Прочитај ми чланак

ПРЕКИД ЦРНЕ СЕРИЈЕ: Звезда добила Цибону и обезбедила прво место пред плеј-оф

0

Кошаркаши Црвене звезде савладали су Цибону са 69:56 у 22. колу АБА лиге и тако не само прекинули низ од три узастопна пораза, већ и обезбедили прво место пред плеј-оф регионалног надметања. Лоша вест по црвено-беле је повреда Милка Бјелице, који је због бола у леђима рано морао да напусти паркет.

Dejan-Radonjić-KK-Crvena-Zvezda-

Црвено-бели су овај меч дочекали после три узастопна резултатске неуспеха, од Ефеса, Партизана и ЦСКА, али су, осим пада у игри крајем треће деонице, успели да се врате на стазе успеха. Преко потребан је Звезди био тај повратак, пред нове изазове, одлазак у Ниш на завршницу Купа Радивоја Кораћа.

Домаћин овога пута није могао да рачуна на већ дуже време повређеног Немању Дангубића, али се, уз Огњена Добрића, и стартни плејмејкер Стефан Јовић опоравио и нашао у петорци. Брзо су он, Лазић, Џенкинс, Митровић и Кузмић одговорили на уводно вођство гостију, јер су управо Јовић тројком а Кузмић поготком из рекета донели 5:2 црвено-белима. Нарасло је то на 12:6 на истеку петог минута, после два добра потеза Звездиног капитена, али и тројке Лазића. Ипак, у првом плану је била Звездина одбрана, која је само у три наврата поклекла у уводних шест минута. Она је потом попустила, делом због брзоплетих решења на другој страни терена, па су „цибоси“ из транзиције и успели да се примакну, но на 14:11 промашили су и једно лагано полагање. То је можда био и најбољи приказ онога што се тада дешавало на паркету хале „Александар Николић“, јер су оба тима много грешила, а до осмог минута већ су, заједно, стигли до 12 изгубљених лопти.

За само стотинак завршних секунди уводне деонице, Звезда је успела да значајној увећа предност, а тих 21:13 остало је у сенци чињенице да је Милко Бјелица осетио снажан бол у леђима. Ни Стефан Јовић није више улазио у игру, после осам минута проведених на паркету у првој четвртини.

Недуго затим повреду је доживео и Цибонин кошаркаш Сулејмановић, али је и поред кратког прекида меча, без болне гримасе успео да сам оде до клупе.

Што се самог меча тиче, тројком Волтерса, црвено-бели су повели са 27:13 у 12. минуту. Радоњић је недуго затим саставио петорку Волтерс, Џенкинс, Симоновић, Митровић, Томпсон, а дотад највећу предност (28:13) умањила је тројка Јоксимовића, што је, у 13. минуту, био први погодак Загрепчана у другој четвртини. Оно што је, поред растрзане игре, могло да узнемири тренера домаћих била је и чињеница да је Чарлс Џенкинс већ средином треће деонице добио трећу личну грешку, па га је на паркету одменио млади Гудурић. Ипак, иако је шут споља и даље мучио домаће (3/11), изврсна одбрана поново је „ступила на сцену“, па је разлог за задовољство био и одлазак на 34:21, и долазак Милка Бјелице на клупу црвено-белих.

У тим тренуцима, нарочите овације Бранко Лазић изазвао је одбраном – у којој није ни користио руке. Заправо, ставио их је иза леђа, попут фудбалских штопера који би да избегну да скриве пенал, али је и сама његова појава спутала резервног плеја Цибоне, Маринелија. Он је у ситуацији 1-на-1 ишао покрај Лазића, а док је „Звездин полицајац“ руке држао иза леђа – ривал се збунио и промашио полагање. Реакција његовог тренера, Дамира Мулаомеровића, стаје у само једну реч: неверица.

Полувреме је приведено крају резултатом 40:29, уз 14 изгубљених лопти гостију. Добић са девет, те Кузмић и Волтерс са по седам поена предводили су Звезду, Сулејмановић и Жорић са шест Цибону. Домаћин је имао више асистенција (14:9), освојених лопти (4:3), али не и скокова (9+5 наспрам 14+7). Звезда је притом шутирала 11/22 за два, а скромних 4/13 за три поена, наспрам Цибониних 7/22, односно 3/6 са дистанце.

Наставак меча донео је наставак Звездине доминације, јер су Гудурићеви поени, тројка, а недуго затим и два слободна бацања, променили резултат на 45:29 у 22. минуту. После дотад максималних 53:43, завршница треће деонице није се одвијала како је Радоњић прижељкивао, а ни скоро 4.000 навијача у некадашњем „Пиониру“. Уз седам изгубљених лопти у тој четвртини, Звезда је дозволила ривалу да серијом 13:2 приведе крају тај сегмент игре, па се тако на последњи обавезни предах отишло уз једноцифрену предност црвено-белих, 55:46.

Добра минијатура Анта Госпића примакла је „цибосе“ и до „-7“ на самом старту последње деонице, а исти играч је атрактивним закуцавањем покрај Марка Симоновића одржао ту разлику (57:50) на седам и по минута пре краја утакмице.

Како је неизвесност расла, тако је и нервоза.

Пет минута пре краја дошло је и до гужве на паркету, када је Рејнолдс изгубио лопту, али и фаулирао Лазића, који га је потом поткачио ногом. Био је то разлог да се играчи споречкају, а да Цибона привремено приђе на 61:52, и то након добрих потеза тандема Митровић – Кузмић. Ко зна како би цела та сцена изгледала да до тог, 35. минута, гости нису имали чак 20 изгубљених лопти, па је Звезда и те како могла да захвали својој одбрани што ју је одржавала на дистанци од упорног ривала из Хрватске.

У завршници меча није било више проблема по домаћи тим, па је тако остварена победа, уз по 12 поена Кузмића и Митровића, а 11 Волтерса.

АБА лига, 23. коло

Црвена звезда – Цибона 69:56 (22:13, 18:16, 15:17, 14:10)

Београд – Хала: „Александар Николић“; Гледалаца: 3.987; Судије: Игор Драгојевић; Урош Обркнежевић, Игор Митровски

Црвена звезда: Волтерс 11п, 5ск, 4ас, Томпсон 2ск, 2ас, Митровић 12п, 6ас, 6ск, Лазић 0п, 3ск, 2ос, Симанић, Добрић 9, Симоновић (тројке 0/4), 2ас, Џенкинс 4, Гудурић 7, Јовић 3п, 2ас, Кузмић 12п, 10ск, Бјелица 2

Цибона: Рејнолдс 4, Шакић 4, Маринели 9п, 4ас, Марић, Жорић 6, Ћорић, Бошњак 2п, 5ск, 5ас, Розић 4, Сулејмановић 6, Славица 7, Јоксимовић 5, Госпић 9