• Почетна
  • СПОРТ
  • Кошарка: Партизан има императив победе, Раднички и Звезда растерећени
Прочитај ми чланак

Кошарка: Партизан има императив победе, Раднички и Звезда растерећени

0

Спортски Журнал

Комбинаторика коме шта треба и на ком месту ће завршити траје већ дуже време. Пред последње коло АБА лиге она изгледа овако:

grobar2

Игокеа је оверила коту један, док је Црвена звезда дефинитивно заузела позицију два. Остало је све отворено.

Раднички је такође сигуран путник на завршни турнир, али са којег ће места кренути у напад на шампионски прстен биће познато тек после меча у Језеру.

Ако Крагујевчани победе Црвену звезду, аутоматски ће осигурати треће место и изабрати црвено-беле за ривала у полуфиналу фајнал фора. Али, ако изгубе тада се отвара неколико варијанти, односно све ће зависити од тога ко ће бити последњи учесник завршног турнира. Та прича опет зависи од учинка Будућности и Парног ваљка.

Партизан је у великој предности због две победе у међусобним дуелима. Да би она остала недостижна за Подгоричане потребно је да у последњем колу добију Солнок и ухвате последњи воз за Лакташе.

Победа против неугодних Мађара могла би да буде довољна и за треће место, под условом да Црвена звезда добије у Крагујевцу. Црно-бели би на фајнал фор могли чак и у случају пораза од Солнока, али само под уловом да Олимпија победи у Подгорици.

Будућност и даље теорија држи у борби за место међу четири, али све зависи од учинка Партизана. Тим Дејана Радоњића против Олимпије неће играти само за проширење наде за фајнал-фор, већ и утешну награду – оверу петог места. С обзиром на два пораза од Цедевите, евентуални пораз би могао да баци Будућност и на шесто место. Али, само ако екипа из Загреба победи у Широком.

Цедевита која је пре почетка сезоне важила за једног од највећих фаворита, против првака БиХ, играће и за вађење визе за Еврокуп, пошто МЗТ вреба да нападне коту шест, а као адут има бољи скор у међусобним дуелима.

Ипак, да би то имало било какве везе, дебитант из Скопља мора да победи у Новом Месту, а да Широки добије Цедевиту.

Олимпија је већ прокоцкала све шансе за Европу, пошто је лошија у међусобном дуелу од Цедевите, док би и у евентуалном троуглу са Загрепчанима и МЗТ-ом, била на последњем месту. Ова опција такође одговара Македонцима који би били најбољи и тако заузели шесту позицију.

Без икаквог императива у последње кола улазе Цибона, Широки, Крка и Солнок, док ће варнице севати у дворани Крешимир Ћосић где ће Задар и Сплит у директном дуелу одлучити коме ће припасти фењер и забрана играња у елитном друштву наредне сезоне.