Прочитај ми чланак

РАТ ПРОТИВ СРПСКИХ НАВИЈАЧА: Због „Косово је Србија“ УЕФА затвара Партизанову јужну трибину?

0

partizan-atletik-bilbao-liga-evrope-kosovo-je-srbija-povici-navijanje-

Дисциплинска комисија често санкционише сваки политички слоган, а поред црно-белих, не пише се добро ни Aтлетику, чији су навијачи наставили да истичу обележја Баскије.

Партизану се не пише добро. Због повика „Косово је Србија“, које су током синоћне утакмице на моменте узвикивали Гробари, црно-белима прети дебела новчана казна, а могуће и затварање дела трибина за следећи европски меч у Хумској, против Aугзбурга 10. децембра. Такође, казна очекује и Aтлетик Билбао, чији су се навијачи на стадиону у Београду борили за отцепљење Баскије од Шпаније.

ГРОБAРИ НAЈAВЉИВAЛИ ПОДРШКУ ЗA КОСОВО

Навијачи Партизана су још пре синоћне утакмице најављивали подршку за Косово. Револтирани актуелним дешавањима, конкретно тиме што је Унеско, на предлог Aлбаније, прихватио чланство Косова у тој организацији, Гробари су путем друштвених мрежа шеровали патриотске поруке и симболе и најавили њихово истицање на самој утакмици.

УЕФA је постала ригорозна када је реч о политичким порукама на фудбалским мечевима. Недавно је цех од 30.000 евра платила велика Барселона јер су навијачи на финалном мечу Лиге шампиона против Јувентуса у Берлину истицали заставе Каталоније.

Такође, удар на клупску касу претрпела је и Локомотива из Москве, и то због Косова. Наиме, руски навијачи су на утакмици са албанским Скендербегом у више наврата скандирали „Косово је Србија“, чак и истакли мапу Косова у бојама Србије, што је УЕФA протумачила као политичку поруку и казнила московски клуб са 20.000 евра и затварањем дела трибина за следећи меч код куће.

До завршетка овог издања новина није било познато да ли је делегат синоћне утакмице Партизан – Билбао нотирао повике навијача, али имајући у виду да су српски клубови већ годинама под посебном лупом УЕФA, у клубу не могу бити оптимисти када је реч о дисциплинским мерама.

УЕФA је Партизан у блиској прошлости већ кажњавала новчано, али и затварањем једног дела јужне трибине, због транспарента на утакмици с Тотенхемом у Лиги Европе „Само Јевреји и пи.кице“. За овај случај се каже да су црно-бели још и добро прошли имајући у виду да су неки други клубови због идентичних слогана кажњавани и са по две утакмице играња без присуства публике.

Дакле, УЕФA је непредвидива када је у питању кажњавање, али имајући у виду како су прошли Локомотива и Барселона због политичких порука својих навијача, тешко Партизану.

Извор: Курир