Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК УЕФЕ: Ништа од Регионалне лиге, нема новца за такмичење…

0

Ту идеју је донео један хрватски фудбалски функционар и од тога је настала велика прича. Наводно је УЕФА припремила већ и новац, али морам вам директно рећи да никаква Регионална лига није договорена.

n

За време кратког боравка у Загребу нови председник УЕФА Словенац Александер Чеферин демантовао је да ће фудбалска организација покренути Регионалну лигу.

”Од тога нема ништа. Ту идеју је донео један хрватски фудбалски функционар и од тога је настала велика прича. Наводно је УЕФА припремила већ и новац, али морам вам директно рећи да никаква Регионална лига није договорена. Нема никаквог новца за то, то је најавио један господин из Македоније који не познаје прилике у УЕФА”, казао је Чеферин након разговора са хрватским премијером Андрејом Пленковићем, председницом Колиндом Грабар-Китаровић и председником ХНС-а Давором Шукером.

Коментарисао је и идеје да млади фудбалери играју Регионалну лигу и рекао да постоје идеје о међудржавним лигама.

”Људи о томе размишљају, али то не значи да ће то бити лига бивше Југославије. Ако до тога и дође то ће бити такмичење клубова из више суседних земаља, што би била нека улазница за Лигу шампиона или Лигу Европе.

Чеферин је говорио и о новој Лиги шампиона, преневши притиске великих клубова који желе другачији формат.

”Али око свега тога треба бити веома пажљив и затворену Лигу шампиона свакако нећемо да допустимо. Велики траже све више, јер то доноси много пара, али револиуционарних промена не сме да буде. То УЕФА неће да дозволи”.

За Чеферина Лига шампиона још увек није такмичење за елиту, иако су средњи и мали клубови у тежој ситуацији од великих. ”Они ће и даље да играју”.

Председник УЕФА није се сложио ни са ставовима да је на Европском првенству превише репрезентација. Тврди да је на последњем остварена рекордна зарада, да је било добрих и лоших утакмица, као увек на сличним такмичењима. ”По мени то не треба мењати”.

Ускоро ће се знати, најавио је Чеферин како ће бити организаовано Светско првенство и хоће ли на њему да наступи више европских репрезентација. Чека се Конгрес 9. јануара када ће све бити јасније. Када је реч о видео технологији Чеферин сматра да је то сада експеримент и да га УЕФА за сада не жели да прихвати у сталној пракси.

У Загребу се много говорило о хулигамизму на стадиону, а председник УЕФАје хрватским политичарима пренето став да ће бити подузете драстичне мере ако се наставе хилигански испади. ”Не само према репрезентацији, већ и према клубовима”. Рекао је да су још неке земље из региона под будним оком УЕФА-е, али није желео да спомене о којим је државама реч.

Хрватски фудбал није само познат због феноманалних играча већ и због одређених проблема”, рекао је Александер Чеферин и најавио да ће се велика пажња убудуће поклонити и проблему неплаћања пореза за трансфере играча и свега што фудбал ставља на стуб срама.