• Почетна
  • СПОРТ
  • Пре 66 година Бобек је дао девет голова и донео прву титулу Партизану
Прочитај ми чланак

Пре 66 година Бобек је дао девет голова и донео прву титулу Партизану

0

сп п(Моцартспорт)
Прошле су две седмице откако је Партизан прославио шесту узастопну, а 25. титулу првака, а знате ли кад је освојио прву? Баш на данашњи дан, пре тачно 66 година! Био је 8. јун 1947. године кад су црно-бели у Нишу савладали тамошњи „14. октобар“ резултатом 10:1 и освојили прву шампионску круну у СФРЈ.

На тој утамици билстао је један од најбољих фудбалера Парног ваљка свих времена, Стјепан Бобек. Постигао је девет голова и био најзаслужнији што се клуб из Хумске у другој години од оснивања окитио трофејним занемњима. Исте сезоне, састав тренера Иљеша Шпица освојио је и Куп победивши Наша крила 2:0, за прву дуплу круну у историји.

Те године најчешћи тим Партизана био је: Шоштарић, Ђурђевић, Атанацковић, Матекало, Брозовић, Чолић, Чајковски, Палфи, Рупник, Бобек, Симоновски. Играли су још: Вратан, Попеску, Б. Михајловић, Глазер, Радуновић, Шареш, Николић, Шваљек, Крнић, Ћулик, Шијачић, Јањић, Јаневски, Марјановић, Шутевски и Јакуш.

Иначе, поменутих девет голова Стјепана Бобека и данас представљају рекорд кад је реч о учинку једног фудбалера на такмичарској утакмици на просторима Србије.

Додајмо још и то је да попларни Штеф за Партизан одиграо 466 утакмица, постигао је 413 голова и најбољи је стрелац Партизана свих времена.