић, Раковић, Драговић, Александров…

Листа с именима кошаркаша које смо споменули није коначна, али ваља споменути да број оних који неће играти на Европском првенству изгледа велики. Лекарска комисија је “аминовала” повреде Душка Савановића, Зорана Ерцега, Новице Величковића. Владимир Мицов се појавио на прозивци, али је одмах напустио базу. Милан Мачван се, рецимо, није ни јавио…

Повређен је и Милош Теодосић, не тако давно најбољи кошаркаш Европе. Зглоб боли и Немању Недовића, док извесних проблема има Стефан Марковић.

Но, није Србија једина селекција која има оваквих проблема. Знатно ослабљени биће и Словенија, Шпанија и Француска, па ће бити занимљиво видети како ће се завршити предстојеће Европско првенство у кошарци.