Прочитај ми чланак

Због СНС хаоса у ФСС, траже да се Србија избаци из УЕФА, ФИФА и са СП у Катару!

0

Скандалозна дешавања на Скупштини Фудбалског савеза Србије, у коју се упетљала и политика, односно владајућа СНС, нису остала непримећена и у светској фудбалској јавности. Наиме, Ричард Вилсон, енглески стручњак за регионални фудбал на Балкану написао је на Твитеру виђење целукопног циркуса у ФСС. Он сматра да због свих неправилности у вези са Скупштином ФСС, Србија треба да буде избачена из УЕФА и ФИФА!

– Вести из Србије су са потенцијалним последицама за Светско првенство! Јуче је требало да се одржи годишњи конгрес ФСС. Ово је иначе досадна оркестрирана афера за коју се очекивало да без противљења изабере председника ФСС-а Ненада Бјековића. Осим што се то заправо није догодило.

Сваки мој следбеник (и српског фудбала уопште!) ће знати да је то (Фудбалски савез Србије прим. нов.) инхерентно сломљено место које је поцепано проблемима новца, све већи проблем намештања утакмица које је ендемско на нижим нивоима и углавном се води са мање поштења од ваше просечне владе Торијеваца.

Тако је метла дошла преко локалних подудружења у последњих неколико месеци пошто су стари администратори замењени новим. Неки имају очигледне везе, попут новог шефа Фудбалског савеза Београда Марка Здравковића (који је у СНС одбору на Вождовцу)…

…неки, попут Зорана Игњатовића (на истоку) нису – он је локални саветник за туризам. Сви, осим челника војвођанског региона (Драган Симовић, који јуче није добио позив), смењени су. Сва нова лица имају заједничку нит – чланство у СНС.

СНС је, наравно, владајућа странка у Србији и води владу са све мање демократичности. Конгрес се није одржао јер није било кворума (није се појавио довољно људи). А после смо сазнали и зашто.

Конгрес се заправо одржава, Ненад Бјековић је избачен, а нови шеф ФСС биће Бранислав Недимовић. У ово време прошле недеље, Недимовић је био један од потпредседника Владе СНС и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Укратко, у последњих месец дана видели смо потпуни пуч ФСС-а да га потпуно стави под контролу државе. А то је нешто што ће мрзети и УЕФА и ФИФА. Посебно што ће и УЕФА и ФИФА имати представнике на конгресу.

Сада, на основу тренутно важеће забране за репрезентацију Кеније управо због ове и бројних сличних околности у историји, врло је поштено рећи да Србија треба да буде искључена из међународног фудбала. Да ли ово утиче на Светско првенство?

Одговор тек треба да буде утврђен. ФИФА/УЕФА ће вероватно тражити уверавања у погледу независности ФСС. То ће потрајати, тако да, осим ако ФСС не учини нешто да привуче гнев ФИФА у наредној седмици, мало је вероватно да ће се нешто решити до краја године.

Мислим да нико не пориче да постоји огромна потреба за променама на свим нивоима српског фудбала и нека је са срећом новим бирократама, али у смислу уклапања у прихваћено вођење фудбала, незванично национализовање није обећавајући почетак. ФИФА гледа – закључио је Вилсон на Твитеру.